I onsdags var jag och en kollega från Jämställdhetsveckan på Netlights kontor i Stockholm, och intervjuade två av deras kvinnliga konsulter. En av intervjufrågorna löd: “Hur får man som student, lättast in en fot på Netlight?”. Mig veterligen föreställer sig många studenter att man måste ha topp-betyg för att få ett jobb under eller efter studietiden. Med den föreställelsen blir studierna svårare och “läskigare” än vad de egentligen är. Betygen på en tenta kan ju avgöra HELA ENS LIV GAHHHHH…. Eller?

 

Så hur ligger det egentligen till? Sveriges bästa arbetsgivare 2015 borde ju kunna komma med ett vettigt svar! Det vi fick höra var att Netlight värderade förenings- eller kårengagemang otroligt högt. Enligt dem visade det på att man var bra på att samarbeta, att man hade gott ledarskap, att man kunde komma på kreativa lösningar, och hantera flera uppgifter samtidigt. Så passa på att vässa till CV:t och skaffa er nya kompisar under studietiden genom att delta i, eller varför inte driva, ett projekt!

 

En annan sak som spelade stor roll för anställningschanserna var ditt nätverk. Om du har en kontakt på Netlight, eller om någon på Netlight “rekommenderar” dig, är det ju såklart mer sannolikt att du för det första får en intervju, och den för det andra går bra. Men, ditt nätverk förutsätter inte att du ska vara släkt/bästa polare med någon på Netlight, utan att du på något sätt har varit i kontakt med dem. De anordnar massvis med event för studenter och har en stark närvaro på många tekniska högskolor. Deras tips är alltså att ta till vara på detta! Ställ frågor och försök att etablera någon form av kontakt med dem.

 

En sak som förvånade mig lite, var att de hade en så pass positiv inställning till att personligen bli kontaktade av studenter. Enligt dem var det fritt fram att maila någon, och be om en lunch eller en kaffe, om du har en fråga om Netlight och möjligheter att jobba där… Lite som när ni skriver kommentarer här, om hur det är att gå på Teknisk fysik till exempel. Sådant glömma lätt bort när man är i “slutskedet” av sin utbildningskarriär – arbetslivet känns lätt läskigt och stelt.

 

Så, med detta sagt – engagera er i roliga projekt och jobba på ert nätverk. Det kommer ta er minst lika långt (om inte längre) som era betyg kommer!

 

Gruppfoto

Här är den härliga projektgruppen för Jämställdhetsveckan 2016!

 

 

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *