Hejsan hejsan! Hur är humöret såhär denna lördag?
Jag sitter just nu och försöker få grepp om min kurs Biophysical Chemistry. För mig som aldrig varit någon stjärna i matte krävs det alltid lite extra arbete för att verkligen få ordning på beräkningsmetoderna. Jag tror ändå starkt på den mänskliga hjärnans plasticitet och dess förmåga att snappa upp nya färdigheter om man bara upprepar en aktivitet sisådär två miljoner gånger. Den idén får mig att kämpa vidare. Men nog pratat om min matematiska förmåga..
I går var jag på en föreläsning med diplomaten/ex utrikesminister/ex vice generalsekreterare för FN Jan Eliasson i Universitetshuset här i Uppsala. (En otroligt pampig byggnad som gjorde hela upplevelsen än mer angenäm.)
Föredraget handlade om det politiska läget i världen just nu, och hur vi med fredliga metoder bör arbeta för mänskliga rättigheter. Det var mycket intressant att höra honom resonera kring dagens politiska situation med tanke på hans långa karriär som diplomat och politiker. Jag ska inte tvinga på er en 2000 ord lång sammanfattning här på bloggen, men jag tänkte ta upp några utmärkande punkter som Jan Eliasson underströk som speciellt viktiga för att världen ska utvecklas mot att bli en värdigare plats att leva på för fler av oss i framtiden. Here it goes:
- “Kvinnor, kvinnor, kvinnor!” -Ja, han utryckte sig precis så. Han poängterade att vi i Sverige kommit en bra bit på vägen vad det gäller jämställdhet mellan könen, men att vi fortfarande har en lå(åå)ng väg att gå. Det är viktigt att viktiga politiska beslut fattas av grupper som inte ser saker och ting ifrån samma perspektiv, och att kvinnor får ta mer plats kring borden där de tunga och viktiga diskussionerna pågår.
- “Jobba med problem horisontellt istället för vertikalt”; Med det menar han att vi i mångt och mycket hittills försökt att lösa många av problemen i vårt samhälle uppifrån och ner. Alltså att de med makt identifierar problem, väljer metoder för att lösa dem, implementerar dessa metoder och kliar sig sedan i huvudet när problemen kvarstår samtidigt som allt fler orosmoln hopar sig.. Med ett horisontellt arbetssätt handlar det som att se saker och ting ur ett mer mer holistiskt perspektiv. Många av de konflikter som uppstår i världen idag har sina rötter i ett antal ursprungliga problem och att försöka råda bot på situationer genom att bara åtgärda ett av de grundläggande problemen blir helt enkelt bara ett kostsamt slag i luften. Jag tycker att det här är oerhört viktigt att ha i åtanke. Jag upplever fortfarande att vetenskapen står allt för långt ifrån politiken. Likväl som att samhällsvetarna sitter i sina rum, under tiden vi naturvetare håller till våra. Gränsdragningar och uppdelning hit och dit är det som orsakar konflikter i stor såväl som lite skala, så att vi även inom akademien och inrikespolitiskt delar upp oss i allt för distinkta grupper är någonting som jag anser att vi måste förändra för att kunna påverka världen globalt i rätt riktning.
- “Låt de unga komma till tals”; Den här punkten kräver inte mycket mer förklaring. Att vi unga ska vara mer engagerade i konstruktionen av rättvisa och hållbara globala relationer är en självklarhet i och med att framtiden är den plats där vi kommer att uppfostra våra barn. Med dagens teknik har vi alla möjligheter att påverka lokalt och globalt. Tyvärr verkar det ibland som att många inte ser sin egen potential att kunna förändra världen, men faktum är att vi kan göra en enorm skillnad tillsammans. Jag menar, titta bara på en liten snöflinga i en lavin. Förändring är möjligt bara vi agerar tillsammans och vågar sätta våra idéer i rullning.
.. Det blev visst ett ganska långt inlägg. Jag hoppas att mitt politik-spånande inte tröttat ut er allt för mycket. Trots att jag är en liten labbråtta är mitt intresse för politik väldigt stort.
Nu måste jag slita mig och plugga vidare. Ha en fortsatt fin lördag!
0 Comments