Jag är så glad att få komma in i en värld av teknik, det finns så mycket att lära sig och plötsligt blir allt möjligt!
Hej Greta! Varför valde du att engagera dig i Womengineer?
Hej! Jag kom i kontakt med Womengineer när jag läste ett blogginlägg och blev väldigt rörd över engagemanget som fanns. Jag själv läste hantverksprogrammet på gymnasiet, bodde långt ut på landet och kommer inte från någon akademisk familj, så jag insåg vilken möjlighet det var att visa tjejer med liknande bakgrund att man faktiskt kan! Sen är jag också väldigt passionerad över min utbildning och har svårt att inte hålla det inom mig när jag träffar unga människor, därför passar det så bra för mig att blogga.
Vilken av Womengineers personas identifierar du dig med och varför?
Precis som Otippade Olivia är jag inte uppvuxen bland högutbildade, hade inte hört talats om en ingenjör och fick läsa tekniskt basår. Jag har dock uppfostrats som Flitiga Fia i ett öppet klimat hemma där arbete, driv och ”att förändra världen” har varit viktigt, och nu fokuserar jag på att blanda in Hippie Hanna och släppa på allvaret lite mer!
Det är så många olika spännande ämnen som estetik, hantverk, innovation, psykologi och teknik, som alla behövs för en bra produkt. Det passar mig utmärkt eftersom jag är nyfiken på många olika ämnen och är praktiskt lagd.
Vad var det som lockade dig till att läsa teknisk design?
Det var inte tekniken som lockade mig, eftersom jag hade fördomen om att det var tråkigt och inte för mig. Min passion fanns istället för skapande och utveckling. På ett besök på programmet fick jag se det som kittlade lite extra, verkstäderna där man skapar prototyper, men ögonblicket jag bestämde mig var när jag såg hur en 3D skrivare ploppade ut en skiftnyckel som kunde användas på riktigt! Jag är så glad att få komma in i en värld av teknik, det finns så mycket att lära sig och plötsligt blir allt möjligt!
Utbildningen lär ut hur produktutvecklingen sker – från ett problem (t.ex. svårigheter att få rent vatten eller att kolsyran försvinner för fort i en flaska) till hur produkten ska produceras. Det är så många olika spännande ämnen som estetik, hantverk, innovation, psykologi och teknik, som alla behövs för en bra produkt. Det passar mig utmärkt eftersom jag är nyfiken på många olika ämnen och är praktiskt lagd.
Hur är studentlivet i Luleå?
Jag har faktiskt skrivit ett fint och detaljrikt blogginlägg om just detta om man vill läsa mer. Det absolut bästa med Luleå är möjligheterna till friluftsliv året om och närheten till ALLT. En mindre stad ger större gemenskapen eftersom de är fler studenter från andra delar av landet än lokalt bosatta, så det är lätt att hitta nya människor som vill umgås. Dessutom är det väldigt lätt att även få kontakt och hjälp av lärare, vilket är guld värt när man sliter av sig håret! Så försöker du hitta balans är det här rätt ställe. Omgiven av vacker natur som vatten och skog ena minuten, till shopping, restauranger och nattliv den andra. Med 1 h till Arlanda är Luleå i princip en förort till Stockholm!
Du har även engagerat dig i organisationen Pepp, vad är det för organisation och vad gjorde ni?
Pepp jobbar också med att inspirera unga tjejer till tekniska studier. Vi har ett mentorskapsprogram där gymnasietjejer får en mentor på universitetet och även får besöka företag i teknikbranschen för att verkligen få en uppfattning om vad man kan jobba med. Det bästa var att skapa kontakter mellan intresserade ungdomar och inspirerande kvinnor i branschen och på plats ge tjejerna en möjlighet till nya perspektiv! Jag var med och startade upp Pepp i Luleå och jag blev förvånad över hur engagemang och olika kunskaper snabbt ledde till något så uppskattat! Min främsta lärdom är att det är enkelt att skapa något nytt tillsammans bara man börjar och har ett mål.
Vill du berätta om en utmaning du stött på under studietiden och hur du handskades med den?
Jag har alltid varit personen som varit glad, haft massor av energi och tankesättet att inget är omöjligt. Det orsakade tyvärr obalans när jag inte återhämtade mig, jag ville ju hellre vara med på så mycket som möjligt och jobba extra utanför studierna. Jag blev beroende av stress och den upprymda känslan av att alltid ”vara på gång”. Till slut blev det ingen bra kombination och jag sjukskrevs för stress. Min allra största livsutmaning blev, och är fortfarande, att lära känna mig själv och fundera på vad jag vill. Vill jag göra bara för att, eller göra för att det är meningsfullt för mig. Jag var van vid att orka och vara på topp, så det blev den jobbigaste och mest förvirrande tiden i mitt liv. Även om jag mått dåligt och det gått ut över studierna har det också varit en lärorik tid jag idag kan vara tacksam för. Ett tips om du känner att du är i samma situation är att vara öppen med hur du mår, för idag sitter vi tyvärr mer eller mindre i samma sits allihopa, men kan hjälpa varandra på vägen.
Så länge du tror du kommer känna intresse för utbildningen och inte har något emot att försöka lära dig så kommer det gå bra.
Vad är ditt tips till en tjej som tvekar på att söka till en ingenjörsutbildning?
Om du är osäker på att klarar av ingenjörsstudierna så säger jag; Ja, du klarar av det. På min utbildning är vi en blandad grupp där vi alla kommer från olika bakgrunder och även har olika inlärningsproblem. Så länge du tror du kommer känna intresse för utbildningen och inte har något emot att försöka lära dig så kommer det gå bra. Jag är inget geni, utan lägger bara tid och intresse i min utbildning. Det kan du också!
Till sist, har du något Youtubeklipp, serie, podd eller liknande som du tycker vi ska ta del av?
Eftersom jag gärna vill leva mer psykiskt hälsosamt och är intresserad av psykologi och personlig utveckling lyssnar jag varje vecka på podden Självklart med Mia Törnblom och Christina Stielli. Två av landets mest inspirerande föreläsare som guidar oss lyssnare i vardagsbekymmer på ett varmt och underhållande sätt.
Tack Greta för din medverkan!
[Intervjun skapades den 14 november 2017]
0 Comments