header.sofie

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Välkommen till Womengineer!
I juli åkte Womengineer för första gången till Almedalen för att lyfta vårt mål: att det 2030 examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Vi gör detta eftersom vi tror att en ökad jämställdhet på de tekniska högskolorna leder i förlängningen till en ökad välfärd för Sverige. Med oss hade vi ett rykande färskt exemplar av vårt första tryckta magasin, fyllt av intervjuer med kvinnliga ingenjörer. Nu har vi skickat ut vårt magasin till gymnasieskolor runt om i Sverige, och om du är en av de som fått magasinet – vad roligt att du också hittat till vår digitala plattform! 

Vi i Womengineer arbetar aktivt genom events och föreläsningar med att informera och vägleda vår målgrupp så att de ska kunna se sina egna resurser och samhällets möjligheter samt få dem bortse sina begränsningar så att de kan fatta det bästa beslut som möjligt inför högskolevalen. Womengineer finns för att inspirera gymnasietjejer, men vi finns också till för att stötta er som arbetar i skolan i era roller som förebilder, inspiratörer och självförtroende-byggare. Womengineer startades år 2008 och har stadigt vuxit sedan dess, från att ha varit en enkel blogg till att bli en självklar plattform på nätet där unga ingenjörsstudenter delar med sig av sin vardag till både yngre tjejer och högskolestudenter. Idag finns vi här för att svara på de frågor som eleverna på er skola har om ingenjörsyrket och visa upp en annan bild av ingenjörsyrket än den som vanligtvis presenteras. 

De flesta av oss som arbetar med Womengineer kan vittna om hur avgörande en lärare kan vara för att bygga upp självförtroende nog att våga ta sig an en ingenjörsutbildning. Ni lärare är avgörande för att de unga tjejer som sitter i skolbänken framför er ska våga tänka på sig själva som framtida ingenjörer. En undersökning från Microsoft med nästan 12 000 deltagande tjejer ifrån 12 Europeiska länder visar att unga tjejer blir intresserade av MINT-ämnena (Matematik, Ingenjörskonst, Naturvetenskap och Teknik) redan vid 11 års ålder, men abrupt förlorar intresset runt 15 års åldern. Med denna undersökning har CNN framhävt i en artikel att det behövs fler kvinnliga förebilder inom MINT-områden och fler aktiviteter, som resulterar till motivering hos tjejer att fortsätta inom MINT-områden. 

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Unga tjejer har rätt till att basera sitt yrkesval efter kunskap, istället för på förutfattade meningar och fördomar. Det är där som ni lärare, rektorer och yrkesvägledare kommer in i bilden. Ni kan presentera tjejerna till Womengineer, där gymnasietjejer kan via vår hemsida få en bättre förståelse på vad en ingenjör verkligen gör och vilka möjligheter som utbildningen kan leda till.

Flera undersökningar, som Arbetskraftsbarometern och Arbetsförmedlingen, visar på det fortfarande är stor brist på ingenjörer här i Sverige. Hur kan vi ändra på det? Jo, genom att tidigt introducera tjejer till ingenjörsyrket. Projektet IGEday (Introduce a Girl to Engineering day ) är ett initiativ av Womengineer, som jobbar med att öka andelen kvinnor i ingenjörsutbildningarna genom att låta tjejer, mellan 12-19 år, testa på ingenjörsyrket i ett företag under en dag. 

I vår hemsida har vi samlat in över 120 intervjuer av kvinnliga ingenjörer och ingenjörstudenter, 8 aktiva bloggar och en gästblogg där vi bjuder in kvinnliga ingenjörer att ta över för att skriva ett blogg inlägg utifrån sina egna personliga upplevelser och erfarenheter. Våra bloggare finns för att inspirera gymnasietjejer att läsa en högre teknisk utbildning  och vi hoppas att ni vill utnyttja den fantastiska resurs som vi erbjuder.

Womengineer har även ett nyhetsbrev för lärare som är  fullspäckat med inspiration, tips på event och viktiga datum för dina elever. Skriv upp dig för att ta del av vårt material HÄR

 

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

img_3648_59e4b9549606ee368e9a90ed

Skribent, Frida Caballero
Bloggansvarig för Womengineer 

[/one_half_last]

 


VARFÖR BORDE MAN INTRODUCERA WOMENGINEER TILL GYMNASIETJEJERNA?
NEDAN SVARAR NÅGRA AV VÅRA BLOGGARE :

kristina.citat -Anna.CitatGreta.citathannah.pSofia.1 - kopia
KajsaLintek


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *