Skärmavbild 2016-03-10 kl. 19.12.43

Att det för två dagar sedan var internationella kvinnodagen har förmodligen ingen av er som läser detta missat. I vanlig ordning skrev de svenska medierna om detta och tidningen Expressen publicerade en lista de döpte till Årets kvinnor 2016. Mitt intresse väcktes direkt när denna lista dök upp i min Facebook-feed och jag fick snabbt upp sidan i min webläsare. Jag började scrolla mig igenom listan och vid en första anblick tyckte jag att listan hade en ganska stor bredd – bland de hundra namn som presenterades kunde jag hitta allt från entreprenörer till Oscarsvinnaren Alicia Vikander.

Det var först när jag möttes av Gudrun Schymans ansikte på listans nummer 100 som jag insåg att bland listans etthundra namn fanns det inte en enda kvinna inom naturvetenskap/teknik. ETTHUNDRA namn och Expressen kunde inte få in en enda kvinna med en teknisk bakgrund på någon placering.

3530760_2048_1152

När jag klickade mig in på listan förväntade jag mig att se Maria Strømmes namn någonstans på listan. Maria är professor inom nanoteknologi och hon har både sommarpratat och besökt Skavlan under det senaste året – hon är med andra ord en ganska aktuell person. Att hon dessutom blev professor vid 34 års ålder tycker jag är riktigt ballt och värt att uppmärksamma! Här kan ni hitta en intervju som Womengineer gjort med Maria!

Det som upprörde mig mest med frånvaron av kvinnor med exempelvis en ingenjörsexamen är de signaler som det skickar ut. Sådana här listor tenderar ju att go viral ganska snabbt och många människor tar del av dem. Det enda jag kunde tänka på när jag hade läst listan är de tjejer som är intresserade av naturvetenskap och teknik som har sett den här listan. Inte ett enda namn på listan hade kunnat inspirera dem att söka en teknisk utbildning.

Jag tycker att det är bra att sådana här listor görs eftersom att de kan vara en inspiration för många. Dock anser jag att de som ligger bakom denna lista (och liknande) har ett ansvar i att försöka göra listan så bred som möjligt och täcka, i det här fallet, kvinnor med kompetens inom så många områden som möjligt för att skapa en bredd. Gör om, gör rätt Expressen!


3 Comments

Ingela Pihl · January 13, 2017 at 10:52 pm

Hej!
Såg det här först nu. Vill bara uppmärksamma dig på att SWEA International valde Maria Strömme som ÅSK (Årets Svenska Kvinna 2016).
/Ingela
Ordf SWEA Chicago

Kristina Sturk · January 16, 2017 at 8:10 pm

Hej!

Åh vad kul att ni har uppmärksammat henne! Hon är verkligen en förebild för ingenjörstjejer! :)

Vänligen,
Kristina

Feminist? Ja visst! – Womengineer · March 8, 2017 at 8:29 pm

[…] Förra året var jag väldigt frustrerad på Expressens ”Årets kvinnor 2016”-lista eftersom att den […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *