Att plugga till ingenjör handlar inte bara om att man ska sitta och räkna matte varje dag.
Hej Yvonne! Det är du som har gjort Womengineers nya grymma hemsida. Vad gör man mer som webbansvarig i Womengineer?
Hej! Förutom att bygga hemsidan har jag tidigare hjälpt till med att ta fram marknadsföringsmaterial och haft ett finger med i spelet när vi har givit vår logga en ny look. I och med att vi har rekryterat duktiga Maja och Sonny fokuserar jag mest på hemsidan just nu, underhåller och vidareutvecklar den!
Varför valde du att engagera dig i Womengineer?
Ena anledning var att jag ville lära mig att applicera mina kunskaper i praktiken och lära mig nya saker. Den andra anledningen till att det blev just Womengineer var för att jag ville göra något meningsfullt och ge tillbaka till samhället. Det är många som delar åsikten att det vore bra om fler tjejer fick upp ögonen för ingenjörsyrket, men få som gör något åt det. Womengineer gör något konkret åt saken och därför valde jag att engagera mig i Womengineer.
Jag kom dock fram till att enda sättet jag kunde hitta något som passade mig var att testa mig fram.
Varför valde du att plugga Datateknik på KTH i Stockholm?
Att plugga datateknik var inte hugget i sten alls. Jag var avundsjuk på kompisar som hade ett drömyrke och ingenting kändes helt rätt. Jag kom dock fram till att enda sättet jag kunde hitta något som passade mig var att testa mig fram. Datateknik som prioritet var därför ett resultat av uteslutningsmetoden och inget som jag var helt säker på. Det tog ungefär ett helt år innan jag verkligen kände att det här är något jag vill jobba med. Det jag gillar med datateknik är att det är väldigt kreativt och flexibelt. Datateknikutbildningen ger dig verktygen och låter dig själv skapa vad du vill och när du vill, bara du har en dator (och möjligtvis internetuppkoppling). Att det blev just KTH är för att skolan har ett väldigt gott rykte och för att datatekniksutbildningen hade en språkinriktning! Jag är väldigt intresserad av språk och kände att jag ville bryta av det naturvetenskapliga med något annat, så det var suveränt!
Du har varit i Kina flera gånger i olika projekt. Berätta lite mer om vad du gjorde då!
Att plugga till ingenjör handlar inte bara om att man ska sitta och räkna matte varje dag, det finns så mycket roligt som händer runtomkring! Under mitt fjärde år engagerade jag mig i ett studentprojekt mellan studenter från KTH och Handelshögskolan som heter Project China. Vi var 12 stycken studenter i projektgruppen och arrangerade två mässor i Stockholm och 3 mässor i Kina (!) där studenter och företag fick interagera med varandra. Min roll där liknade min roll på Womengineer. Jag byggde hemsidan och fick designa all vår marknadsföringsmaterial som t.ex. goodie bags och tröjor. Det var riktigt roligt och jag lärde mig otroligt mycket. Knappt två veckor efter att projektet tog slut och jag hade kommit tillbaka till Sverige åkte jag tillbaka till Shanghai i Kina, men då för ett internship på det svenska företag EF. Jag var väldigt nervös i början men hade absolut ingen anledning till det. Det var otroligt roligt och jag fick lära känna många extremt talangfulla och öppensinnade människor från olika delar av världen som jag fortfarande har kontakten med idag. Efter det var jag tillbaka i Sverige i några veckor innan jag åkte till Hangzhou i Kina igen för en utbytestermin. Det blev väldigt mycket Kina år 2014, men det var ett extremt lärorikt år för mig och jag växte som person tusen gånger om.
Datatekniksutbildningen är väldigt bred och jag har haft beslutsångest på vad jag vill jobba med efter examen.
Just nu läser du ditt sista år och skriver ditt examensarbete. Hur går det?
Jag har några tentor kvar och sedan kan kalla mig för civilingenjör. Datatekniksutbildningen är väldigt bred och jag har haft beslutsångest på vad jag vill jobba med efter examen. Jag tycker fortfarande att nästan allting är intressant, men mitt examensarbete fick mig att bli ännu mer intresserad av NLP (Natural Language Processing).
Hur känns det att snart vara färdig civilingenjör?
Det är lite blandade känslor. Det kommer att vara så skönt att komma ut i näringslivet och börja jobba, att påbörja en ny fas i livet, men samtidigt kommer jag att sakna studentlivet.
Berätta om ditt bästa studentminne!
Det finns så många! Ett som är värt att nämna är när jag och två klasskamrater byggde en android-app som projekt i en kurs i ettan. Det var var ingen wow-app men det var roligt och en häftig känsla att vi hade programmerat en app helt själva och vi var bara i början av vår utbildning, tänk på alla andra häftiga saker vi skulle kunna göra efter fem år?!
Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag drömmer om att leva och jobba i flera olika länder och på så sätt få möta nya människor som har haft en annan bakgrund än jag och uppleva olika kulturer.
Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram
Jag tycker att mina två klasskamrater Alexandra Nordin och Jennie Olsson är otroligt grymma! Det har varit väldigt roligt att studera tillsammans med dem då båda är väldigt inspirerande och vi motiverar varandra att fortsätta kämpa!
Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Randy Pausch var en professor inom datavetenskap på Carnegie Mellon University i USA. Han dog i cancer år 2008 men hann ge en “sista” föreläsning som han döpte till “The Last Lecture: Really achieving your childhood dreams”.
[Intervjun skapades den 30 maj, 2016]
0 Comments