För ett tag sedan skrev jag ett inlägg med klimat- och miljörelaterade boktips. Jag tänkte fortsätta med en ny lista lagom till starten av nästa läsperiod. De första veckorna kan jag ofta andas ut och unna mig en skönlitterär bok. Denna gång är boktipsen på temat kemi, kemiteknik och ingenjörskonst.
För Er som ännu inte har börjat plugga, eller inte precis avklarat en tentaperiod, innehåller listan böcker för att väcka sitt kemiteknikintresse ytterligare!
1. Expeditionen- min kärlekshistoria av Bea Uusma
Denna bok är topp tre av mina favoritböcker någonsin, vilket är anledningen till att jag har läst den åtminstone nio gånger. Första gången hemma, sedan i närheten av Vitön och Danskön. (Oavsett hur dumt detta låter är det alltså inte en överdrift). Jag har avslöjat min besatthet under ett inlägg förut, med jag vill verkligen att alla ska få möjlighet att läsa Bea Uusmas bok om Ingenjör André.
Boken har, under en flera år lång process, skrivits av Bea Uusma. Hon berättar i sitt andra sommarprat bland annat om att hon utbildade sig till läkare för att ha en ursäkt att höra av sig till olika experter. När ingen misstänkte hennes underliga frågor kunde hon lära sig mer om Andréexpeditionen.
Ingenjör Salomon August André ledde i juli år 1897 en resa över Arktis tillsammans med Knut Frænkel och Nils Strindberg. Deras plan var att flyga med vätgasballongen Örnen från Svalbard, över nordpolen och slutligen (beroende på vindens riktning) landa i Kanada, Ryssland eller Alaska. Vätgasballongen förlorade för mycket gas och de tvingades att landa på packisen. Med ”fina kläder” för det välkomnande som de väntade när de skulle komma fram började de att gå på packisen. De rörde sig ibland till och med i motsatt riktning mot isens rörelser. Kvarlevorna från expeditionen hittades på Vitön, östra Svalbard, 33 år senare. Det finns många teorier, från olika personer, om vad som faktiskt hände expeditionen.
Boken är helt fantastisk och jag rekommenderar alla att läsa den. Den har bland annat vunnit Augustpriset för årets Fackbok. För den som inte gillar att läsa skall den dessutom snart bli film!
2. Kalle Blomkvist– Mästerdetektiven lever farligt av Astrid Lindgren
Det stämmer att det är en barnbok som jag rekommenderar nu! Jag blev väldigt glad när en av våra professorer under mitt första studieår berättade för oss att Mästerdetektiven Kalle Blomkvist faktiskt innehåller en hel del kemi.
Kalle Blomkvist undersöker mordgåtor i den fiktiva staden Lillköping. Kompisen Eva-Lotta får en chokladbit, som mästerdetektiven skall göra ett arsenikprov på. I Astrid Lindgrens ”Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt” beskrivs denna kemi på ett helt korrekt sätt.
”Ett förnämligt laboratorium herr Blomkvist har här”, sa han. ”Herr Blomkvist är en skicklig kemist kan jag förstå?”. Nåja, skicklig…jag har ägnat en stor del av mitt långa liv åt kemistudier”, medgav mästerdetektiven. ”Kemin och kriminaltekniken måste gå hand i hand, förstår ni, min unge vän!.”
Helt ärligt: Finns det någon som inte ÄLSKAR att läsa Astrid Lindgren ibland?!
3. Ond kemi: Berättelser om människor, mord och molekyler av Ulf Ellervik
Ulf Ellervik är professor vid ”Centrum för analys och syntes” på Lunds Tekniska Högskola. Han har skrivit facklitteratur som är relevant för sin forskning, men är känd för allmänheten på grund av sina skönlitterära böcker. ”Glass för kemister och andra livsnjutare” är ytterligare ett exempel på en bok med rolig kemi och goda glassrecept.
”Äckligt: berättelser om slem, snor och andra sekret” låter ju fruktansvärt för den lättäcklade. Detta är författarens senaste bok från 2020, och jag lovar att den är spännande! Intervjun om boken i ”Framgångspodden” är bra för den som inte hinner läsa en hel bok.
Ulf Ellerviks roliga böcker är alla relaterade till vardagsrelevant kemi. Kika in dem!
4. The Rhubarb Connection and other Revelations av Lars Öhrstöm och Jacques Covès
Lars Öhrström är professor i oorganisk kemi på Chalmers Tekniska Högskola. Han är dessutom kursansvarig för civilingenjörsstudenter i kemiteknik, vilket gör honom till en person som många blivande kemiteknikstudenter kommer att stöta på!
Boken är ytterligare ett exempel på kemi som tillgängliggjorts på ett sätt som gör den mycket spännande att läsa och lära av! “The Rhubarb Connection and other Revelations – The Everyday World of Metal Ions” är en prisbelönt bok som handlar om vad som händer när metaller kombineras med andra molekyler och material. Boken finns publicerad på engelska.
En spännande bok för blivande ”kemiare”!
5. Små människor, stora drömmar. Marie Curie.
Jag fortsätter med en bok för den ändå yngre målgruppen igen. Jag väljer att tipsa om boken för att Ni ska kika in denna serie som lyfter fram många viktiga människor i vår historia.
Jag läser ofta biografier om folk som lever nu eller människor i vår historia. Människors drömmar och livsberättelser har alltid fascinerat mig. Biografier inte bara livsberättelser, utan också ett sätt att inspireras för att veta vad jag själv vill göra med mitt liv. Denna handlar om Marie Curies livsberättelse, upptäckter och priser.
7. Jag, Caroline av Caroline Farberger
Boken handlar om Ica försäkrings vd Caroline Farberger. Hon berättar bland annat öppet om sin könskorrigering och hur hennes syn på jämställdhet förändrades efter denna. Hon har dubbla examen som civilingenjör i elektroteknik och som civilekonom. Hennes Sommar i P1 blev mycket uppmärksammat, och boken nominerades till årets bok av tidningen QX. En ”Måste-läsa-bok!” för alla!Kika gärna in intervjun som Womengieers Roos Bottema har gjort!
8. Ingenjörerna av Gunnar Wetterberg.
Författaren och historikern Gunnar Wetterberg har i denna bok valt att skriva om den svenska ingenjörskonstens historia. Hur har ingenjörskonsten uppkommit, bidragit till att bygga upp vårt samhälle och utvecklats? Boken inspirerar mig att vilja fortsätta förändra samhället genom min ingenjörsutbildning.
Har Ni några fler tips på temat? Jag vill gärna ha input till läsning! Kommentera gärna Era mest läsvärda böcker, eller skriv till mig!
0 Comments