Mathilda Johansson
I lilla Finspång, utanför Norrköping, finns kopplingar till hela världen genom produktionen och exporten av gasturbiner. I Sverige är behovet av de här maskinerna inte så stor, men i övriga världen finns det många användningsområden. Stora industrier och städer som vill vara självförsörjande av el, länder där strömtillgången är instabil eller öar som har långt till fastlandet är typiska kunder. Jag, Marie, tar ett möte med Mathilda på Siemens Energy som berättar om sig själv, sitt arbete som Proposal Manager, och förstås om gasturbiner.
För vad är egentligen en gasturbin? Mathilda börjar med att beskriva det som en flygmotor, fast den står på backen och genererar elektricitet. Turbinerna utgör ett väldigt bra sätt att omvandla helt vanlig stillastående luft till el. Om du till exempel bor på en ö, utan yta för solceller eller vindkraftverk, är gasturbinen en väldigt praktisk energikälla. Hur går det till då? Jo, stillastående luft komprimeras så mycket att den blir explosiv och genom att antända den får det en turbin att börja snurra som i sin tur genererar elektricitet via en generator. Processen kräver även ett bränsle, ofta naturgas, vilket inte är en förnyelsebar energikälla även om det är bättre än t.ex. diesel. Att introducera vätgas som ingrediens i bränslet är Siemens Energy idag en av de främsta att forska på, och med det som bränsle blir avgasen vanlig vattenånga. Idag kan deras gasturbiner hantera halter med upp till 50% vätgas i bränslet.
Det Mathilda gör på Siemens Energy är att hantera de kundförfrågningar som kommer in och sedan matcha dem med en teknisk lösning, alltså föreslå en konfiguration som de behöver på just sin gasturbin för att passa användningsområdet. Samma behov uttrycks ofta på olika sätt, så det räcker inte att bara kunna produkten – Mathilda måste framför allt förstå kunderna och kunna tolka deras behov.
Det är just den sociala interaktionen med kunden som hon uppskattar. Innan pandemin innebar hennes roll mycket resande, ca 30-40 dagar per år. Hon har under sina fyra år på Siemens Energy hittills varit flera vändor till USA, Sydkorea, Kanada, Thailand, Kina och delar av Europa, vilket hon älskar. Att få träffa nya människor, se nya platser och uppleva andra kulturer och kombinera det med ett tekniskt kunnande är den perfekta kombinationen, menar hon.
Tiden på Siemens Energy började genom en traineeplats. Det som lockade var den öppna ingången till företaget. Mathilda fick välja fritt vilka fem ställen i organisationen som hon ville arbeta på under traineeåret, och just den valfriheten passade henne bra. Utgångspunkten var tesen att ’det du tycker är roligt kommer du förmodligen kunna bli bra på’. “Man kan verkligen göra en hel karriär här, och ändå byta tjänster många gånger eftersom allt ifrån forskning och utveckling till produktion, logistik, sälj och marknadsföring finns här”, säger hon.
Innan arbetslivet tog fart läste Mathilda till maskiningenjör på Luleå tekniska universitet. “När jag började gymnasiet tänkte jag att jag ville bli journalist. Men sen kände jag att det inte var min grej ändå. Så jag bytte till ett gymnasieprogram som var en öppen ingång, dvs en blandning mellan samhälle och natur. Att vara kreativ kändes viktigt, så när det var dags att välja universitetsutbildning blev det Teknisk design. Men sen insåg jag att Maskinteknik passade ännu bättre eftersom det visade sig att jag faktiskt föredrog de mer tekniska kurserna! Så efter lite klippa och klistra med kurser bytte jag till Maskin”, berättar hon.
Även på Siemens Energy finns utrymme för Mathilda att få ändra kurs om hon vill. “Här uppmuntras vi att byta tjänster och rotera inom organisationen. Folk är väldigt hjälpsamma och uppmuntrande. Likaså är vikten av god produktförståelse högt värderad. Redan tidigt under min tid här fick jag åka till Thailand och under en månad delta i själva installationen av en gasturbin.” Vi konstaterar att det nog är lätt hänt att man distanserar sig till en produkt som en gasturbin, om man inte praktiskt jobbar med den, eftersom den är så tekniskt avancerad. Men så är det inte på Siemens Energy!
På frågan om vad Mathilda tänker om hur resor kan komma att regleras utifrån t.ex. corona och klimatkrav, svarar hon att resor till viss del alltid behövs för den typen av roll som hon har, men att de förmodligen kommer bli färre. Åtminstone behöver man ses fysiskt i början av ett projekt, så att man lär känna varandra och kan förstå kundens förutsättningar. Hon tror också att det blir färre interna resor, och färre resor inom Europa.
När jag frågar om framtiden berättar Mathilda att hon faktiskt står inför att byta jobb. “Jag ska bli projektledare!”, säger hon och låter väldigt peppad. Så även om antalet resor kan komma att minska framöver, är risken att fastna i karriären sannolikt inte ett problem för just Mathilda Johansson.
Tack Mathilda för att vi fick intervjua dig!
0 Comments