Ibland är kurserna vi läser på ingenjörsprogrammen svåra och ibland känns det som om det är omöjligt.

Jag försöker ha inställningen att ingenting är omöjligt, utan att det mesta faktiskt handlar om tiden du lägger ned på att försöka genomföra något. Detta är applicerbart på det mesta här i livet, om de så är att lära sig skatea eller läsa en kurs i linjär algebra eller matematisk statistik.

Du är inte dum om du inte fattar direkt, du är inte korkad om du sitter som ett frågetecken på lektionen/föreläsningen. Kanske är det några förkunskapskrav du behöver repetera? Eller kanske du helt enkelt behöver sätta dig på din kammare/biblioteket och nöta, hur tråkigt det än är att repetera och rabbla formler. Precis som när vi tar körkort behöver mängdteori och flera timmar i bilen för att se olika trafiksituationer behöver vi inom matematiken se många tal och öva många olika uppgifter inom ett visst område.

Här har du en tipslista på sätt du kommer vidare om du kör fast:

Fråga din föreläsare

Det kan vara läskigt att fråga på lektioner och föreläsningar om du inte förstår, för att ALLA andra verkar fatta. Jag uppmanar dig ändå att våga testa. Det är läskigt att räcka upp handen första gången, men har en testat det en gång brukar det bli lättare och lättare. Och du, det kan faktiskt vara så att dina vänner sitter i föreläsningssalen med exakt samma fråga i huvudet och blir jätteglada att du frågar! Om det känns alldeles för läskigt kan du också gå fram i rasten eller efter föreläsningen om du har frågor som du vill ta bara du och läraren emellan, då finns chans att skissa och rita och förklara för hand direkt. Är läraren stressad kan du alltid be om att få komma förbi vid ett annat tillfälle med frågor. Föreläsare och lärare är där för att hjälpa, och de vill att vi ska lära oss deras kurs! Kan rentutav vara roligt för lärare att få frågor!

Föreläsning i färg och beredning, min lärare är jättegullig och vi får fråga vad som helst! Ta tillfälle i akt nu när du har möjlighet att ställa frågor :)

Föreläsning i färg och beredning, min lärare är jättegullig och vi får fråga vad som helst! Ta tillfälle i akt nu när du har möjlighet att ställa frågor :)

 

Fråga en vän/förälder/kollega/mentor/äldre kursare om hjälp

Jag tror det är bättre om vi kommer över rädslan om att faktiskt fråga om hjälp när vi stöter på trubbel. Varför inte fråga din kompis som läst kursen du tragglar med om hjälp? Bjud på en fika på ett café och ta en timma med frågor som du har kring matematiken!

Internet

Om du har trubbel att förstå ett visst moment, eller en kurs är sannolikheten att du är ensam om det väldigt liten. Andra har säkert tacklats med samma utmaning tidigare och svar kan finnas en via en sökning på internet. Det svåra ibland när en söker information är just det enorma informationsflödet som finns där ute och hur en avgränsar sin sökning för att få svar på just sin fråga. Kolla matematiska termer i din lärobok, och sök dig fram. Kanske inte första sökningen ger svar, men testa en ny formulering och du kan klicka dig vidare.

Youtube

Ibland klickar en inte alls med sin föreläsare, eller så går allt för snabbt på lektionerna och du bara inte hinner med i tempot. Youtube är en stor källa till informationsinhämtning där lärare och kunniga personer lär ut i olika videos. De kan vara hela kurser som ligger ute, eller enbart klipp med särskilda moment. Sök dig fram!

Annan litteratur på samma ämnesområde

Jag fungerar olika bra med olika böcker, och ibland är böckernas förklaringar väldigt krångliga. Jag tror att det är ungefär som det är med föreläsare. Somliga älskar en föreläsare som du tycker talar i gåtor så du inte förstår. Andra föreläsare som du tycker är fantastiska kanske andra inte förstår förklaringarna av. Se lite samma sak på böckerna i kursen. Givetvis ska du kolla på kurslitteraturen då tentamen baseras på den informationen som finns i den, men om du ex. läser variansanalys och statistisk försöksplanering, finns det garanterat massor av böcker inom just det området. Gå till din föreläsare och fråga om hen vet nån annan bok inom samma område hen kan rekommendera, eller sök dig fram via biblioteket på din högskola eller i din stad. Med en till bok kan du få två olika förklaringar och beskrivningar på de momenten du tragglar med och kanske de är källan till svaret! Jag har i min nuvarande statistik kurs en bok med väldigt få räknetal, då tar jag till en annan bok för att få fler övningsuppgifter att räkna på varje moment. Det är ytterligare en fördel med andra böcker!

