Många gånger har jag varit med i sammanhang där det skrattats åt hur enkelt ekonomistudenterna har det, jämfört med oss teknologstudenter – som i relation till dem har många, tunga, viktiga kurser. Jag har också många gånger hamnat i situationer där vi som studenter på kreativa skolor, läs Hyper Island, skrattat åt hur stiffa och ingenjörer är samtidigt som vi nöjt lär oss effektiva metoder för ledarskap, teameffektivisering och facilitation – som “ingenjörerna inte klarar sig utan”. Bekanta från handelshögskolor har himlat med ögonen när jag nämnt att jag skulle ta sabbatsår och studera på en “yrkeshögskola” (man hör ju att det är för idioter, inte direkt några svåra kurser där inte. man får ju inte ens en kandidatexamen).


Det är så fruktansvärt enkelt att lägga prestige i det man själv gör och studerar och samtidigt trivialisera områden man inte vet någonting om. Jag säger inte att man inte ska klappa sig på axeln och vara nöjd med en examen man kämpat för, men att värdera sin egen professionella bakgrund för högt är inte alls bra. Det kommer bara leda till att du vill anställa andra som studerat liknande utbildningar, har examen från samma skola eller också varit föreningsaktiva (för det gjorde ju du, och det är så himla viktigt). Eller?


Nej, vi måste tänka om.


Vi måste se utanför vår bubbla av prestige och öppna ögonen för att världen innehåller så många komplexa områden som vi inte ens hört talas om. Vi måste lära oss att det är så mycket vi inte vet – och förstår – om både personer och yrkesområden. Vi måste lära oss att bara för att du arbetade vid sidan av studierna/var med i en styrelse/pluggade utomlands är inte det “rätt väg att gå”. Du kan inte se ner på andras val eller förminska deras kompetens för de gått andra vägar än vad du har gjort. Du har ju hört att “mångfald är bra”, men det handlar inte bara om kön, hudfärg eller utbildning utan också om val och tidigare erfarenheter. All bakgrund.


Mitt område är UX design, jag älskar det och är säker på att jag kommer arbeta många år inom området. Det kan ha varit en slump, men jag har haft turen att jobba på många olika jobb, studera på ett olika typer av skolor och lärt mig massa om matte, mekanik, användarvänlighet, usability, tillverkningsteknik, miljö, industridesign, ekonomi, marknadsföring, digitala strategier, entreprenörskap, ledarskap, dataanalys, webbutveckling och programmering både genom kurser och arbeten. Mycket av den kunskapen har inte gjort mig det minsta bättre på UX Design – men ändå har jag blivit en bättre UX Designer.


Kan du få en glimt av de närgränsande områden till din arena, förstå svårigheter och möjligheter på ett förenklat plan och det allra viktigaste – ha respekt för dem och dess komplexitet – kommer du kunna briljera på ditt område. Du kommer förstå din plats i helheten på ett annat sätt, samtidigt som du kan förbättra arbetsprocesser och samarbeta på en ny nivå.


Jag är lyckligt lottad som dagligen får omge mig med, läsa om och lära av briljanta ingenjörer, superduktiga designers och tech entusiaster – så kan vi tillsammans slippa vara så jäkla stolta över våra MBA / B.Sc eller vad vi nu har uppnått – och börja värdera andra med kunskap och erfarenhet inom nya (de vi tidigare tyckt varit triviala) områden så kommer allt bli så jäkla bra.



Tack och hej

prestigebubbla


1 Comment

Greta · October 11, 2016 at 1:27 pm

Riktigt bra inläggg! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *