Hur man bäst lär sig saker och tar till sig information är högst individuellt. Vissa vill läsa, vissa vill lyssna, någon kanske vill diskutera, och andra behöver rita och göra modeller för att förstå. Jag skulle nog dock säga att de allra flesta är någon form av mix, och det är många andra faktorer som också spelar in. Efter mycket testande fram och tillbaka är jag rätt nöjd med min nuvarande studieteknik, och här sammanfattar jag mina bästa tips om hur du kan prova dig fram för att hitta din egen!
Miljö
Gillar du när det är tyst, eller vill du ha lite mer liv omkring dig när du pluggar? Vill du ha tryggheten i att vara hemma eller behöver du en plats fri från distraktioner? Jag har landat i att jag sitter på biblioteket, men helst inte i en helt tyst sal, när jag behöver plugga men motivationen tryter och risken för prokrastinering är hög, men annars föredrar jag att vara hemma.
Tidpunkt
När på dagen är du som piggast? Plugga då! Det finns ingen anledning till att släpa sig upp i ottan och sitta och halvsova över matteboken om du vet att du piggnar till först efter lunch. Samma sak om du börjar gäspa vid trefikat men är pigg och glad någon gång i gryningen, ta tillvara på det och börja tidigare. Jag är en riktig morgontröttis och har därför valt att sitta lite längre på dagarna och även ett par timmar på helgen, för jag får verkligen inget gjort innan 9.
Samarbete
Trivs du bäst med att sitta med ett par kompisar så att ni kan hjälpa varandra eller föredrar du att plugga själv? För vissa funkar det jättebra att hjälpas åt, för andra funkar det inte alls. Jag vill passa på att höja ett varningens finger här och påpeka att till slut ska du ändå göra tentan själv, så se till att du verkligen förstått och kan lösa uppgifterna själv. Jag hamnade i den fällan i början av mina studier, det gick ju jättebra när vi satt tillsammans men sen gick tentan inte bra alls för jag hade inte förstått själv
Planera och reflektera
Istället för att ta med alla böcker till biblioteket och plugga lite av varje till det är dags att gå hem, testa att ha en ordentlig plan. Vad behöver göras idag? Vad är rimligt att hinna med? På så sätt kan du bryta ner hela högen av uppgifter i mindre delar. Om du planerar veckovis, fundera på hur den förra veckan var innan du sätter den nya planen. Hann du med allt? Varför/varför inte? Känns det som att studietekniken funkar? Vad borde du ändra inför nästa vecka för att det ska gå ännu bättre? På så sätt får du en bättre plan och förhoppningsvis en studieteknik som passar dig bättre och bättre för varje vecka.
För att sammanfatta: försök pröva dig fram till en studieteknik du trivs med och som ger de resultat du vill ha genom att alternera mellan olika miljöer, tidpunkter och att vara själv eller samarbeta. Få ut mer av dina studietimmar genom att ha en plan innan, och glöm inte att utvärdera och reflektera kring din studieteknik. Självklart finns det fler aspekter och mer konkreta detaljtips, så dela gärna med dig av dina egna tips eller ställ en fråga om du undrar något, antingen här i kommentarsfältet eller på vår facebooksida!
1 Comment
Ulrika · November 21, 2017 at 11:24 am
Ja studieteknik är verkligen något att tänka till lite kring. Själv är jag en allt-eller-inget-person som dragits en massa med prestationsångest och under min grundutbildning blev det en så stor omställning att gå från gymnasiet där det faktiskt gick att göra alla uppgifter till ett avsnitt och ändå hinna med. När takten ökade på universitetet gick det inte att hinna göra allt hela tiden och då blev jag ställd och det slutade ofta med att jag sköt upp allt till innan tentan och tokpluggade då. Inte direkt att rekommendera. En sak som gjorde det lite knepigt var dock att de kurser där jag verkligen gjort allt noga under kursens gång tenderade att gå sämre under själva tentan men jag tror det var mest slumpen som låg bakom det. Jag rekommenderar hur som helst att man ska tänka lite mindre på att prestera ett visst resultat och lite mer på att lära sig för att man är nyfiken och vill ta reda på hur saker hänger ihop. Den kunskap man får på det sättet tenderar att hänga kvar mer än den man tagit in för att prestera ett visst resultat. Inte minst om man har problem med prestationsångest. :)