Något som har pratats en del om på de kurser jag läser i höst är samhällets acceptans för lösningar. Har jag en idé som jag tror kommer förändra ett samhälle till det bättre måste jag få med mig samhället. Det duger inte att komma med världens bästa lösning, den måste vara anpassad efter de givna förhållandena också. Det finns många exempel på hur rika länder (eller för den delen de egna ländernas myndigheter) “dumpat” system för rening av dricksvatten eller sanitetsanläggningar i fattiga byar som sedan inte kunnat integrera lösningarna i sina liv. Dass kan ha blivit förråd för att byarna inte vetat hur de ska ta hand om dem.
Någon som tog till sig att en lösning ska tas fram tillsammans med användarna är Petra Wadström. Hon hade en väldigt enkel lösning på ett svårt problem. Men hon fick kämpa för att ta den från ritbordet till verkligheten, finansiärer sa nej på vägen. Tack vare henne får människor i fattiga länder lättare tillgång till renare vatten (och dessutom varmt sådant!) än vad de har idag. Uppfinningen som gör det möjligt kallas Solvatten.
Solvatten är en så pass bra idé att Petra fick Polhemspriset 2013. Sveriges ingenjörer, som delar ut priset, menar att det priset är Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse. Stämmer det så är det ingen liten komplimang för ett bra arbete!
Vill du höra hennes råd om hur hon tänker kring nya lösningar rekommenderar jag youtubefilmen nedan. Den är väldigt intressant även för dig som inte sitter på en uppfinningsidé. Hon trycker på för att lösningar ska vara användarvänliga och för att en inte ska vara rädd för att tänka bak och fram och upp och ned. (Bra att komma ihåg vid vilket skolarbete som helst!)
Jag skrev förresten tidigare att Petra hade svårt att hitta finansiärer, hon fick några nej på vägen. PsyBlog har skrivit en intressant artikel om olika övertalningsmetoder för att omvandla ett nej till ett ja. Du känner säkert igen dem. Det finns bland annat Börja-med-något-stort-som-de-definitivt-säger-nej-till-och-fråga-om-något-mindre-som-du-vill-ha och Fråga-om-en-liten-tjänst-och-sen-om-en-lite-större. Båda metoderna fungerar mer eller mindre bra. En av de bästa är dock “Varför-inte?”-metoden. Får du ett nej, så fråga bara “Varför inte?” och fortsätt fråga varför på varenda svar du får efter det.
Så det här med idéer: Våga utveckla dina idéer. Tro inte att bara för att någon säger nej kommer andra göra det. Och som Petra sa: “Man ska vara rädd om idéer – de kan ha många effekter.”
/Tove
0 Comments