Okej, som ni säkert vet så stänger anmälan till höstterminens universitetsstudier ikväll vid midnatt. Vi på Womengineer vill då göra ett sista ryck för att just DU ska söka till en ingenjörsutbildning.
På Womengineer tror vi att, för att ett samhälle ska blomstra och utvecklas i en hållbar riktning, måste hela befolkningens kunskaper och färdigheter beaktas. Att det finns så få kvinnor inom det anmärkningsvärt breda området teknik ser vi därför som särskilt olyckligt. Vi tror att fantastiska utvecklingar kommer ta form till följd av en ökad balans mellan könen i detta avseende. Womengineer har som målsättning att det är lika många kvinnliga som manliga ingenjörer som examineras i Sverige år 2030.
När jag var yngre hade jag i allmänhet positiva tankar om ingenjörsyrket men var stundom avskräckt från att gå själva utbildningen. Varför? Anledningen till detta är troligtvis på grund av att min pappa är civilingenjör och civilekonom… Han gick själv på KTH under 80-talet och läste Farkostteknik med inriktning mot data. Han har däremot aldrig i sitt yrkesliv arbetat med någonting direkt relaterat till farkoster – utan har istället jobbat med sälj- och managementrelaterade frågor på Ericsson. Han har även haft möjligheten att jobba i USA, Mellanöstern, Japan, Malaysia och Bryssel för att nämna några få. Då hela familjen bodde i Malaysia och Bryssel när han arbetade där, fick jag uppleva möjligheterna som ingenjörsyrket gav en first-hand. Jag fick gå på internationella skolor, lärde känna människor från hela världen och hade möjligheten att resa på ett helt vansinnigt sätt när “allt var så nära”. Klart jag ska bli ingenjör!
Det som däremot avskräckte mig från att plugga till ingenjör var alla historier jag fick höra om studentlivet på KTH…
- “Jag pluggade 60 timmar i veckan – en lugn vecka…”
- “Jag kunde prata med drygt fem personer i min klass, alla andra var för nördiga”
- “Min examinator i Komplex Analys skrev så svåra tentor att rektorn bad honom att skärpa sig. Det var bara 2% som klarade sig åt gången – sen hade de en genomsläppstenta som 20% klarade.”
- “DET. FANNS. TVÅ. TJEJER. I. MIN. ÅRSKURS.”
Haha, aldrig i livet att jag ger mig in i det där, tänkte jag. Det för bli Handels istället! Men tur var väl det, att det inte blev Handels! KTH är roligt och utmanande och mycket tycks ha hänt sedan 1986!
Han är ganska klok min pappa ändå, och har en vettig syn på jämställdhet mellan könen. Under sina dagar har han stött på driftiga kvinnor uppsatta på höga poster på internationella företag, men tycker det är tråkigt att de inte är överdrivit kvinnliga i sättet. Och avd menas egentligen med det? Jo, att en kvinna behöver vara mer “manlig” än en man för att kunna bli accepterad bland högt uppsatta män. Därav brister hela syftet med jämställdhet bland könen, när alla kvinnor som sitter på ledande positioner är mer manliga än vad männen är. Det krävs att poängteras att könskvotering enligt min mening inte är lösningen på problemet. Istället krävs det en justering av inställningen till inte bra kvinnliga ingenjörer utan kvinnliga ledare i allmänhet. Istället för att avskräckas av kvinnligheten som något annorlunda och fel, borde den bejakas som ett välbehövt komplement till det manliga.
Så, tack Pappa för att du inspirerade mig till att bli ingenjör!
3 Comments
miahol · April 16, 2015 at 3:26 pm
Härligt att du tog steget och började plugga ingenjör, bar jobbat!
Anonymous · April 27, 2015 at 12:22 pm
Vad ska du välja för inriktning till hösten? :)
Lisa · April 27, 2015 at 12:23 pm
Vad ska du välja för inriktning till hösten? :)