Om man verkligen vill ha möjlighet att påverka samhället och världen till det bättre är det ingenjör man ska plugga.
Hej Jenny, har du alltid vetat att du ska bli ingenjör?
Nej, jag skulle absolut inte bli ingenjör när jag var yngre men så var jag på prova-på-dagar på universitetet och träffade den stora kärleken. Han hette Eddie och var en robot som jag fick testa att programmera och från den dagen visste jag att det var ingenjör jag ville bli!
Jag kunde blanda väldigt tekniska kurser i reglerteknik men också blanda det med affärsstrategier och marknadsföring.
Berätta lite om din utbildning, vad som lockade dig till industriell ekonomi och hur det var att plugga!
Eftersom jag kom på ganska sent att jag ville plugga ingenjör ville jag gärna säkra upp med ekonomi i fall jag skulle ångra mig och tycka teknik var tråkigt. Industriell ekonomi blandar teknik och ekonomi vilket gör att kurserna blir väldigt olika och man får lära sig så många olika saker. Det passade mig utmärkt! Jag kunde blanda väldigt tekniska kurser i reglerteknik men också blanda det med affärsstrategier och marknadsföring.
Du har också varit på ett utbytesår i Uruguay, hur var det?
Det var superroligt men också tufft. Jag var första studenten från mitt universitet som åkte dit och en av fem utbytesstudenter på hela skolan. Alla kurserna var på spanska och många av mina kompisar pratade ganska dålig engelska så jag fick verkligen öva upp mina språkkunskaper. Över julen hade vi sommarlov i två månader och då reste jag och en kompis runt genom Sydamerika och besökte bland annat Machu Picchu och Galapagosöarna. Så häftigt och något jag antagligen inte hade gjort annars!
Vilken av Womengineers personas skulle du säga att ditt gymnasie-jag identifierar sig med mest
Jag vill nog säga en blandning av de flesta. Jag ville rädda världen som Hippie-Hanna, bygga en robot som Nörden Nora och kände mycket den pressen som Flitiga Fia upplever.
Vad är ditt tips till en tjej som tvekar till att välja en ingenjörsutbildning?
Om man verkligen vill ha en möjlighet att påverka samhället och världen till det bättre är det ingenjör man ska plugga. Teknik finns överallt omkring oss och ingenjörsyrket kan se ut på så många olika sätt.
Du har under din studietid bloggat för Womengineer och nu är du styrelsemedlem, vad var det som gjorde att du ville vara en del av Womengineer från början?
För mig var det en slump att jag hittade teknikintresset och det var så nära att jag hade valt någon helt annan utbildning än ingenjör. Min drivkraft är att ingen tjej ska välja bort ingenjörsyrket på grund av fördomar eller okunskap. Jag har jobbat med olika initiativ för att inspirera tjejer till att plugga till ingenjör och samtidigt bloggat på annat håll så när möjligheten att blogga för Womengineer dök upp sökte jag direkt.
Nu har jag pluggat färdigt och då kändes det naturligt att släppa bloggen men jag var inte redo att släppa Womengineer. Som styrelsemedlem får jag fortsätta vara med och stötta den här fina organisationen vilket är otroligt kul och givande.
Just nu är du trainee på AstraZeneca, kul! Vad innebär det att vara trainee?
Som trainee får man testa på massor av olika saker. Det kan se olika ut på olika företag men på AstraZeneca får jag jobba på tre olika ställen under totalt två år för att lära mig så mycket som möjligt om företaget och hitta var jag skulle passa in. Just nu är jag på min första rotation där jag jobbar som processingenjör i vår tablett-fabrik som är en av världens största!
Min drivkraft är att ingen tjej ska välja bort ingenjörsyrket på grund av fördomar eller okunskap
Hur är en vanlig dag på jobbet för dig?
Jag jobbar nära produktionen och vad som händer där påverkar mycket vad jag gör för dagen. Jag har faktiskt mitt kontor inne i produktionslokalerna så varje dag får jag byta om från mina vanliga kläder till en blå pyjamasliknande dräkt, hårnät och sprita händerna för att inte ta in bakterier och mikro-organisamer som kan smutsa ner tabletterna. Som processingenjör jobbar jag precis som det låter som med att ta hand om processerna, alltså hur vi gör våra läkemedel. Det kan vara allt från vilka maskiner vi använder till hur tabletterna påverkas av tex luftfuktighet. Jag jobbar mycket med andra funktioner och varje dag får jag lösa praktiska problem som kommer upp. Och det är så häftigt att veta att det vi gör i slutändan påverkar människors liv.
varje dag får jag lösa praktiska problem som kommer upp. Och det är så häftigt att veta att det vi gör i slutändan påverkar människors liv.
Vill du berätta om en utmaning du stött på under studietiden och hur du handskades med den?
Min stora utmaning under studietiden var mitt utbytesår. Innan dess hade jag haft det ganska lätt för mig och aldrig kuggat någon tenta. I Uruguay slet jag hårt för att hänga med i kurserna som var betydligt mycket mer teoretiska än de jag var van vid från Sverige och på ett språk jag inte behärskade. Trots att jag pluggade 10 timmar om dagen kuggade jag alla kurser utom en under första terminen. Andra terminen fick jag hjälp med att välja rätt kurser, hittade ett gäng pluggkompisar och pluggade ifatt så jag fick med mig tillräckligt många poäng hem och samtidigt hann njuta av att vara utomlands.
Har du någon podd, Youtube-klipp, serie, bok eller liknande som du tycker vi ska ta del av?
Ett av mina sista inlägg som bloggare handlade om mina favoritkanaler på Youtube för att kolla på robotar så jag tipsar om dem igen. Här är inlägget.
Tack Jenny för din medverkan!
[Intervjun skapades den 28 november 2017]
0 Comments