Petra Maretic

Published by Emelie Emanuelsson on

Hej Petra! Har du alltid velat bli ingenjör?

Nej, när jag pluggade på gymnasiet visste jag inte vad en ingenjör gjorde. För mig var det ett yrke som kännetecknades av att man var tvungen att ha ett stort teknik- och programmeringsintresse i grunden och inget jag direkt identifierade med. Idag vet jag att ingenjörsrollen kan vara oerhört bred och att man kan hamna i alla olika branscher.  

Hur var det att studera på eftergymnasial nivå jämfört med på gymnasiet?

Jag upplevde att den största skillnaden var intresset och motivationen hos studenterna som man pluggade med. Alla ville lära sig och var villiga att lägga ner tiden som krävdes. Självklart var också tempot högre och tentaperioderna ett helt nytt fenomen. Jag hade tidigare fått höra att klasserna bestod av personer som alla hade varit ”bäst-i-klassen” i gymnasiet och att man därför inte skulle bli nedslagen om man inte längre tillhörde gruppen som gick i täten vad det gällde betyg. För min egen del bekymrade det mig inte så mycket utan jag hittade en grupp att plugga tillsammans med där man hjälpte varandra.

Vad var det som lockade dig till din utbildning?

Jag visste att jag ville plugga vidare något med fokus på matte eftersom jag alltid har gillat det logiska i det. När jag fick reda på att det fanns en civilingenjörsutbildning inom teknisk matematik där man fick lära sig att tillämpa matten och som dessutom gav en bred grund att stå på kändes det som att jag ville utmana mig själv. Jag valde lika mycket Lund som studentstad eftersom den hade ett så gott rykte, både vad det gällde utbildning och studentliv.  

Vad är dina bästa pluggtips?

Hitta så tidigt som möjligt en grupp att plugga tillsammans med. Det underlättar att ha några att dela svårigheterna med och man får samtidigt nya perspektiv och infallsvinklar. Många kurser kräver att man samarbetar vilket man får på köpet när man pluggar tillsammans. Ett annat tips är att se till att ha andra intressen utanför plugget som man kan bryta av med och rensa hjärnan när det blir för mycket. 

Idag är du Systemingenjör på FLIR Systems vad innebär den rollen?

Jag jobbar som systemingenjör på FLIR Systems. Rollen innebär att jobba med radiometrin i de infraröda kamerorna för att se till att de mäter rätt och stabil temperatur och har bra bildkvalitet. Det handlar om att modellera och utveckla nya koncept som sedan utvärderas i kamerorna. Man jobbar med att lösa komplexa problem i ämnesområdena fysik/optik/signalbehandling/bildbehandling/reglerteknik både genom att ha teorin i grunden men också genom att testa sig fram. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa är att få jobba mot ett gemensamt mål tillsammans med så kompetenta och inspirerande kollegor i en miljö där jag hela tiden utmanas och lär mig nya saker. Branschen är i ständig utveckling och det är givande att jobba så nära slutprodukten där man har möjlighet att omsätta idéer till praktik och direkt se resultatet. Jag gillar att förstå hur saker fungerar på djupet och här har man verkligen möjlighet att bottna i detaljerna. 

Se hur det är att jobba på FLIR här!

Vad är ditt tips till någon som tvekar till att välja en ingenjörsutbildning?

Tro på din egen förmåga och våga prova en utbildning som låter intressant även om inte alla kurser och ämnen lockar lika mycket. Det värsta som kan hända är att man inte träffar rätt och byter bana med en extra erfarenhet med sig inför nästa val. Personligen tycker jag det kan vara svårt att veta exakt vad man trivs med innan man har provat, det gäller både utbildning och senare jobb. Det finns inget enskilt recept till att bli en bra ingenjör, många olika personligheter och intressen kan kombineras, och alla behövs! Gemensamt för alla ingenjörsutbildningar är att de ger en grundläggande kvalitetsstämpel, och det kommer man långt på.  

Vad vill du göra i framtiden?

I framtiden vill jag bli expert inom ett område där jag känner att jag kan bidra till att göra skillnad och hjälpa människor och samhälle, gärna jobba med något tekniskt och matematiskt i nära anslutning till forskning och ny utveckling. Jag hoppas att jag fortfarande känner att jag utvecklas på jobbet och omger mig med duktiga och ödmjuka människor som inspirerar, och att jag själv kan inspirera andra. 

Tack Petra!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *