Det är en nyttig utmaning att ge sig ut i världen och leva i en annan kultur.

Hej Johanna! Du har ju läst Industriell Ekonomi på KTH, hur var det och vad var det som fick dig att välja den utbildningen?
Hej! Att läsa Industriell Ekonomi på KTH var förstås varierande under de 5 år som det varade. Jag upplevde att ekonomi- och ledarskapskurserna intresserade mig mer än de tekniska. Det var kul och inspirerande att ofta få samarbeta med väldigt drivna och likasinnade kursare. Mest utbyte fick jag nog från mitt engagemang i diverse studentaktiviteter som inte bara gav mig mycket nöje för stunden utan även gav mig nya vänner, nyttiga kontakter och lärdomar inför framtiden.

När det var dags att söka till universitetet visste jag att jag var intresserad av ekonomi och nyfiken på arkitektur. Jag var inte intresserad av ämnen som var alltför filosofiska. Med detta i åtanke bläddrade jag igenom de flesta utbildningskataloger och kom fram till att Industriell Ekonomi var den bredaste linjen som mötte mina intressen. I slutändan innehöll min ansökan även civilekonomutbildningar och civilingenjör arkitektur. Med en så bred utbildning som Industriell Ekonomi höll jag så många dörrar som möjligt öppna inför framtiden. Det fanns även vissa inslag av påverkan från släktingar som kände till utbildningen som väldigt bra.

Mest utbyte fick jag nog från mitt engagemang i diverse studentaktiviteter som inte bara gav mig mycket nöje för stunden utan även gav mig nya vänner, nyttiga kontakter och lärdomar inför framtiden.

Du gjorde också en utbytestermin på University of Illinois, vad spännande! Skulle du rekommendera andra att göra en termin utomlands?
Absolut skulle jag rekommendera andra att göra en termin utomlands. Det är en nyttig utmaning att ge sig ut i världen och leva i en annan kultur, inte bara för skolans skull men även det vardagliga runt om som hemma är så naturligt.

University of Illinois har flera olika campus, och jag och fyra andra KTH:are hamnade på deras campus i den lilla staden Urbana-Champaign. Detta var ca 2 timmar bilresa söder om Chicago och långt ifrån de flesta sevärdheter. Vardagen kretsade därför mest runt campus. Jag misströstade inte för i vårat student ID card ingick gymkort till två fantastiska gym som tillhörde skolan, så mellan lektionerna spenderade jag mina dagar på gymmet eller i någon av de två poolerna som fanns där. Jag var även med på tennis- och volleybollträningar på hobbynivå.

Vi hade möjlighet att bo i dorms, men jag hyrde istället översta våningen i en villa tillsammans med två andra KTH:are och en australiensisk tjej. Det visade sig vara en konstellation som inte gick ihop så bra, så drömmen om trevliga häng på ”hemmaplan” blev inte uppfylld. Jag kan därför rekommendera andra som ska bo med främlingar under utbytet att vara extremt noggranna med att ta reda på vilka de faktiskt är.
På en välkomstgrillning för utbytesstudenter träffade jag en amerikansk tjej som själv hade varit på utbyte i Spanien. Vi höll kontakten under terminen, och när det var dags för Thanksgiving bjöd hon in mig att bo med hennes familj och att fira med hela tjocka släkten i Lemont utanför Chicago. De tog emot mig med öppna armar, tog, enligt tradition, med mig till katolska kyrkan på Thanksgiving morgonen och hjälpte mig shoppa loss inför min kommande jordenrunt resa under Black Friday. Jag är otroligt tacksam för deras gästfrihet och att de bidrog till ett så fint inslag under mitt utbyte.

Det finns många roliga organisationer man kan engagera sig i på universiteten, du var bland annat med och anordnade mottagningen och Dagen I. Vilka är de viktigaste lärdomarna du tar med dig från engagemang som dessa?
Jag nämnde utbytet från mina engagemang lite tidigare, men när det kommer till lärdomar har jag fått erfara hur det är att leda en grupp och vad som krävs av en som ledare. Att anordna evenemang för många förväntansfulla människor och ibland med seriösa företagspartners innebär en hel del ansvar som jag tror är nyttigt inför arbetslivet. Jag har även reflekterat över hur driven jag är när jag verkligen brinner för en uppgift och lärt mig hur man kan hantera motgångar på vägen och jobba runt dessa.

Har du något tips till de som inte vet vad de ska göra efter gymnasiet?
Jag tycker att det är viktigt att man tänker efter vad man verkligen vill göra. Jag gick direkt från gymnasiet till universitetet när jag egentligen ville ta ett uppehåll. Det blev därför lite av ett krystat val och det var nog inte det bästa för mig. Jag upplevde att de som hade tagit några år till annat efter gymnasiet hade ett annat intresse för utbildningen. Livet är långt och stor del av det ska man jobba, då är det viktigt att göra ett så rätt val som möjligt. Låt det ta tid.

Under din studietid hade du en del sommarjobb och internships, bland annat på SAAB. Har du något tips för hur man ska bära sig åt för att hitta ett bra sommarjobb?
Att hitta ett bra sommarjobb är helt klart svårt då man sällan vet vad det praktiskt kommer innehålla. Det kan också vara svårt att veta vilka företag man kan vända sig till. Första året på KTH gick jag på Armada-mässan och tog en katalog som jag sedan bläddrade igenom hemma. Där stod det vilka företag som erbjuder sommarjobb och även vilka program som de intresserar sig för. Så jag läste beskrivningarna om företagen och listade de som verkade intressanta. Sedan gick jag in på respektive företags hemsida och började skicka ut CV:n. Jag kan även rekommendera företag så som Academic Work där processerna ofta är väldigt snabba från det att annonsen kommer ut tills man vet om man får jobbet eller ej. Det gäller även extrajobb. Det kan också vara bra att fundera på om man känner någon på ett företag som man är intresserad av och fråga om de vet något om kommande behov.

Just nu har du en traineetjänst på NCC, berätta lite mer om hur det är och vad du får göra i den rollen!
I min roll som trainee på NCC får jag under 18 månader möjligheten att prova på flera olika arbetsområden inom företaget. Jag är anställd på husavdelningen så jag gör därför främst rotationer där, men det är även möjligt att rotera till andra avdelningar. För mig som inte har läst något om byggbranschen är det väldigt intressant att successivt bredda min förståelse för alla processer som ligger bakom ett färdigställt projekt. Jag har fått prova på inköpsarbete, kalkylarbete, projektering och just nu är jag i produktionen för två hotell mitt i centrala Stockholm. Där jobbar jag som arbetsledare i totalt sex månader, vilket innebär tidiga morgnar för att kunna koordinera arbetet för våra yrkesarbetare. Min sista rotation gör jag på vår avdelning för utveckling av kommersiella fastigheter (Property Development). Där tror jag att jag kommer få uppleva arbetsuppgifter som är närmare min utbildning. Målet är att jag i mars 2017 ska gå in i en mer permanent roll där jag tror att jag kommer trivas bäst.

Förutom en bred förståelse för branschen och företagets processer så får jag även chansen att lära känna många olika personer, inte minst de andra 11 traineerna som började samtidigt som mig. Vi får tillsammans gå på diverse utbildningar där vi träffas i 2-3 dagar. Oftast hinner vi förena både nytta med nöje och har därför blivit en sammansvetsad grupp. På NCC finns även ett brett utbud av interna och branschöverskridande utbildningar som vi kan gå på för att bredda vår kompetens. I januari börjar ett mentorprogram för oss traineer där vi blir ihopparade med en person som förhoppningsvis matchar de kriterier som vi har önskat.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag drömmer om att leda en grupp med människor med stort engagemang och drivkraft inom något som jag brinner för. Vad detta är har jag ännu inte kommit på, men traineeprogrammet har varit en bra början för att komma lite närmre den vetskapen.
Andra typer av drömmar är att springa Lidingöloppet på silvermedaljtid för tjejer, dvs 3 mil på 2h och 38min eller snabbare och att vandra i Machu Picchu.

Livet är långt och stor del av det ska man jobba, då är det viktigt att göra ett så rätt val som möjligt. Låt det ta tid.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram? Och har du något youtube-klipp du tycker vi bara måste se?
Jag tänker sällan i banor om förebilder även om jag ofta imponeras av andras prestationer. Men ska jag välja en så är det min mamma. Hon är min mentor i allt, både professionellt och privat. Hon har själv läst maskinteknik i Lund och jobbat i en mansdominerad bransch där hon har fått stå ut med ett och annat. Idag är hon inköpschef i en styrelsegrupp med minst 10 år kvar i karriären. Hon är alltid glad, omtänksam och projektleder både hemma och på jobbet. Hennes förmåga att leda med emotionell intelligens är något som inspirerar mig.

Och här kommer en kort film om traineeprogrammet jag gör på NCC!

[Intervjun skapades den 30 november, 2016]


1 Comment

Sju anledningar att böra plugga till ingenjör – Womengineer · March 27, 2017 at 7:45 am

[…] På bild: Två sjukt coola och inspirerande ingenjörer som har läst industriell ekonomi – Johanna Nehler och Claudia Olsson! (Här finns det massa intervjuer med ingenjörer och de möjligheter som finns […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *