Om man läser min och de andra bloggarnas inlägg dyker ofta ordet tenta eller tenta-p upp. Vad är nu det mystiska ordet som alla verkar fasa så över? Innan jag började på universitetet hade jag själv ingen roll så jag tänkte guida er i universitets-vokabulärs-djungeln.

En tenta (eller tentamen som det egentligen heter) är ett prov. Tentor skrivs i tenta-p som vanligtvis sker 4 gånger per läsår, en gång varje period, i alla fall om man läser till civilingenjör. Det är olika mellan kurserna men oftast är tentan som ett slutprov där hela kursen ska testas. Prov under perioderna brukar kallas för duggor eller kontrollskrivningar.

Tentor, tyckte i alla fall jag när jag började, är oftast mycket svårare än de prov man skriver på gymnasiet. Jag och mina klasskompisar var alla vana vid att klara proven med lätthet på gymnasiet och för många kom det som en chock när de inte klarade tentorna på universitetet. Att inte klara tentorna kallas att kugga och det är ganska vanligt att göra. I de första mattekurserna i ettan är det ungefär 50% som kuggar. Är det så farligt att kugga då? Nä, det är det faktiskt inte. De allra flesta kuggar minst en tenta under sin tid på universitetet och till skillnad från gymnasiet där det ibland var svårt att få göra omprov kan man på universitet skriva om flera gånger i särskilda omtenta-p.

Även om det kan verka läskigt så är det inte så farligt. Jag har tagit mig igenom mängder av tentor sedan jag började plugga och en del omtentor också! Så länge man hjälper och stöttar varandra tar man sig igenom det också!


2 Comments

5 saker jag önskar jag visste innan jag började studera till ingenjör – Womengineer · September 28, 2016 at 4:18 pm

[…] Vet du inte heller var en tenta är? Lär mer här! […]

Den stora grupprumsjakten – Womengineer · October 24, 2016 at 6:26 pm

[…] En riktig mardröm eller bara mysigt att äta frukost på universitet? Just nu är det nämligen tentaperiod, vilket förutom dagar fyllda av plugg, innebär den stora kampen om att få det bästa grupprummet […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *