Sommaren har kommit till sitt slut och startskottet har gått för ett nytt läsår. Efter tre nollningar i Lund, är det nu dags för mig att uppleva la rentrée istället. Jag är nämligen på utbyte i Grenoble! Första veckan, med fransklektion på morgnarna och en massa roliga introduktionsaktiviteter resten av dagen, har jag redan lagt bakom mig. Tiden har verkligen flugit förbi och nu känner jag att det är dags att dela med mig om denna vecka med er.


I år har jag, som några av er kanske kommer ihåg, jobbat heltid de första två månaderna av mitt sommarlov. När jobbet var klart, hade jag några veckor framför mig innan det var dags att åka till Grenoble och börja ett nytt äventyr. Och hur preppar man sig bättre inför sitt utbyte än att åka till värdlandet ett tag innan skolan börjar?! Så, jag spenderade några veckor i den franska Côte d’Azur för att anamma den franska joie de vivre. Jag kan stolt meddela er att jag lyckades otroligt bra med det!

Två veckor och en hel del flaskor solkräm senare var det dags att åka till Grenoble för att hämta ut nycklarna till mitt korridorsrum. För att vara helt ärlig kändes det lite jobbigt att åka iväg. Jag var inte helt redo än för att börja om i en ny stad med nya människor helt själv. Jag trivs ju så bra i Lund med alla mina fantastiska vänner. Men, jag försökte peppa mig själv genom att säga att jag kommer trivas lika bra här i Frankrike. Det var ju lika nytt en gång i tiden att börja mina studier i Lund, så egentligen finns det inte mycket att vara orolig för. 


Jag kom fram till Grenoble en fredag eftermiddag, och efter att ha lämnat min resväska i mitt rum gick jag ut för att köpa några saker som saknades, till exempel ett täcke att sova under. En kudde. Handdukar. Köksredskap. Mat. Ja, för att vara ett “möblerat rum” var det väldigt omöblerat tyvärr. Problemet var att jag inte hade någon aning var jag kunde köpa sånt och att det redan var ganska sent så mycket hade stängt. Som tur var fanns det en kille som hade sett mig i receptionen och kom fram till mig på spårvagnshållplatsen när jag försökte lista ut åt vilket håll jag skulle åka. Han frågade om jag behövde någon hjälp. Tydligen såg jag väldigt förvirrad ut, vilket hade fungerat bra redan  tidigare den dagen när jag hade fått skjuts av någon från tågstationen till min résidence. Han skulle också gå och handla och var på väg till en typisk fransk super marchée där de säljer allt från mobiltelefoner, till heminredning och mat. Så jag följde med honom och fick direkt öva på min franska. Eller, snarare öva på min förståelse av språket för han snackade nästan oavbrutet. Så fick jag veta att han hade gått ur gymnasiet i våras, skulle börja plugga till läkare, kom från Lyon och att hans föräldrar hade hjälpt honom flytta till Grenoble någon dag tidigare i veckan. Det var skoj att se en förstaårsstudent med all förvirring och osäkerhet som det innebär. Dock, jag tror inte att jag ringde min mamma i affären varje gång jag inte hittade en viss produkt jag letade efter… Men i hans försvar är franska super marchés ju enorma, så det går kanske snabbare att ringa mamma än att leta själv.

Utsikt från mitt rum

Två dagar hade jag på mig att upptäcka Grenoble innan min introduktion skulle kicka igång. Floden Isère åker genom stan och på lördagen gick jag ut på en springrunda längs den, upptäckte ett väldigt fint utegym och lyckades hitta närmsta boulangerie för att köpa en färsk baguette. Eftersom staden är omringad av fyra berg, bestämde jag mig för att vandra upp för ett av dem på söndagen. Min bostad ligger precis vid foten av ett av bergen så jag började helt enkelt bara gå. Tre timmar senare var jag på en platå, på vilken det fanns ett monument från andra världskriget och där jag kunde se över hela staden. Vanligtvis brukar jag lyssnar på musik eller en pod när jag är ute och går, men eftersom omgivningen var så ny och vacker kände jag inget behov av någonting i lurarna. Det var ju en upplevelse för någon som nästan aldrig befinner sig i tystnaden! En väldigt lyckad första helg om du frågar mig.

Det här inlägget börjar bli riktigt långt nu. Mina historier om introduktionsvecka sparar jag till en annan gång tänker jag. Jag hoppas att alla ni som har börjat på universitetet har en grym nollning och att alla som kommer tillbaka till skolan känner sig redo att ta sig an en ny läsperiod.


À plus!


Roos Bottema

Ingenjör, vad gör egentligen en sådan? Vad innebär det att utbilda sig till ingenjör och vem börjar plugga till det? Roos läser till ingenjör i Lund och skriver bloggen "On the Road med Roos" här på Womengineer.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *