Tack Iris och Greta! Ledarskapskurs sökes.

Published by Emelie Emanuelsson on

Jag (Emelie) sökte i våras ett stipendium ur Iris Jonzén-Sandblom och Greta Jonzéns Stiftelse. Gissa om jag blev glad när jag den 3 mars fick reda på att jag var en av stipendiaterna. I år fick 43 stycken kvinnor dela på rekordbeloppet 2,066 miljoner kronor när Iris-Stipendiet delades ut. Tyvärr blev det ingen fysisk stipendieutdelning på grund av coronaviruset men i detta blogginlägg kommer du få lära dig mer om Iris Jonzén och mina tankar om vad jag ska använda pengarna till. Häng med.

I samband med mottagandet av stipendiet får man denna underbara bok om Iris och hennes liv.

Iris Jonzén föddes den 5 december år 1900 på en gård i Väne-Åsaka i närheten av Trollhättan, där hon växte upp med sin yngre syster Greta. Iris tog som artonåring realexamen per korrespondens vid Hermods. Därefter bedrev hon handels- och språkstudier vid Filiph Holmqvists Handelsinstitut i Göteborg. Första anställningen fick Iris hos Försäkringsbolaget Fylgia.

Alla vi stipendiater var inbjudna till en kväll i Iris anda i Göteborg men som för så mycket annat satte coronaviruset käppar i hjulet för det. Istället fick vi en fin bok om Iris, som jag försökt sammanfatta till er nedan. Boken heter Iris Jonzén-Sandblom och är skriven av Malin Clausson.

Systerskap. I boken beskrivs relationen mellan Iris och hennes syster Greta som mycket god. Kanske till och med som varandras bästa vänner. Tillsammans reste de och upptäckte världen. Iris var lite diskret till det yttre och striktare än sin lillasyster Greta som var den som hördes mest. Greta var tjusig och rökte med munstycke, som filmstjärnan Rita Hayworth. Jag tänker på Englands drottning Elisabeth och hennes lillasyster Margaret. Iris och Gretas systerskap var starkt tills dess att Greta gick bort allt för ung 1968.

Affärer. Efter kriget började Iris, hennes man Konrad, och hennes syster Greta köpa fastigheter. Under en tid ägde hon Vasagatan 42, Nordhemsgatan 70, Godhemsgatan 18, Vingagatan 2 och Herkulesgatan 22. I boken kan man läsa att hon höll stenkoll på bokföringen. Bokföringen vittnar också att hon gärna ställde till med kalas och var hårt arbetande. Hon hade inga anställda utan drev själv arbetet med alla fastigheter. I olika dagböcker kan man läsa hur hon dessutom höll koll på alla hyresgäster.

“(… tog 1 rullgardin med sig, eller förstört, söndrigt tvättställ, smutsigt, fönster gick ej att stänga, otrevlig att ha att göra med)”

Iris Jonzéns minnesanteckningar

Efter Gretas bortgång 1968 avvecklade Iris alla hyreshusen och omsatte tillgångarna i konst, aktier, diamanter, fonder och utlandsplaceringar. Investeringarna gick bra och trots en omfattande stöld av hennes konst slutade hon aldrig arbeta. Förutom affärer var bilar ett stort intresse och hon ägde såväl en Volvo P1800 som en Open Caravan. Hon avled 99 år gammal.

Stipendiet. Jag kan inte nog uttrycka min stolthet och glädje att ha blivit stipendiat. Stiftelsen är speciellt intresserad av att stötta kvinnor som verkar eller kommer att verka inom områden som är av betydelse för andra kvinnor.

I min ansökan skrev jag att jag ville kompetensutveckla mig själv så att jag kan bidra till att jag kan vidareutveckla Womengineer.

Jag förra året i Almedalen, en månad in som tjänstledig för att arbeta med Womengineer

Ledarskapskurs sökes. Man skulle kunna beskriva mitt arbete med Womengineer som ett socialt entreprenörskap. Den bästa kurs jag hittills deltagit i var då jag förra året deltog i Reach for Change förinkubator. Något liknande letar jag efter. Jag har läst på lite och en tanke jag är att gå en UGL-kurs. Samtidigt finns det något i mig som vill hitta en kurs utomlands. Finns det sådana och i sådant fall var? Hjälp mig.

Kanske känner du som läser detta till någon bra kurs? Tipsa gärna mig nedan i kommentarsfältet.

❤️ Tack Iris, Greta och alla ni i juryn! ❤️

Källa: Iris Jonzén – en framtstående kvinna, Malin Clausson, 2020


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *