Precis som Kajsa har även jag en syster som är nybliven ingenjörsstudent. Johanna studerar Design- och produktframtagning på KTH och har precis överlevt sin första ingenjörstentaperiod. Första tentaperioden är alltid lite speciell och för att ta tillvara på hennes upplevelser och intryck har jag passat på att ställa lite frågor till henne om detta!

Mini och jag när vi testade snapchatfilter!

Du har precis tagit dig igenom din första tentaperiod som teknolog. Hur kändes det?
Är glad att det är över. Det ska bli skönt att vara ledig några dagar nu! Men tyckte ändå det var kul att räkna matte!

Har du några smarta pluggknep att dela med dig av?
Jag lär mig rätt bra genom att göra sammanfattningar för hand och använda massa olika färgpennor för att strukturera upp vad jag ska lära mig. Jag minns mycket bättre när jag ser saker visuellt, men det är ju såklart olika för alla. Jag tror man tjänar mycket på att hitta sin studieteknik, så det kan vara värt att fundera kring. Nåt jag också fick lära mig på juristlinjen och som jag verkligen har nytta av är att plugga ordentligt i god tid och inte skjuta upp saker!

Innan du började på KTH hann du även med tre terminer (och lika många tentor) på juristlinjen i Uppsala och två terminer tyska. Vad skulle du säga största skillnaden är mellan att plugga inför en tenta på KTH jämfört med en tenta på juristprogrammet eller i tyska?
På juristprogrammet i Uppsala har studenterna alltså terminstentor vilket betyder att man tentar 30 högskolepoäng per tillfälle. Då handlar det väldigt mycket om att få en bra översikt över allt material eftersom man har med sig det på tentan. Åh vad skönt tänker säkert nån nu, men har man bara 5 timmar (och typ 10 böcker, flera häften rättsfall, lagboken och sammanfattningar av en hel termin) på sig att tenta av 30 hp. Det gäller att ha stenkoll på vad som står var och hur det ska användas i rätt sammanhang.

Språktentor, eller ja tyskatentor iallafall, handlar mycket om att memorera regler och fakta. Tyskan är rätt systematiskt, så det handlar ju mycket om att förstå hur språket är uppbyggt.

På KTH tycker jag att det handlar mycket om att förstå hur saker hänger ihop. Det är alltså viktigt att hänga med under kursens gång, då blir tentaperioden lättare. Så det handlar ju mycket om att räkna, räkna och räkna, för det är ju då man får förståelse! Jag tycker dessutom att räknandet är mycket roligare än att sitta och läsa varje dag…Den största skillnaden mellan juridik och ingenjör är att på ingenjör finns det ett rätt svar och man måste förstå vad man gör. Två juridikstudenter  kan svara helt olika och ändå få full poäng båda två eftersom det handlar mer om argumentationsteknik.

Vad gjorde att du ville byta från juridik till ingenjör?
Jag saknade framför allt matten och kreativiteten – matte var ett av mina favoritämnen på gymnasiet. Jag tror också att man måste trivas med sättet att tänka på inom det man ska jobba med. Juridiken handlar mycket om avvägningar och bedömningar i enskilda fall vilket gör att det blir väldigt mycket diskussioner fram och tillbaka. Dessutom ska det läsas enormt mycket text… Det passade inte mig som är naturvetare i grunden och alltid har tyckt mycket om naturämnena i skolan.

Och vad fick dig att fastna för just design- och produktframtagning? Funderade du någonsin på andra program?
Ända sen jag var liten har jag gillat att måla och rita väldigt mycket, så det kreativa var något jag verkligen saknade. När vi läste immaterialrätten förra hösten i Uppsala insåg jag att det var väldigt mycket roligare att sitta och titta på ritningarna och komma på egna idéer än att till exempel göra en juridisk bedömning av om en produkt hade estetisk särprägel eller bara var tekniskt funktionell. Då insåg jag att det var dags att byta! Jag funderade faktiskt på teknisk design (fast i Lund) innan jag sökte juristprogrammet, men också industriell ekonomi i Linköping eftersom de har språkinriktning med tyska (som är typ mitt stora intresse i livet).

Och slutligen, har du några tips till de som funderar på att sadla om till ingenjör?
Jag trivs jättebra på ingenjör och är verkligen glad att jag vågade byta! Om man nu funderar på att byta, så tycker jag helt klart att det är värt att pröva. Man kan alltid pausa sin utbildning och fortsätta om ingenjör inte var som man hade tänkt sig. Vi kommer ju alla behöva jobba jättelänge ändå. För min del hade det dessutom gått 3 år sen jag räknade matte ordentligt, så jag pluggade sommarmatte, vilket är en repetitionskurs av gymnasiet på 5 hp. Det rekommenderar jag verkligen, för det är inte roligt att sitta och fundera på hur kvadreringsreglerna hänger ihop när man går igenom något svårt på en föreläsning!

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *