Svenskarna är mer hälsomedvetna än någonsin. I en tid där choklad har bytts ut mot chiafrön och definitionen av fredagsmys är ett svettigt pass på crosstrainern, har det här med dieter blivit ett väldigt hett ämne. Några av de dieter som varit på tapeten relativt nyligen är 5:2 och LCHF. Men är de verkligen så bra som experterna påstår?
Med snart (förhoppningsvis) 7.5 hp biokemi i bagaget skulle jag våga påstå att jag har tillräckligt bra kunskap om metabolismen för att få de flesta att tvivla på huruvida åtminstone en av ovannämnda två dieter faktiskt funkar, nämligen LCHF.
För några veckor sedan handlade en föreläsning om β-oxidationen, nämligen nedbrytningen av fettsyror. Vår föreläsare inledde avsnittet med citatet:
Fat burns in the flames of carbohydrates.
Hur detta citat kan användas som underlag för att ifrågasätta LCHF-dieten ska jag berätta för er nu. Det är nämligen dags för (jag vet att ni har längtat):
Kristinas kemiskola
LCHF står, som de flesta av er säkert känner till, för Low Carb High Fat och de som följer dieten anser att man går ner i vikt om man ökar intaget fett och minskar intaget kolhydrater.
När en kolhydrat bryts ner under aeroba förhållanden bildas, efter glykolysens alla steg, pyruvat. Pyruvatmolekylen som i detta skede befinner sig i cellens cytoplasma, transporteras sedan in i cellens energifabrik – mitokondrien, där den bryts ner till acetyl-CoA. Acetyl-CoA går sedan in i citronsyracykeln där energi utvinns. För att acetyl-CoA ska kunna gå in i citronsyracykeln och bilda citrat, måste oxaloacetat finnas. Då reaktionsstegen knyts samman i en cykel återbildas alla delstegsprodukter om och om igen så länge det finns reaktanter.
En fettsyra är uppbyggd i två delar – ett polärt huvud och en opolär svans. När fettsyran bryts ner bildas, efter ett flertal reaktionssteg, acetyl-CoA. Och för att energi ska kunna utvinnas från acetyl-CoA-molekylen, måste den gå in i citronsyracykeln. Och för att acetyl-CoA ska kunna “gå in i” citronsyracykeln måste oxaloacetat finnas. Och det finns oxaloacetat om citronsyracykeln har aktiverats av, till exempel, en metaboliserad kolhydrat. Fetter kan alltså inte metaboliseras utan närvaron av kolhydrater.
Någon som, efter att ha läst teorin, skulle kunna tänka sig att börja äta enligt LCHF?
Bör kanske tillägga att jag inte förespråkar någon särskild diet, eller att jag anser att det bara finns nackdelar med LCHF. Fördelar finns säkert, men efter att ha lärt mig teorin bakom nedbrytningen av olika ämnesklasser ifrågasätter jag (av biokemiska skäl) LCHF.
7 Comments
Pernilla A · March 13, 2015 at 9:19 pm
Jag tycker du bör observera att LCHF står för low carb high fat och inte no carb high fat. Det finns fortfarande viss mängd kolhydrater.
Therese Hallberg · March 14, 2015 at 12:43 am
Både grädde och kött har kolhydrater, jag tror att hela poängen är att skippa alla EXTRA kolhydrater såsom socker etc, för man får alltid i sig litegranna ändå.
Jag går på LCHF och tycker det är jättekul att du skriver om ämnet från ett kemiperspektiv. Personligen mår jag mycket bättre utan allt socker och halvfabrikat, och att hålla sockerbalansen på ett jämt plan får mig att kunna koncentrera längre och vakna tidigare på morgonen, vilket är perfekt för en ingenjörsstudent :)
Kram på dig!
Anonymous · March 14, 2015 at 10:12 am
Har själv inte läst en enda poäng biokemi, så har själv lite svårt att hänga med i din text ;) Men här är en tjej som läst mycket biokemi och det kanske kan vara intressant att se resonemang från andra sidan :)
http://martinas.nu/mythbusting-fett-brinner-i-kolhydraternas-laga/
http://martinas.nu/kalorisvalt-vs-kolhydratsvalt/
Ellen · April 13, 2015 at 11:21 am
alskar detta inlagg. Jag som ar sa intresserad av kost och halsa tycker det ar sa haftigt att fa vetenskaplig backup pa olika teorier om vad som ar ett hälsosamt liv.
Kristina Sturk · April 13, 2015 at 1:28 pm
Kul att du tyckte det var intressant! :)
Kram!
Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:18 pm
[…] vår bioteknik tjej som lär oss allt om ”good to know” i kemilabbet. Hur ”fat burns in the flames of carbohydrates” och om ”koffeinhalt i coca-cola”. Samtidigt som hon öppet delar med sig om […]
Ett kemiskt julbord - Womengineer · December 6, 2015 at 8:09 pm
[…] finns överallt. Jag har tidigare berättat om varför man ska äta choklad innan en tenta, LCHF och varför sommarregn doftar just sommarregn. Nu såhär i juletider tänkte jag att det var dags […]