Lovisa Hassellund
Hej Lovisa. Berätta lite om din uppväxt och varför du valde att läsa teknik?
Jag är uppvuxen i Sollefteå på ett jordbruk som mina föräldrar drev. Ända sedan jag var liten så har jag tyckt att det varit kul att veta hur saker fungerar och jag ville förstå hur leksaker var uppbyggda, men även varför stängslet runt kohagen hängde i luften varje vår. På gymnasiet läste jag teknik och då var just teknik, matte och fysik mina favoritämnen.
Varför valde du att läsa väg och vatten som inriktning?
Väg och vatten var inte ett solklart val för mig, men efter gymnasiet valde jag att åka till Kanada och arbeta på ett jordbruk. Jag matade kalvarna, körde traktor och mjölkade korna, men framförallt så lärde jag mig engelska. När jag kom hem besökte jag min mammas moster som fyllde år. Under middagen förklarade min mammas kusin som då pluggade väg och vatten vad utbildningen innebar och vilka kurser som ingick. Det var då jag bestämde mig för att det var den vägen som jag skulle ta. Så jag sökte, kom in och på den vägen började det.
Vad gör du idag? Vad gör en geotekniker?
Idag arbetar jag mestadels som handläggande geotekniker. Vi planerar väldigt mycket fältverksamhet, men jag är inte själv ute så mycket i fältarbete. Det huvudsakliga arbetet är att samla in allt material och redovisa i en rapport. Det kan exempelvis handla om hur vi bedömer jordarter, om marken är väldigt lös måste den eventuellt grävas ur för att kunna byggas på. Ett annat exempel kan vara att göra beräkningar för att kunna avgöra var en lyftkran står säkert under brobyggen.
Vad är det bästa med ditt jobb på AFRY?
Det bästa med mitt jobb är alla människor som jag träffar. Som konsult på AFRY arbetar man ofta i tekniköverskridande grupper där man har gemensamma diskussioner och kommer fram till gemensamma beslut. Man lär sig nya saker hela tiden och kan hjälpa varandra. Beräkningsdelen i mitt arbete är också väldigt roligt men det är just det tekniköverskridande arbetet som jag tycker är roligast.
Vilken teknik kan du inte leva utan?
Privat så har jag ingen särskild teknik som jag inte kan leva utan, men i dagens utveckling så krävs det att vi har koll på hur marken under oss fungerar och ser ut. Som jag nämnde tidigare så är det viktigt att vi vet vad som finns under marken för att ens kunna starta ett bygge. Så för att kunna utveckla samhället och infrastrukturen krävs just den tekniken, så det får också bli mitt svar.
Varför tycker du att man ska delta i IGEday?
När jag skulle välja utbildning visste jag inte vad en ingenjör gjorde. Genom att delta i IGEday får unga den möjlighet som jag aldrig fick. Jag ser det väldigt positivt att få testa på olika områden tidigt och bilda sig en egen uppfattning om vad ingenjörer gör och hur viktigt arbetet är för samhället. Vill man vara med och utveckla samhället är ingenjör en bra ingång. Det är ett viktigt arbete för framtiden!
0 Comments