Hur väljer jag rätt inriktning på ingenjörsprogrammet?
Det finns många olika inriktningar, börja med att välja utifrån dina intressen. Vad tycker du är roligt? Spännande? Viktigt?
Här kan du läsa om hur olika inspirerande kvinnor upplevde sin utbildning inom de olika inriktningarna, kanske kan du få en bättre bild av vad inriktningen innebär.
Kom ihåg att du oftast kan byta inriktning om du skulle ändra dig och att vissa universitet har öppen ingång så att du kan känna efter under första året vad som intresserar dig.
Hur klarar man tentorna på ingenjörsprogrammen?
Nyckeln till goda resultat grundas såklart i hur väl förberedd du är inför varje examination. Ett gott tips är att i början av dina studier öva på studieteknik. Här kan du se många bra studietips från KTH.
Kom ihåg att det är vanligt med omtentor på civilingenjörsprogrammet, ge inte upp trots att det känns lite motigt ibland!
Behöver man vara duktig i matte för att läsa till ingenjör?
Nej. När du väl blivit antagen kommer du att få den hjälp, material och assistans du behöver för att klara kurserna, våga fråga när du inte förstår och ge inte upp även om det känns tufft! Dessutom är du omgiven av studenter som ska lära sig precis samma sak som du, man har enormt stor hjälp av varandra under tuffa mattekurser.
Hur väljer jag universitet?
Det spelar ingen roll vilket universitet du väljer, det viktiga är att du väljer en inriktning du trivs med. Det finns många studentstäder runt om i landet som utlovar både god kvalitet på utbildningarna, utbytesterminer i spännande städer och ett härligt studentliv. För att få en bättre bild av vad studentlivet innebär på ett universitet kan det vara en god idé att kontakta universitets studentkår eller läsa på deras kanaler.
Vad är skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör?
Först och främst är det utbildningens längd. Civilingenjörsexamen tar du efter 5 års studier medan högskoleingenjör blir du efter 3 års studier. Du kan läsa mer detaljerat om vad skillnaderna i utbildningarna innebär här.