Det bästa med att plugga ingenjör tycker jag är att det har hjälpt mig att se världen med lite nya ögon. Innan jag började på Tekniskt Basår på KTH gick jag teaterlinjen på gymnasiet och hade inte kommit närmare naturvetenskap än en väldigt grundläggande kurs som mest var en repetition av NO-kunskaperna från högstadiet. När jag fått min behörighet och började på Maskinteknik så var det en helt ny värld och jag kunde helt plötsligt tolka vardagliga fenomen med hjälp av matte och mekanik. Till exempel kunde jag förklara att det är mycket jobbigare att gå uppför en trappa än nedför, då man måste utföra ett arbete mot tyngdkraften när man går uppför trappan. Det kanske låter självklart, men för mig var det roligt att se att mekaniken inte bara var böcker och beräkningar utan att det fanns överallt runt omkring mig!
Så här fyra år senare känner mig fortfarande ofta som Jane i tv-serien Drop Dead Diva, som är en modell som fastnat i en framstående jurists kropp och även ärvt hennes intellekt, jag förvånar mig själv dagligen med hur mycket jag har lärt mig! Min omgivning har också svårt att hänga med i svängarna och förstår knappt vad jag pratar om när jag till exempel kallar allt möjligt för en ”iterativ process”, ett uttryck jag fångade upp under kursen i numeriska metoder där datorn gör om en beräkning flera gånger – itererar – till den får ett resultat som ligger tillräckligt nära en exakt lösning.
När jag valde ingenjör tänkte jag nog inte jättemycket på att jag skulle ge mig in i en helt ny värld, utan jag fastnade mest för att det verkade lätt att få ett välbetalt jobb efter utbildningen och det lät spännande att få lära sig mer om teknik. Nu är jag glad att jag gjorde det valet, för man brukar säga att man startar ett nytt kapitel när man börjar en utbildning, men att läsa till ingenjör är snarare att få nycklarna till ett helt bibliotek! Det är nästan svindlande att tänka på hur många karriärmöjligheter som finns, titta bara här på alla intervjuer som Womengineer har gjort!
Nu går jag tredje året och får påverka min egen utbildning genom att välja kurser. Och det är svårt, för det finns så mycket att välja mellan! Maskinteknik är i grunden mycket matte och mekanik, men med den basen finns det hur mycket tillämpningsområden som helst i allt från mekatronik där man gör robotar till hållfasthetslära där man räknar ut om en konstruktion som till exempel en bro kommer hålla. Dessutom kan man välja att läsa kurser inom industriell ekonomi och management och då få lära sig mer om bland annat gruppdynamik, företagsekonomi och hur man blir en grym projektledare. Hållbarhet och hållbar utveckling är något som genomsyrar hela utbildningen men är man extra intresserad finns många kurser på ämnet, och man kan även välja det som masterprogram.
Många tycker att det är starkt av mig att läsa en fem år lång utbildning och menar att de aldrig skulle orka, men jag börjar snarare bli orolig över att jag inte kommer hinna ta alla kurser jag vill då så mycket verkar så himla intressant… Dessutom börjar min master nästa år och snart måste jag göra det slutgiltiga valet, men flera låter jättebra och roliga på olika sätt så jag önskar att jag inte behövde välja, eller iallafall fick läsa två… Det där med att fem år är lång tid är förvisso sant, men det känns verkligen inte så när man är mitt uppe i det! Som tur är kan man ju alltid doktorera…
0 Comments