Hejsan hallå!
Idag har jag besökt biblioteket här på ESA. Rad efter rad med böcker om astronomi, astrofysik, satelliter, telekommunikation, elektronik… Jag var i princip som den där emojin, ni vet den med hjärtögon, hela tiden. Jag önskar verkligen jag hade en månad eller två till att bara hänga där och läsa så mycket jag kan. Jag vet inte hur ni är, men jag har alltid älskar böcker och läst massor (Harry Potter fan 4 life). Nu kanske de inte har Harry Potter på biblioteket här, men jag skulle inte ha något emot att läsa två-tre böcker om svarta hål heller.
Nu har jag varit här i en månad redan, jag kan inte förstå att det har gått så fort. Mycket tid har gått åt till att sätta sig in i ämnet, gå på möten, ha allmäna introduktioner till stället osv. Det har hittills varit väldigt annorlunda mot att vara student. När man pluggar har man ju ofta en klar uppgift att lösa (typ en inlämningsuppgift), men här är det väldigt mer flytande. Jag får jättebra guidning av min handledare Tomasz, men jag är också mer ansvarig själv för att sätta upp målstolpar. Jag tror att det här är väldigt viktigt att lära sig, och förmodligen den största svårigheten med att gå från universitetet till arbetslivet.
Det bästa med att bo i Nederländerna är att det är nära exakt allt! När man har bott i Kiruna, och alltså har 40 mil till Luleå och det klassas som ‘nära’, är det svårt att vänja sig vid att man kan cykla till Haag eller Amsterdam på några timmar. Imorgon ska jag till just Amsterdam och gå på indie-festival, det ser jag massor fram emot!
Min handledare jobbar på ett såååå coolt projekt, Orionkapseln! Den kan ses på bilden nedan, och är tänkt att tas i bruk om fem år ungefär. Det är första steget för människan att ta sig till Mars!
Det har i princip inte byggts någon farkost som kan ta sig längre än Low Earth Orbit – den lägsta banan man kan ha runt jorden, sen man åkte till månen på 60- och 70-talet! Low Earth Ortbit, eller LEO, innefattar alla satelliter upp till och med 200 mils höjd över havet. Internationella Rymdstationen, där astronauterna är, ligger som jämförelse på ungefär 40 mils höjd. För att kunna frakta folk dit och tillbaka har det genom åren funnits flera olika farkoster, där de mest kända är space shuttle, eller på svenska rymdfärjorna! Här nedan ses rymdfärjan Atlantis som byggdes på 80-talet, en av totalt fem rymdfärjor. (Atlantis är den flygplansliknande svartvita saken på bilden till vänster. Den orangea och vita raketen separeras från rymdfärjan, som fortsätter själv som på bilden till höger. Efteråt landar den som ett glidflygplan.)
Aldrig har det byggts en farkost som ska kunna frakta människor så långt som till Mars, så ni kan ju tänka er att detta är banbrytande. Och, som praktikant, sjukt coolt att vara i närheten av. Orionkapseln är i första hand ett projekt av NASA, men servicemodulen är europeisk och byggs av ESA! Servicemodulen är den del som har hand om bla styrraketer, ser till att allt har rätt mängd elektricitet, och mycket mer. Man skulle kunna jämföra det med en bil – NASA’s del är själva karossen, det vill säga den del av farkosten där astronauterna kommer att vara. ESA har hand om det under motorhuven.
Sist men inte minst vill jag rikta mig till alla er som redan är ingenjörsstudenter: ansökan för praktikplatser på ESA 2018 har öppnat och kan hittas här! Jag kan inte nog mycket rekommendera att söka – ESA är så pass stort att man kan jobba med de flesta typer av ingenjörsinriktningar. Man behöver alltid inte läsa något rymdinriktat alls. Har man det minsta rymdintresse, eller intresse av att vara på en internationell arbetsplats, kan jag inte nog rekommendera att söka! Hör gärna av er till mig (hannah.petersson@hotmail.se) om ni har frågor eller vill ha tips.
Ha en fin helg alla!
Hannah
P.S. Om ni känner för lite inspiration av en väldigt cool kvinna: Kolla här för att se när min roomie Tara blev intervjuad av australiensisk tv förra veckan! Hon är verkligen ett exempel på att man aldrig ska ge sig och att allt går bara man ger sig fan på det. Hon har tex cyclat Irland runt, och startar just nu sitt eget rymd-företag. Damn, you go girl. D.S.
0 Comments