Idag publicerade ett inlägg på IDG.se med som diskuterar om vi hellre vill lära barnen att sticka en halsduk än att koda? Självklart inte, säger vi på Womengineer som håller med Sanna Nilsson när hon skriver att skolan är till för att utrusta barnen med det de behöver för att bäst kunna möta framtiden.
Trots att slöjd utvecklar och utmanar kreativitet och nytänkande, så är det en kompetens som sällan är användbar i de svåra besluten som barn kommer att stå inför; Vilket gymnasium ska jag söka till? Vad ska jag studera på universitetet? Vad ska jag jobba med i framtiden? Och i sådana fall, vad är jag bra på?
Sanna säger att vi borde fokusera på ämnen som faktiskt ger jobb och som samtidigt fortsätter att utveckla kreativitet och problemlösande.
Frågan kvarstår ifall dagens skola kommer att komma ikapp med samhällets krav, då det förväntas att finnas en brist på en miljon tekniskt kompetenta personer år 2020 i USA.
Det undrar vi också, men fortsätter under tiden att jobba mot vårt mål att det 2030 examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Och tills dess hoppas vi att programmering är ett lika självklart ämne i skolan som slöjd.
Här kan du läsa hela inlägget från Loggenbloggen: Stickad halsduk eller egen hemsida?
/ Hannah
4 Comments
Sofie · May 15, 2014 at 9:18 am
“brist på en miljon tekniskt kompetenta personer år 2020 i USA” – frågan är hur många det är idag?
Mera kodslöjd!
Jenny · May 15, 2014 at 9:53 am
..”skolan är till för att utrusta barnen med det de behöver för att bäst kunna möta framtiden.”, viktigt att utmana skolan att utvecklas precis som samhället har gjort (och gör!)!
Katarina · May 16, 2014 at 1:42 pm
Har ni hört om Kodcentrum? Det är sköna gänget bakom Mattecentrum som dragit igång det för att råda bot på bristen på programmerare. De letar volontärer, så alla som kan koda tycker jag ska höra av sig till dem! Jag hade lätt gjort det om jag varit lite bättre, men än bör jag nog hålla mig till matten…
http://www.kodcentrum.se
När jag blir stor… · August 21, 2014 at 4:52 pm
[…] jag själv hade upptäckt teknikens värld tidigare. Kanske genom den kodslöjd som Sofster och Hannah har nämnt. Mitt val av utbildning var snarare “det som blev över” när jag hade strukit de […]