Nu har jag studerat ett år på Chalmers. Det känns knäppt, för tiden har gått så OTROLIGT fort. Mitt sommarlov har dock varit otroligt efterlängtat för att landa lite i att jag nu är student igen.
För mig var det väldigt viktigt att, trots pandemin som jag började studera under, komma in i studentlivet på Chalmers. Studierna kräver mycket tid och energi, speciellt för mig som ny student, så jag har varit noga med att komma in i en bra studieteknik redan från början. Samtidigt tror jag att det är väldigt viktigt att också träffa människor på skolan, för att kunna studera ihop och komma bort från böckerna emellanåt.
Vad finns det då att göra på Chalmers? Under mitt första år har jag framförallt engagerat mig i två saker. Jag är ordförande i vår arbetsmarknadsgrupp Karg. Som förstaårselev har det varit väldigt viktigt för mig att se vilka möjligheter som finns när jag blir klar. Finns det företag som jag kan tänka mig att jobba för? Känns det som att jag är på väg åt rätt håll? Det kanske låter tråkigt att gå med i en arbetsmarknadsgrupp, men det vill jag lova att det inte är! Att lära känna folk som går olika år, faktiskt se vilka som går på min sektion under detta år och arbeta mot ett gemensamt mål utanför studierna är otroligt givande. Jag sitter dessutom i CBC. Ja, det är en av de förkortningar som INTE går att hålla reda på på skolan. CBC står för ”Chalmers Ballong Corps” och är en luftballongsförening. Någongång ska ni få höra mer om dem, för det är också otroligt roligt!
Arbetsmarknadsgruppernas uppgift är att vara länken mellan studenterna och arbetslivet. Vi bjuder bland annat in till lunchföreläsningar, håller i kandidatmiddagen och arrangerar kemitekniksektionens arbetsmarknadsmässa. Karg är alltså ett exempel på en Kommitée som min sektion har. Alla sektioner har sin egen arbetsmarknadsgrupp som i sin tur samordnas under Kårledningen.
Chalmers Ballong Corps (CBC) är enluftballongsförening. Egentligen spelar det ju inte superstor roll vad som är vad, men det kan vara lite spännande att ha hört några ord innan folk börjar slänga sig med dem hej vilt på skolan.
Jag hörde initialt av mig till CBC efter mitt otroligt nördiga intresse för arktiska klimat och Svalbard. Det är framförallt miljö- och klimatfrågor relaterade till Arktis som intresserar mig, men med det kommer också viss historia. På Vitön på östra Svalbard hittades Andréexpeditionen år 1930. Besättningen skulle år 1897 flyga med sin vätgasballong Örnen över nordpolen där de skulle släppa ner en flaga och sedan passera över till närmaste landområde. Expeditionen misslyckades tragiskt, men visionerna var höga och historierna därefter är många och mytomspunna. Det är den enskilda anledningen till att jag från början ville gå med, och det behöver ju inte vara mer uttänkt än så. För att göra en lång historia kort, hittade jag en fantastisk förening genom mina knäppa intressen. Sedan visade det ju sig vara väldigt roligt att flyga också! Föreningslivet på Chalmers erbjuder någonting för alla knäppheter, intressen och engagemangsambitioner.
Ingenjörer Utan Gränser, Chalmers Women’s Association, Ölbruket, Chalmers Segelsällskap (ChSS), Chalmers Students for Sustainability, Chalmers Dykarklubb (CDK), Jämlikhetskommittén (JämK), Chalmers Cortège Committè (CCC) är bara några få spännande exempel.
Här finns en komplett lista på de aktiviteter som Chalmers erbjuder. Varje sektion har, som jag skrev ovan, också egna kommitéer och föreningar. Det finns alltså många fler engagemang än vad en person någonsin kommer att kunna engagera sig i. Men det kanske också betyder att det finns någonting för alla?
Chalmers har ett ”kårobligatorie” som innebär att alla som studerar här måste vara med i studentkåren. Medlemskapet i kåren behövs för att du ska få skriva tenor. Det innebär ju dock inte att du måste vara aktiv i någonting, om du inte skulle ha orken eller känner att det skulle vara för jobbigt i början. Obligatoriet ger dig bara möjligheten att vara med om du vill. Det är roligt, socialt och ett bra sätt att hitta folk att studera tillsammans med.
Chalmers är känt för sitt studentliv, och det finns mycket olika saker att engagera sig i för att lära känna andra studenter och göra roligt grejer ihop. Min slutsats är att engagemang gör det lättare att klara studierna.
LYCKA TILL, snart kanske det blir din tur!
Hej då för nu!
0 Comments