[Foto: Anna von Brömsen, från artikel i eGP 2017-06-04]
Jag använder yoga kombinerat med mina strategiska ledarerfarenheter för att hjälpa ledare och VDar inom tekniska branscher
[one_half][/one_half]
[one_half padding=”0 20px 0 0px”]
Jag sitter och tittar ut över bergen och havet från den lilla byn Alcamo Marina på nordvästra Sicilien och har lite svårt att greppa att jag just förverkligat en dröm och genomfört mitt första Yogaretreat för ledare på Sicilien.
Jag är nog en ganska ovanlig ingenjör.
Jag menar, det är inte så många civilingenjörer som dessutom är yogalärare och väljer att lägga de mörkaste höstveckorna på att jobba på Sicilien, med ledare och högt uppsatta chefer från tekniska branscher. Jag har alltid älskat att skriva, sjunga, dansa och spela teater. Jag är social och har alltid haft lätt för att knyta kontakter med andra, att skapa förtroende och att förstå andra. Kanske inte den mest typiska personlighetsprofilen för att bli ingenjör.
Matte, fysik och kemi var de ämnen jag hade jobbigast med på gymnasiet. Inte så att jag inte klarade av dem, det gjorde jag, och bra dessutom. Men dessa ämnen fick jag lägga mer tid och kraft på än andra ämnen som bara flöt på. Jag valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet för att ha valfrihet att kunna välja vad jag ville efteråt. Sedan valde jag att fortsätta studera till civilingenjör direkt efter examen, för jag var övertygad om att det skulle ”öppna dörrar” för mig att vara civilingenjör. Det har det gjort!
Framtidsplanerna
Jag ville jobba med något som kändes betydelsefullt och viktigt, på något sätt bidra till ett bättre samhälle, en bättre värld. I slutet av åttitalet när jag skulle välja utbildning hade miljöfrågorna just seglat upp på agendan, det kom larmrapporter om ozonlagret som blev tunnare och tunnare och jag fick en stark känsla av att jag ville vara med och skydda moder jord. Så som jag tolkade samhället var det personer med hög akademisk utbildning som hade mest att säga till om och i det teknikdominerade Sverige var (och är till stor del fortfarande) civilingenjörer dominerande på chefs- och ledarpositioner både inom näringslivet och i det offentliga Sverige, framförallt inom tekniska verksamheter.
Den enda utbildningen i Sverige på den tiden inom miljöteknik fanns på Tekniska Universitetet i Luleå, så jag lämnade familj och vänner i Göteborg och satte mig på tåget och åkte 140 mil norrut. Det har jag aldrig ångrat! Under studierna fick jag möjlighet att läsa ett år som utbytesstudent i Hamburg, på Technische Universität Hamburg Harburg, ett halvår som utbytesstudent i Köpenhamn på Danmarks Tekniska högskola, jag gjorde min praktik (7 månader) på Norsk Hydro i Oslo och mitt exjobb i Trondheim på SINTEF NHL, på Norges Tekniska Högksola.
[/one_half]
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
Mina studieår blev en rundresa i norra Europa och jag lärde mig både flytande tyska och norska på kuppen. Men visst fanns det även tuffa dagar, då jag missade tentor och inte tyckte jag förstod någonting. Som tur är kan man skriva om tentorna och med rätt studiekompisar samt en stor portion envishet klarade jag min examen.
Livet efter ingenjörsexamen
När jag var klar började jag på Norsk Hydro i Oslo på huvudkontoret för en nystartad försäljningsorganisation som skulle börja marknadsföra ett helt nytt koncept för vattenrening. Så blev jag direkt introducerad i strategisk affärsplanering och global marknadsföring, ämnen som var helt nya för mig och som jag föll för direkt.
Åren som följde gjorde jag klassisk karriär inom Norsk Hydro och startade bl.a. upp ett nytt försäljningskontor i Berlin, fick min första ledarroll när jag var 26 år och blev VD tre år senare för ett dotterbolag i Sverige. Det var inte mycket matte, kemi eller fysik som jag hade användning för, men att jag hade tagit examen öppnade, precis som jag hade hoppats, dörrarna på vid gavel för andra spännande och intressanta uppdrag.
13 år senare flyttade jag tillbaka till Göteborg. Jag var trött på att resa och började som inköpschef på ett kommunalt bolag. Jag fortsatte som försäljningsdirektör och byggde upp en försäljningsavdelning och bytte sedan till ett annat bolag där jag som Marknads- och försäljningsdirektör ansvarade för en avdelning på över 350 personer.
Använda yoga i chefsutveckling
Idag driver jag ett eget managementkonsultbolag, ProDigma AB där jag använder yoga kombinerat med mina strategiska ledarerfarenheter för att hjälpa ledare och VDar inom tekniska branscher ex. energi -och miljöbolag att utveckla deras verksamheter och strategiska planer. Det innebär att jag bl.a. ofta leder workshops med ledningsgrupper eller styrelser där vi diskuterar strategiska framtidsfrågor.
Jag kan varmt rekommendera att bli ingenjör för alla som är studiemotiverade! Det ger en stor yrkesmässig valfrihet och tillgång till en hel bransch. Jag tycker att det är oerhört angeläget att fler kvinnor, med andra intressen och egenskaper än den genomsnittlige manlige ingenjören, utbildar sig till ingenjörer eftersom branschen behöver berikas! Då kommer nya tankar och idéer att ”giftas” ihop med de klassiska ingenjörsämnena och helt nya perspektiv utvecklas. Lycka till med Ditt val! Vem vet, kanske för ditt yrkesliv även dig till en strand på Sicilien, eller någon annan stans i världen, en vacker dag!
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
………………………………………………………………………………………………………………
Lovisa Mellgrev
Civilingenjör i Miljöteknik från LTU
[/one_half_last]
1 Comment
Lovisa Mellgren – Yoga i chefsutveckling – NyKvinna · November 26, 2017 at 11:23 am
[…] Senaste nytt från Womengineer: Lovisa Mellgren – Yoga i chefsutveckling […]