Åsa Lindhagen
Att Åsa Lindhagen både har läst Industriell ekonomi och idag är en högt uppsatt politiker gör henne till en särskilt intressant profil hos oss på Womengineer. Jag besökte därför ett seminarium i Almedalen där hon skulle tala om digitalisering och jämställdhet och passade efteråt på att föreslå ett personligt möte för att få höra mer om hennes resa från linjär algebra till jämställdhetsminister i Sveriges regering.
Några månader senare kliver jag in genom dörrarna på Arbetsmarknadsdepartementet i Stockholm. Allhelgonaafton innebär halvdag för många kontorsråttor, även mig, men jämställdhetsministern har inga sådana rutiner. Hon välkomnar mig till sitt kontor och jag får en kopp kaffe. Jag hinner tänka att det är taktiskt att servera tråkigt automatkaffe och inte nymalen, flott, espresso när en vanlig dödlig väljare gör ministerbesök. Sedan går allt mycket fort. Åsa har avsatt 45 minuter åt mig, vilket tydligen är 30 minuter mer än de flesta får. Inte läge att spilla någon tid (eller kaffe), så jag kastar mig över mitt batteri av frågor.
Åsa visste inte vad hon ville arbeta med när hon bestämde sig för att plugga till ingenjör. Kanske var det också därför det blev en ingenjörsutbildning inom Industriell ekonomi på Linköpings Tekniska Universitet. Det universitet i Sverige som ju var först med att erbjuda programmet som genom sin kombination av teknik och ekonomi ger en särskilt bred utbildningsmässig bas att stå på. Vad hon däremot sedan gymnasietiden visste att hon ville var att göra nytta i världen. Mellan 2003 och 2014 var hon engagerad i Rädda Barnen. Till att börja med genom deras ungdomsförbund och slutligen som ledamot i Rädda Barnens riksstyrelse. Samtidigt började ett intresse för näringslivet såsom bolagsstyrning och ledning också att ta form. Hennes första jobb efter examen blev därför som managementkonsult på Ernst & Young.
Så här långt kan jag känna igen mig i hennes resa utifrån viljan att påverka till positiv förändring men också nyfikenheten på näringslivet och de krafter som rör sig inom vinstdrivande företag. Frågan är hur dessa intressen på bästa sätt kombineras i ett faktiskt yrke. Hur ser ett sådant jobb ut? Åsa berättar att hon aldrig haft någon plan, men hon tror heller inte på slumpen.
Det viktiga är att man jobbar med det man tror på, säger Åsa.
Först något parallellt med Ernst & Young och sedan uteslutande kom även hennes samhällsengagemang i uttryck genom kommunfullmäktige, vilket ledde till gruppledare för Miljöpartiet och vidare till Socialborgarråd i Stockholm stad innan hon blev riksdagsledamot 2018. Sedan ett år är hon jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation i vår sittande
regering.
På frågan vad hennes bakgrund som ingenjör har bidragit med i hennes karriär inom politiken svarar Åsa att hon uppskattar hur det fostrat henne i logiskt tänkande och lösningsfokus.
En ingenjör är framför allt lösningsfokuserad – och var passar det bättre in än inom politiken?
Jag kan förstås inte annat än instämma. Det känns ju faktiskt 100% rimligt, och jag undrar för mig själv hur många av dagens politiker som har en ingenjörsbakgrund?
Åsa berättar hur både studierna och åren som managementkonsult har givit henne verktyg som hon ofta tillämpar i rollen som minister. Hon har fått lära sig en grundmetodik där det inte är ett tecken på okunskap att ställa frågor, utan tvärtom den enda möjligheten att nå en lösning.
Det fina med ingenjörer är att de kan prata sig fram till en lösning. I politiken kan det ibland bli onödiga meningsskiljaktigheter.
Åsa erkänner att hon ibland kan sakna när ett gäng ingenjörer sitter runt ett bord och låter det logiska resonemanget leda fram till en lösning.
Aldrig har 45 minuter känts så kort. Ett kanske snudd på orimligt antal snabba foton senare fick jag och min pappmugg lämna Åsa och hennes luftiga kontor och styra vidare mot familjens väntande allhelgonafirande. Det blev både ett
lättsinnigt och tänkvärt möte som jag är extra glad över att även du nu har fått ta del av. Vilka tankar väcktes hos dig?
Hör av dig till oss på Womengineer och berätta! Eller kommentera nedan såklart.
0 Comments