Jag avslutade i början av sommaren mitt första år på Chalmers efter ett års studier. Så hur var det då? Lika mycket pluggande och stirrande i böcker och på siffror som jag hade föreställt mig? Är jag nöjd med året efter min långa studiepaus?

Jag nämnde i mitt första inlägg att jag inte är en av de studenter som började plugga direkt efter gymnasiet, utan valde att jobba och resa till olika platser innan jag kände mig redo. Detta är mina tankar om varför det inte är stressigt att bli klar. Jag tror att Du som individ kan utvecklas jättemycket av att göra andra saker än att sitta i skolbänken också!  Kanske ger en omväg nya perspektiv som gör dig både till en bättre student och gladare människa.

Jag har nyligen börjat studera, en femårig utbildning efter fyra års sabbatsår. Det kanske gör mig lastgammal när jag är klar. Ibland känns det faktiskt jobbigt att vara en utav de äldre i klassen och de jag umgås med får höra detta väldigt ofta. Svaret är alltid att det är någonting som bara jag tänker på, och jag tror faktiskt att de har helt rätt i det.

Under fyra års tid planerade jag varje år att börja plugga, var sugen på att studera, sökte utbildningen och kom in. Men varje augusti kom någonting i vägen. Erbjudanden som alltid var lite för roliga för att tacka nej till. Men så kom året när det kändes som om det var dags. Hösten som jag började studera tackade jag nej till två månaders jobb på Grönland. Ångrar jag det? Majoriteten av dagarna gör jag faktiskt med- men så är studierna på Chalmers oftast väldigt roliga också!

Periodvis har stillasittandet framför ett skrivbord gjort mig helt knäpp, men det är också helt otroligt spännande att få lära mig nya saker:

Bildtext: Termodynamiklaboration i Apparathallen. Studierna på Chalmers är superspännande!…men en stor kontrast till nästa bild.

Ja, jag tänker varken hymla med eller förneka att det har varit väldigt tufft att gå från ett lustdrivet liv som byggde på att uppleva nya miljöer till att göra allt jag kan för att bli en strukturerad student med en bra studieteknik igen. Efter ett år känner jag mig faktiskt redo att fortsätta.

När jag gick gymnasiet var jag väldigt fokuserad på mina studier och det är jag fortfarande. Skillnaden är bara att jag nu vet att det finns andra perspektiv i livet och att jag inte blir helt förkrossad om tentorna inte går precis som jag vill. Visst finns det fler personer än jag som tidigare sett mitt egenvärde baserat på min prestation i skolan? Kanske är det bra att livet ibland får ta några extra törnar på väg mot något eventuellt slutligt mål? Jag tror att detta är en viktig insikt för att sänka prestationsångesten hos många. Att ha olika riktningar utan prestationsångest är ju dessutom inte synonymt med att inte ha starka ambitioner, mål och att arbeta hårt! 

Kommer ni ihåg den där visualiseringen som alla lärare ritade på tavlan? En rak pil uppåt. Och en med en massa loopar innan den tillslut gick framåt. Dessa skulle representera ”Förväntad prestation” och ”Livet”.

·       Klyschigt?

·       ABSOLUT!

…men kanske finns det någonting bra att förstå med denna bilden!

Det är inte så bråttom. Jag tog fyra “sabbatsår” och troligen väljer jag att ta fler längst med vägen. Jag vet att mina perspektiv gör mig till en bättre medarbetare och jag tror dessutom att det gör mig mer intressant för kommande arbetsgivare. Jag har ett driv, perspektiv och en syn på världen som både jag och människor runt om mig kan dra nytta av. Dessa (högst självgoda) meningar skulle faktiskt göra gymnasie-Ellen lugnare! Kanske lugnar det också Dig? Att uppleva någonting annat för att sedan gå tillbaka till skolan och universitetet kan faktiskt till och med ge fördelar! Framförallt har det har gett mig perspektiv och erfarenheter som jag är evigt tacksam att jag har med mig!

Bildtext: Fish River Canyon i södra Namibia. Kanske just den paus som behövdes för att nu uppskatta kemiteknikplugget rejält!

·       Känner Du dig inte sugen på att plugga direkt efter gymnasiet? Hitta på någonting annat givande innan, och börja om ett år?

·       Är du inte helt säker på vad du vill studera? Det kanske ändå är värt att prova för att se om det känns rätt? Det finns ju faktiskt möjlighet att prova någonting annat nästa år om det inte känns bra! Att lära sig för att det är kul behöver ju inte betyda att det är de du ska göra för alltid! Give it a go?

·       Känner Du dig supertaggad på dina studier? KUL! KÖR! Välkommen in i bubblan, HA SÅ KUL och ses på universitetet nästa år!

Livet efter gymnasiet måste inte vara linjärt. Det måste inte uppfylla y= kx+m. Ibland är det faktiskt riktigt bra att ta omvägar. Det har utvecklat mig som person väldigt mycket åtminstone!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *