Veckan fortsätter och idag tänkte jag berätta lite om Schweiz och vardagen här. Jag fick tag på boende i ett stort hus tillsammans med tre killar från Frankrike och Schweiz. Med cykelavstånd till universitetet var jag jättenöjd, och killarna visade sig vara otroligt härliga att bo med!
Genom att bo med människor från Schweiz och Frankrike får jag lära mig mycket om kulturen här. Även om vi fortfarande pratar mycket engelska glider vi över mer och mer på franska. Vi har också lagat en del mat tillsammans. Jag har fått lära mig att göra fondue, vilket i princip är brödbitar som man doppar i en stor gryta fylld med olika sorters ost, vin och vitlök. Det är en av Schweiz traditionella maträtter, en annan heter raclette. Där smälter man sidan av en stor ost och ”hyvlar” ner det på kött, potatis och pickles. Schweiz är väldigt stolt över sin ost, sin choklad och sina berg, och det med all rätt. Ost är också typ det enda som känns billigt här jämfört med hemma.
Att gå från en egen lägenhet hemma i Sverige till att hyra ett rum i ett kollektiv skapar dock vissa situationer som är rätt… oförutsägbara. En gång blev mitt rum helt tömt på möbler. Eller okej, jag fick behålla min sängram och skrivbordsstol. Men madrassen, skrivbordet, bokhyllan… borta. Tydligen tillhörde möblerna en gammal inneboende som nu hämtade upp dem. Lite kommunikationsmiss där eftersom jag inte visste om det. Men efter några dagar fick jag nya möbler av min hyresvärd och så var det löst. Många upplevelser som utbytesstudent är ungefär såhär – man vet inte riktigt vad som händer men det löser sig!
Vardagen består annars mycket av att sitta och plugga på universitetet. Det är likt hemma – föreläsningar på dagarna och mycket läxor i form av inlämningsuppgifter eller artiklar att läsa. På EPFL är de hårdare med kraven för att klara kurserna – omtentor får bara skrivas en gång. Samtidigt tar de in fler till utbildningarna, som inte heller har så höga terminsavgifter jämfört med många andra universitet. Som jag förstått det är tanken att fler ska få chansen att plugga men att själva urvalet görs när man ser vilka som klarar av utbildningen. Ganska bra för dem som inte har höga betyg med sig från gymnasiet men vill vara ambitiösa på universitetet!
Universitetet har också ett träningscenter som erbjuder väldigt många olika sorters träning till studenter – gratis. Exempel är gympa, bollsporter, kampsporter osv. Att ha gymkort kostar en liten peng per termin, inte alls dyrt.
Imorgon kommer jag berätta lite om de resor jag gjort sen jag flyttade till Lausanne för tre månader sen. Hörs då!
/Rebecka
(Vill du gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org)
0 Comments