Jag visste inte så mycket om ingenjörsyrket när jag sökte min utbildning. Jag sökte främst för att jag ville jobba inom det jag var intresserad av och för att det var den enda utbildningen inom det ämnet i närheten.
Min gymnasieutbildning var obehörig till universitetet så jag tog ett tekniskt basår innan mina ingenjörsstudier. Jag visste att det året och åren som ingenjörsstudent skulle innehålla mycket matte och fysik som jag inte hade stora kunskaper inom. Med tanke på att jag precis klarade av matte B på gymnasiet var jag ganska orolig. Då skulle jag inte precis beskriva mig som “smart” eller tro att jag hade något att komma med. Som tur är var mina drömmar starkare än min rädsla.
Rädslan är en av våra starkaste motkrafter i livet och därför tror jag att många fler än jag är rädda för att söka sig till ingenjörsutbildningar. Rädslan för att man inte tror sig vara bra nog eller kunna nog mycket för att klara av det. Rädslan för att inte vara “smart nog” för beräkningar, analyser och egna antaganden.
Så hur “smart” behöver man egentligen vara? Eller vilka egenskaper bör man ha för att kunna bli ingenjör?
Det finns en skala för smarthet som heter IQ, den har du hört talas om. Jag vet själv inte vart jag ligger till på den skalan eller om den skalan säger något om min förmåga att bli ingenjör.
Det jag tror på är att min vilja går före mitt IQ. Att tron på att jag kan och mitt självförtroende I mig själv tar mig dit jag vill.
En person med högt IQ kommer inte längre än tron på att denne lyckas, precis som för oss andra.
Det jag tror du behöver förutom tron på att du kan, är nyfikenhet, viljan att lära dig och förmågan att tänka självständigt. Dessa egenskaper tar I alla fall mig igenom matte och fysik, som till en början är mer eller mindre obegripliga.
Vi alla är olika och olika behövs inom alla yrken. Jag möter ingenjörsstudenter varje dag som är fantastiska inom vissa områden och får kämpa I andra. Någon som har lätt för matte har svårt för att skriva rapporter. Någon lär sig jättesnabbt medan andra har koncentrationssvårigheter. En del har dyslexi, handikapp eller sjukdomar, men vi hittar våra sätt att jobba mot våra mål och vi hjälps att tillsammans göra studierna lättare för varandra.
Så, var inte rädd att testa dig fram. Det kan behövas en hel del jobb från din sida och det kan kännas väldigt motigt ibland. Det viktigaste är att du tror på det du gör och försöker tro så mycket som möjligt på dig själv!
Kram på er!
0 Comments