Maia Swenson

Published by Marie Ideström on

Maia Swenson studerar sitt andra år på mastern Product Development och har en kandidat i Teknisk Design vid Chalmers Tekniska högskola. När vi möts sprider hon energi runt sig och jag får direkt intrycket av att hon är en väldigt nyfiken och driven person. Detta får jag snabbt bekräftat när hon berättar att utöver sina studier är hon en av kandidaterna i Female Leader Engineer, en deltagare i ÅF Future Talent Program och sitter som studentledamot i Chalmers Studentkårs Företagsgrupps moderbolag.  Under vår intervju delar hon med sig av hennes val av ingenjörsutbildning, hennes olika engagemang och varför hon tror att det är viktigt med en jämställd ingenjörsbransch.

Jag börjar med att ställa frågan hur det kom sig att hon bestämde sig för att läsa till ingenjör.  Hon berättar att en person i hennes liv som hon alltid sett upp till och inspirerats av är hennes storasyster som är ingenjör. Inspirationen från hennes syster i kombination med ett intresse för naturvetenskapliga ämnen gjorde att hon valde att söka en ingenjörsutbildning. Ingenjörsyrket verkade även spännande eftersom det var utmanande och coolt.

“Jag har alltid gillat att utmanas. Jag brukar tänka att jag klarar det här även om det är svårt.”

Ett vanligt missförstånd är att man måste vara bäst i klassen på matte och fysik för att ta sig an en teknisk utbildning, jag frågar Maia om hennes syn på det. Hennes svar är att det absolut inte är ett krav, det som behövs är viljan att lära, ett intresse är A och O. Jag frågar henne varför hon valde Teknisk Design och får svaret att utbildningen kombinerar både problemlösning och ett kreativt tänkande på ett väldigt bra sätt. Under utbildningen får man läsa både ingenjörsrelaterade ämnen som matte, mekanik och materiallära men även en hel del designkurser och kreativa ämnen. En viktig del är även att lära sig att förstå vad användaren av produkten behöver och vill ha. Maia beskriver utbildningen som att man lär sig att vara brygga mellan en ren designer och en ingenjör. Utbildningen öppnar upp för väldigt många olika framtidsyrken, allt från digital design till design av fysiska produkter, eller något inom ledarskap!

Ingenjörsutbildningar kräver en hel del studerande men det är inte allt, Maia berättar att som student får man chansen att göra en mängd andra roliga och lärorika saker vid sidan av sina studier. Under sin tid på Chalmers har hon engagerat sig i ett antal olika studentorganisationer. Bland annat så har hon varit med i ett sexmästeri som anordnar en massa roliga fester för andra studenter, suttit i en valberedning och varit Head of Marketing i ett studentlett kårbolag, Chalmers Studentkår Promotion, som arbetar för att skapa kontakt mellan studenter och näringsliv. Hon tog även möjligheten att åka till Vancouver i Kanada under en termin på sitt 4e år för att studera på Simon Fraser University. Utbytet var verkligen en upplevelse och något Maia rekommenderar alla att göra.

“Det var roligt att åka utomlands och få den erfarenheten, lära känna personer från en massa olika nationaliteter, se ett nytt land, leva i ett nytt land – Det var lärorikt och superkul!”

Med så många bollar i luften som Maia har bad jag henne dela med sig av hur hon hanterat perioder när allt inte går som en dans på rosor. Hon berättar att hon och hennes studiekamrater har en bra sammanhållning, tagit mycket hjälp av varandra och haft kul ihop. Sen såklart, även om hon medger att det inte alltid är det lättaste, behöver man ibland sänka sina ambitioner. Det går inte alltid att göra allt perfekt och om man gjort sitt bästa blir det så bra det kan bli. Andra tips är att lära sig att strukturera upp sitt arbete med listor. Sist men absolut inte minst får man inte glömma prioritera sömn, träning, familj och vänner!

Vi kommer in på en ett annat ämne som Maia tycker är intressant och kul – Ledarskap. I skrivande stund är hon en av de 10 finalisterna i Female Leader Engineer (FLE). FLE är ett program som syftar till att stärka kvinnor i näringslivet för att nå en jämn maktbalans mellan män och kvinnor1. Hur viktigt är det med en jämn balans mellan män och kvinnor i arbetslivet? Jag och Maia börjar diskutera de negativa sidorna med att inte ha det. Maia säger att hon tror att det finns en hög risk att en homogen grupp endast bemöter problem utifrån ett perspektiv och eftersom kvinnor och män generellt ser saker och situationer med olika ögon kan detta bli ett stort problem. Hon säger även att hon läst (tyvärr kom hon inte ihåg källan) att fler kvinnor i en grupp kan öka gruppens kreativitet och minska känslan av att inte kunna dela med sig av sina idéer och frågor.


“Jag tror att oavsett organisation blir det ett mer öppet klimat om det finns kvinnor i gruppen- det är viktigt!”

En blandad grupp är speciellt viktigt inom designområdet eftersom många produkter ska kunna användas av både män och kvinnor. Om en arbetsgrupp är homogen finns det en stor risk att slutprodukten kanske inte passar den tänkta målgruppen. Ett exempel på detta är att fler kvinnor och barn löper större risk att bli skadade i en bilolycka eftersom de flesta krockdockor inom bilindustrin är baserade på en fullvuxen mans kroppsbyggnad2.

När vi pratar om hur vi ska lyckas att få fler kvinnor att söka sig till ledarpositioner säger Maia att hon tror att förebilder spelar en stor roll. Som kvinna kan det exempelvis vara lättare att känna igen sig i en annan kvinna och tänka att där kan jag också hamna.

Eftersom Maia ger känslan av att hon vet exakt vad hon vill göra och vilka utmaningar hon vill ta sig an var jag tvungen att ställa frågan om det var här hon trodde att hon skulle vara för 5 år sedan. Jag blir lite förvånad när jag får nej som svar, hon skrattar och säger att hon gång på gång blir lika chockad när hon tar sig an nya saker.


“Jag har lärt mig att det behövs lite mod för att kasta mig ut och prova. Det värsta som kan hända är att man får ett nej!”

Avslutningsvis frågar jag Maia om hon har något råd till alla tjejer där ute som funderar på att välja en ingenjörsutbildning. Hon svarar att om man är intresserad men lite osäker är det en jättebra idé att ta kontakt med någon som har pluggat eller som pluggar det programmet man är intresserad av. Då kan man få reda på vad det faktiskt innebär. Hon betonar också att det är viktigt att tro på sig själv och våga prova!


“Man behöver inte prestera hela tiden, det är okej att göra misstag. Det är inte hela världen om det inte blev som du först tänkte dig, det går alltid att byta väg och testa något annat! ”



TACK MAIA!



Källor:

1.https://femaleleaderengineer.se

2.https://www.volvocars.com/se/om-volvo/innovation/framtid/sakerhet/sakra-bilar-for-alla


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *