“Jag behöver öppna ytor för att inte känna mig instängd.”

Hej Sara! Berätta lite mer om dig själv, vem du är och vad du tycker om att göra?
Oj, svår fråga, kan bli hur långt svar helst. Men kort sagt är jag en väldigt driven person, rätt så rastlös, som vill få saker att hända med övertygelsen om att det alltid går att göra allt bättre. Jag tror att det kommer från min bakgrund som idrottare på hög nivå där det handlade mycket om att tävla och att vara bäst. Den här inställningen är min största styrka i jobbet, men kan emellanåt vara en svaghet då jag tar på mig för mycket. Det går liksom inte att alltid vara bäst på jobbet, och framförallt så blir det aldrig ”klart” som ett lopp eller en tävling.

Nu när jag slutat med elitidrotten blir det en hel del sport på fritiden – Vasalopp, Göteborgsvarv, alpinskidåkning – you name it. Men jag kan också uppskatta prestationslöst häng med vännerna och sambon, eller att tillbringa en hel dag i soffan med tidningar och te. Vi försöker också boka in några resor varje år, en lyx man kan unna sig med lönen. Nya intryck och perspektiv är väldigt nyttigt!

Då stod det väl mellan ingenjör eller ekonomi

Varför valde du att plugga till ingenjör?
Jag har varit intresserad av hus och fastigheter sedan jag var liten, så arkitekt kanske borde varit den givna vägen. Efter gymnasiet, där jag valde den breda vägen, upptäckte jag dock att jag var rätt analytisk och tänkte därför att jag skulle fortsätta på det breda spåret. Då stod det väl mellan ingenjör eller ekonomi. Och eftersom båda mina föräldrar är ekonomer blev det inte det. Att det blev just väg och vatten berodde på mitt intresse för byggnader, jag ville nischa mig på något sätt.

Många verkar tro att det är svårt att kombinera idrott och studier, men du tränade och satsade på segling samtidigt som du studerade. Hur fungerade det?
Under gymnasiet var det inga problem överhuvudtaget. På Chalmers måste jag dock medge att det var ganska tufft. Det är mycket föreläsningar de första 3 åren och det som undervisas där är svårt att ta igen på egen hand om du missar det. Jag seglade lite mindre under de första åren för att kunna fokusera på studierna. En annan grej som gör det lite svårare är att du missar studentlivet, som faktiskt är väldigt viktigt för att hitta studiekompisar de första åren.

Under min masterutbildning började jag segla mer igen och det var då jag gjorde min OS-satsning. Det var lättare att kombinera eftersom det var färre föreläsningar och jag hade kommit in i studerandet. Jag tog också ett studieuppehåll på ett halvår för att kunna satsa på heltid.

Mitt tips till den som vill kombinera idrott och utbildning är att lägga ordentligt med tid på utbildningen i början (kanske helt ta ett uppehåll från idrotten ett tag) för att sedan successivt trappa upp igen.

Idag arbetar du som projektledare på Sweco, hur fick du det jobbet?
Under mitt sista studieår blev jag kontaktad av Sweco via en kompis kompis som ville att jag skulle börja extrajobba där parallellt med studierna. Dock blev det inte så då jag åkte på utbytestermin. När jag började närma mig slutet av utbildningen sökte jag till Swecos traineeprogram i samma process som övriga, men jag tror att jag hade en liten fördel i och med att jag redan haft kontakt med Sweco, träffat cheferna och gjort några intervjuer.

Vad innebär det att vara projektledare på Sweco?
Det innebär att jag projektleder framförallt byggprojekt. Det kan vara genom hela projektet från bygglov till byggnation eller i delar av projekt, ex projektering.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att dagarna varierar så mycket och att det aldrig blir långtråkigt. Ena dagen sitter du i en massa möten, nästa dag är du ute och inspekterar bygget, nästa dag igen är det rapportskrivning och en annan vecka utbildning i Stockholm.

Vad var det bästa under din studietid?
Atmosfären på Chalmers är härlig och inkluderande. Möjligheten att testa en massa olika saker och vara med i föreningar. Jag tycker också att jag vuxit som människa i och med de utmaningar jag ställts inför där.

….och det sämsta?
Under studietiden; alla de kurser man var tvungen att ta sig igenom och som man inte använder i sitt dagliga jobb. På jobbet; att det kan bli galet mycket att göra och att du hela tiden ställs inför nya utmaningar, det är sällan du får göra något du gjort förut, det är alltid något nytt. Ibland kan det vara en stressande miljö. Särskilt när man kommer som ung och hungrig, utan erfarenhet. Jag har nog aldrig sovit så mycket som jag gjort under mitt första år på Sweco.

Vad gör dig lycklig?
Att umgås med människor och djur som jag tycker om. Gärna på havet eller i fjällen. Jag behöver öppna ytor för att inte känna mig instängd. Då öppnas också mitt sinne och jag hittar nya lösningar på problem som jag dagligen ställs inför i mitt jobb som ingenjör. Att vara ingenjör innebär att du ska lösa problem, men det gör också att du ibland fokuserar på dem istället för på lösningen.

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Här ett youtube klipp från när vi tar smguld i CB66.

Tack för din medverkan och lycka till med din fortsatta karriär!

[Intervjun skapades den 2 September, 2015]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *