Ena dagen kan det vara mycket skrivbordsjobb med möten och att färdigställa rapporter, en annan dag så står jag ute i vår maskinhall och utför tester som jag analyserar.
Hej Augusta! När bestämde du dig för att bli ingenjör och vad var det som lockade dig till din utbildning?
Jag har alltid tyckt att det är kul att studera, egentligen alla ämnen men fastnade för matte, fysik och kemi. Eftersom jag växt upp i Göteborgsområdet så har Chalmers och ingenjör alltid varit på agendan. Jag visste inte riktigt vad man gjorde som färdig ingenjör men hade förstått att inriktningen maskinteknik var bred och innehöll mycket av de ämnena jag gillar. Sen kändes det lite coolt att det var inriktat på mot maskiner och tyngre industri.
Jag tyckte det var fantastiskt roligt att studera, kanske inte alltid alla kurser alla gånger men vi hade en väldigt härlig gemenskap bland mina klasskamrater som gjorde det roligt
Du läste maskinteknik och gjorde en master inom material, vad innebär det?
På maskinteknik så får man lära sig mycket inom hållfasthetslära och mekanik men även om produktionsteknik och projektledning. Det fanns en kurs i materiallära under grundprogrammet som jag tyckte var kul. Så jag valde att fortsätta med en master inom det. Där lärde vi oss om metaller, polymerer och keramer. Hur de är uppbyggda, hur de produceras och förädlas samt deras olika mekaniska egenskaper. Jag tyckte det var fantastiskt roligt att studera, kanske inte alltid alla kurser alla gånger men vi hade en väldigt härlig gemenskap bland mina klasskamrater som gjorde det roligt.
Efter examen började du på SKF:s internationella traineeprogram, spännande- berätta mer om det!
Ja, jag började inom SKFs Technology Development trainee program direkt efter examen. Det innebar att jag fick anställning där jag jobbar nu, på processutvecklingscentret i Göteborg, men samtidigt följde traineeprogrammet tillsammans med nyanställda kollegor från andra tekniska center inom SKF. I programmet så fick vi lära oss mycket om företaget och våra produkter genom olika kurser och besök men även att under 4-5 månaders perioder arbeta på de andra tekniska centren. Jag var i Bangalore, Indien, och jobbade med simulering av härdningsprocesser och i Nieuwegein, Nederländerna, och var med i produktutvecklingsarbetet.
Att arbeta i olika länder var en fantastisk erfarenhet då jag fick lära mig om andra arbetskulturer men även lära känna människor jag fortfarande samarbetar med i olika projekt i min nuvarande roll.
En rotation var på en av SKFs fabriker, jag var i Göteborgs fabriken och jobbade skift i en månad samt tre månader i ett projekt och fick lära mig mycket om vår process och hur fabriken fungerar.
Att arbeta i olika länder var en fantastisk erfarenhet då jag fick lära mig om andra arbetskulturer men även lära känna människor jag fortfarande samarbetar med i olika projekt i min nuvarande roll.
Idag jobbar du med processutveckling av värmebehandling av stål på SKF. Vad betyder det?
För att inte bli för detaljorienterad så kan man förklara det enklast genom att stål är från början mjukt när det kommer till oss och för att det ska fungera i våra produkter så måste det härdas för att få rätt egenskaper, såsom hårdhet och seghet. Det görs genom att på olika sätt värma upp stålet till en viss temperatur och sen kyla ner det med en bestämd hastighet. Det jag jobbar med är att utveckla de processerna, kolla på exakt vilken temperatur och kylning som är bäst för ett specifikt stål och geometri. Just nu jobbar jag främst med induktionshärdning vilket jag tycker är mycket spännande.
Att gå på magkänsla och vad som du tycker är roligt kommer att vara viktigare än vad som för tillfället är en trend
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?
Jag har ett väldigt varierat jobb vilket jag tycker är väldigt roligt. Ena dagen kan det vara mycket skrivbordsjobb med möten och att färdigställa rapporter, en annan dag så står jag ute i vår maskinhall och utför tester som jag sedan analyserar. Så beroende på i vilket skede i ett projekt jag är i så varierar arbetsuppgifterna.
Vad har du för drömmar om framtiden?
Jag vill fortsätta jobba inom utveckling på ett företag där jag känner att jag gör skillnad.
Om du fick ge något råd till ditt gymnasie-jag, vad skulle du säga?
Alla val är inte avgörande även om det känns så. Att gå på magkänsla och vad som du tycker är roligt kommer att vara viktigare än vad som för tillfället är en trend.
Till sist, har du något inspirerande Youtube-klipp som du vill dela med dig av?
Detta tittar jag på för att peppas, fyra av världens mest vältränade kvinnor. Tycker det är fantastiskt vad kroppen kan klara av samt deras mentala styrka att hålla uppe en sån disciplin som krävs för att kunna träna så hårt.
Road to the games med Katrin Davidsdottir, Tia-Clair Toomey, Sara Sigmundsdottir och Sam Briggs.
Tack Augusta för din medverkan!
[Intervjun skapades den 11 september 2017]
0 Comments