Sitt i grupp och studera tillsammans

Tillsammans är man mindre ensam, det stämmer på alla sätt och vis. Oavsett om ni sitter och faktiskt arbetar tillsammans med samma tal eller område, eller om ni bara sitter bredvid varandra och räknar var för sig känns allt mycket enklare och tryggare om du inte är ensam. Många gånger är det du kan det din vän har svårigheter med och du kan hjälpa hen, och vice versa. Det är också mycket trevligt att kunna ta pauser och luncha tillsammans på biblioteket mellan varven med fokus!

På laborationerna i färg och beredning arbetar vi alltid i grupp, varför inte fråga samma team om ni ska läsa tillsammans? Här är jag och några av mina fina kursare!

På laborationerna i färg och beredning arbetar vi alltid i grupp, varför inte fråga samma team om ni ska läsa tillsammans? Här är jag och några av mina fina kursare!

 

Underskatta inte en paus, mat och ny energi

Om du sitter för länge ger du dig inte en chans till återhämtning. Det är lätt att om en upplever något som jääätttesvårt så arbetar vi längre, skippar en paus och bara kör på. Men för mig iallafall vet jag att ska jag prestera bra måste jag pausa och se till att få i mig mellanmål och kaffe. Då kommer jag ifrån problemet ett tag och ser på det med nya ögon när jag kommer tillbaka!

Kaffe i min kämparmugg och mellanmål, pausa bör man annars dör man

Kaffe i min kämparmugg och mellanmål, pausa bör man annars dör man

 

Musik för pepp och för fokus och för ilska

Musik har en särskild inverkan på mig. Jag har en lista som jag alltid studerat stenhårt till och av någon anledning kommer jag alltid ner i varv och sätter på fokushjärnan när jag lyssnar på den. Den har hängt med mig från första termin vid högskolan till nu, hur knasigt det än låter! Men jag missbrukar den inte, utan dammar av den när jag verkligen behöver fokusera. Hitta din fokus spellista eller ditt album som ger den här effekten! Sen ska en inte underskatta en låt du kan ta till och dansa runt i hela lägenheten till för att bara dansa ur dig ångest och frustration och spända axlar, jag lyssnar mycket på Robyn tipstips! Musik kan ge dig extra kraft när allt känns hopplöst!

Om det ändå inte går vägen

Om du läst stenhårt, sökt information överallt och pluggat pluggat pluggat och tentan sen ändå är sååå svår och du sitter och stirrar framför dig på talen och inte fattar någonting vill jag bara säga misströsta inte. Tiden du lagt ned på studierna har du igen vid nästa omtenta, viss kunskap måste faktiskt mogna lite och terminen går fort. Kanske det var för mycket att hinna till första tentamenstillfället bara. Du har gjort ett bra arbete oavsett det går vägen eller ej, och du kommer om du ger manken till tillslut kunna klara det. Ingenting är omöjligt, och kunskap är alltid övervinnerlig, även om det kan ta tid!

12177658_10153089829841227_1572972547_o

Har ni några andra liknande tips till mig? Vad har ni för knep?

Lycka till med tentorna nu, och uppgifterna du arbetar med!

Kram!

Lisa

 


2 Comments

Greta · October 23, 2015 at 2:50 pm

Grymt bra lista! Tar med mig musiktipset! :)

Jenny · November 5, 2016 at 12:10 pm

TACK för det här inlägget! Sitter just nu och pluggar till en omtenta i statistik, och när det kändes riktigt hopplöst googlade jag “korkad som inte förstår statistik” och kom plötsligt till ditt inlägg. Nu går jag in i pluggandet med ny energi, jag KOMMER att klara det här oavsett om det är till den här omtentamen eller nästa! Kram på dig och lycka till med studierna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *