Ja ni… det var en tentaperiod utöver det vanliga som jag tog mig igenom förra veckan. Som alltid tänker man att man kunde ha pluggat lite hårdare, koncentrerat sig lite bättre och varit lite smartare när det väl var dags för tenta. Men, men. Jag är nöjd med min prestation ändå. Som alltid efter en tung och hektisk period kände jag mig på fredagseftermiddagen tom och deprimerad. Helt plötsligt var allt över – och det kommer framförallt snart att vara dags att ge sig på tentakarusellen åter en gång.

Den här perioden (period 2) ska jag läsa en salig blandning av kurser. Termodynamik och Tillämpad Datalogi hänger med ett par veckor till eftersom vi har några labbar kvar på schemat. Även Differentialekvationer & Transformer fortsätter med kursens andra halva. Fysikens matematiska metoder tar vi uppehåll från under en period (så skönt). Så, här ger jag er en liten sammanfattning!

Screen Shot 2015-11-03 at 20.10.18

 

Differentialekvationer & Transformer (del II)

På KTH:s hemsida lyder beskrivningen av kursens huvudsakliga innehåll som följande:

Fourierserier, ortogonala funktionssystem. Sturm-Liouvilleproblem. Fouriertransformen. Diskreta transformer. Distributioner. Partiella differentialekvationer. Separation av variabler. Tillämpningar på ordinära och partiella differentialekvationer.

Just nu känns det lite som att läsa om Envarren, eftersom vi enbart har tittat på satser och bevis de första två föreläsningarna. Kursen har jag hört ska vara väldigt teoretisk (nästan “luddigt” teoretisk), men det vi lär oss kommer vi att tillämpa mer konkret i kommande kurser.

Mekanik, fortsättningskurs

I Mekanik I som jag läste i våras under period 4, studerades fixa system (dvs system som man stöter på i gymnasie-fysiken). I den här kursen kommer vi istället betrakta bla. accelererande system. Till exempel: Om en boll hänger från tunnelbanans tak, och den accelererar från stillastående, varför gäller inte Newtons andra lag på bollen då den har nått jämvikt?

Vi som läser Teknisk Fysik och Civilingenjör & Lärare (vi läser de flesta av våra kurser tillsammans!) har turen att ha Nicholas Apazidis som föreläsare. Han är pedagogisk, skriver prydligt på tavlan, håller ett bra tempo och verkar tycka att det är genuint kul att lära ut ämnet. Dubbla tummar upp för det!

Klassisk fysik

Jag har inte haft min första föreläsning i den här kursen ännu, men imorgon så smäller det! Kursen löper från och med nu, fram till sommarlovet och jag förmodar att det just av denna anledning kommer kännas extra skönt att “bli av med den”. Kursen läser jag tillsammans med F-15 (dvs de som började Teknisk Fysik i höstas).

Om jag har förstått det hela rätt, är detta en mer rigorös genomgång av fysikkurserna på gymnasiet. Jag ser fram emot kursen, då det ska bli kul att bryta av all tung matematisk teori med fysik. Enligt KTH:s hemsida utgörs kursmaterialet av en blandning av mekanik och vågrörelselära.


1 Comment

Identitetskris och Fourieranalys - Womengineer · November 20, 2015 at 3:01 pm

[…] just nu befinner jag mig mitt uppe i period två. Som jag skrev HÄR har jag ett gäng nya kurser att sätta tänderna i, vilket alltid är välkomnat efter en […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *