chalmers-4

Just nu cirkulerar det en reklamkampanj från Chalmers under rubriken “Bli det du aldrig drömt om” där det står följande:

Det är konstigt. Hela uppväxten säger de till dig vad du ska göra, och sen helt plötsligt en dag får du välja själv. Vad du ska bli. Vem du ska bli. Du bombarderas med snack om karriär och drömmar. Du ska förändra framtiden nu. Är du redo? Har du bestämt dig? Antagligen inte. Och det är precis som det ska vara. För intressen förändras. Det kommer ny teknik. Och plötsligt har dina drömmar utvecklats, eller helt enkelt bytts ut.

Kolla bara på Martin Lorentzon. Han ville läsa Industriell ekonomi men kom inte in, trots toppbetyg. Istället valde han Väg- och vattenbyggnad. Men under sin utbildning kom han på en idé för att lättare sköta musiken på alla fester han ordnade – en idé som blev en dröm, som blev verklighet. Idag heter den Spotify. Den är rätt poppis.

Jag kände så väl igen mig när jag läste den här texten och den beskriver på många sätt precis hur det är att studera till ingenjör.

När jag var liten ville jag bli sömmerska som mormor, eller konstnär. Sen ville jag bli dansare, starta café och forska i matte. Men jag drömde aldrig om att jag skulle bli den person jag är idag. Och jag har ingen aning om vad jag kommer göra om tio år.

Jag tror på något sätt att det är viktigt att ägna sin åt de ämnen man trivs med, allt ska inte vara lätt, men allt behöver inte heller vara svårt. Att plugga till ingenjör handlar för mig om att ha möjligheten att jobba med framtidens teknik. Men vilken teknik det handlar om eller på vilket sätt, det har varken du eller jag någon aning om.


5 Comments

Emelie · March 21, 2013 at 8:34 am

Suveränt! Detta är sa sant, och vilken snygg reklam dessutom. Undrar vilken byra Chalmers har? Forsman & Bodenfors kanske?

Sh · April 15, 2013 at 9:45 am

Hej! Det var jättekul att läsa din blogg. Välskrivet och underhållande! Jag funderar på att läsa teknisk fysik då jag är intresserad av matte och fysik. Men jag är hur osäker som helst på om jag klarar av tempot. Jag vill helst bli klar efter mer än 5 år då jag redan nu är 21 år. Hamnade på en helt fel utbildning och vill börja om och läsa det jag verkligen gillar! Jag har lätt för att bli stressad och har höga krav på mig själv. Vill alltid prestera ytterst bra. Vore tacksam om du kunde berätta lite om hur mycket man kan tänkas plugga per dag eller vecka. Tacksam för svar!!

womengineer · April 18, 2013 at 10:35 am

Hej! Vad roligt att du gillar bloggen! Först måste jag säga att det låter som ett jättebra val! Jag valde Teknisk Fysik för att jag var intresserad av matte och fysik, för att jag inte var intresserad av kemi och biologi och för att jag annars inte hade så stora preferenser. Det finns ju massor civilingenjörsutbildningar, men Teknisk Fysik är bred, inte jätteinriktad på varken miljö eller elektronik, utan du kan göra dina val längre fram i utbildningen.

Ofta hör jag folk säga att Teknisk Fysik är svårare än andra civilingenjörsprogram och jag håller inte med. Teknisk Fysik är mer teoretisk och mer matte, men arbetsbördan är densamma på alla. När det gäller tempot så är det högre än på gymnasiet. Det är mycket schemalagt och mycket att göra vid sidan av. Det varierar lite vilket år du läser i utbildningen hur mycket det är att göra (årskurs 4 och 5 har mycket valbart samt projekt och exjobb och då är tiden mer flytande, de första tre åren är det ganska mycket schemalagt).

En vanlig dag skulle jag säga att det är 6 timmar schemalagt i skolan, säg 8-15. Några gånger i veckan är det 8-17. Utöver det här ska du hinna räkna och göra inlämningsuppgifter. Jag lägger nog ner ungefär 10 timmar varje vecka utöver föreläsningarna, vilket innebär att med bra planering kan du vara ledig en helg om du vill det.

Jag känner väl igen mig i att vilja prestera bra, jag är ganska pedantisk av mig när det gäller vissa saker. Men konstigt nog har jag blivit bättre på det sen jag började på universitetet. Det är ganska ofta du måste prioritera mellan ämnen eller jobba i grupp och då går det inte att detaljstyra allt.

Att bli klar efter fem år kommer inte vara några problem alls. Jag började plugga när jag var 19 och tog två års sabbatsår, så i praktiken började jag också plugga när jag var 21. Och det är ingen stress. Hela arbetsmarknaden bara väntar på oss och att vara färdigutbildad vid 26 års ålder ses fortfarande som ganska ungt. Om du skulle missa en kurs är det inte så farligt heller, det finns alltid omtentor (vi har 4 omtentaperioder varje år).

Jag tror att du har gjort ett bra val och att det kommer gå jättebra. Och är du osäker så skulle jag rekommendera dig att börja plugga och ge det ett år. Känn efter om det funkar och det är det här du vill göra. Du kommer få en fantastisk klass och ni kommer hjälpas åt.

Lycka till! /Hannah

Sh · May 13, 2013 at 8:29 pm

Tack för ditt svar! Jag blev positiv övveraskad över att teknisk fysik faktiskt inte behöver kräva mer tid än andra civilingenjörsutbildningar. Just nu är det bara att hoppas att jag kommer in på mina 22,3 poäng (KTH har höga intagningspoäng påteknisk fysik) när jag stryker maskinteknik från listan! Annars blir jag utan utbildning i höst vilket vore tragiskt då jag vill börja plugga nya ämnen! Jag är glad att jag skrev här. Ha det super!

womengineer · May 14, 2013 at 5:48 am

Vi ska hålla tummarna för dig allihopa och jag hoppas verkligen att du kommer in och trivs! Hör av dig om du har några fler funderingar!

/ Hannah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *