KTH-studierna skiljer sig (go figure…) från gymnasiestudierna. Dels är det mycket mer självstudier som krävs, men även examinationsmomenten är vitt skilda från gymnasiet. Igår skrev jag en kontrollskrivning (KS) i termin och det gick väl… Helt okej faktiskt! Har ju som sagt inte räknat ett tal i kursen, men lyckades ändå rätt så bra! Redovisade även en Tilda-labb som gick strålande :)

Så, hur går examinationen till på KTH? Hur är det att skriva en tenta? Hur funkar en hemtenta? Seminarier, grupparbeten, KS:ar och labbar – SAY WHAT!?

Det här med betygen…
A, B, C, D, och E är de godkända betygen. Får man FX kan man göra en komplettering och få ett E, men får man ett F så får man skriva om tentan! Däremot kan man skriva om tentan och få ett A, vilket är schysst! En sak som skiljer KTH från de flesta andra universiteten är att man kan “plussa” kurser, dvs. säg att du fick ett D i envarren men känner att du kunde ha gjort bättre ifrån dig? Då kan du tenta om kursen och försöka få ett högre betyg! Det kräver mycket arbete men kanske är värt om man vet att man kan mycket bättre!

Salstentamen
Ja, en vanlig tenta. Man sitter i ett klassrum/föreläsningssal och har vanligtvis fem timmar på sig att skriva. Stämningen är inte så hetsig i och med den generösa tiden och det är med lite tur en ganska “mysig” stund. Man sitter liksom där, tänker, skriver, tittar ut ur fönstret, klurar, äter en chokladkaka och börjar om processen. Ett plus är att klädkoden är RELAXED. Men jag har de senaste tentorna insett att jag presterar bäst när jag känner att jag är fräsch – dvs snygg skjorta, bra naglar och nyfönat hår. Då känner jag mig iallafall oövervinnerlig, oavsett vad betyget sedan visar haha!

Annan viktig info är väl att man måste lämna ifrån sig mobil (OBS OBS STÄNG AV ANNARS ÄR DU SUPERDRYG!! Man får inte förstöra andras skrivflow!), jacka och väska. De får inte finnas vid skrivplatsen så vanligtvis lägger man de bara någon annanstans i klassrummet. Den första timmen får man inte lämna salen, dvs. om du känner att det går åt pipsvängen måste du sitta kvar första timmen… Eller om du drack din Red Bull för snabbt och måste besöka Les Dames får du hålla dig tills en timme har gått. Sen skriver man upp sig på toalistan, och kilar iväg. En åt gången såklart!!

Hemtenta
Har aldrig skrivit en sådan men har hört mycket gott om examensformen. Examinatorn eller kursledaren skickar/delar ut frågan och sen kör man bara… Man har tid att reflektera över problemet, sammanställa information från böcker, anteckningar och internet. Kanske mer verklighetsförankrat än en vanlig tenta? Jag tror att det är svårt att tillämpa sig av den här examensformen i ämnen som inte är så “analytiska”, t.ex. matte som är ganska rakt fram. Däremot tror jag att den lämpar sig bättre i kurser som handlar om management och de lite “mjukare” ämnena.

Kontrollskrivning, KS
Ett litet prov som hålls en eller flera gånger under kursens gång. Vanligtvis har man två timmar på sig att lösa fyra frågor som täcker det man hittills har gått igenom i kursen. Nivån tenderar att vara högre än de rekommenderade övningsuppgifterna, vilket man ju förstår, eftersom man vanligtvis kan plocka på sig bonuspoäng till tentan om man gör bra ifrån sig. Min erfarenhet med KS:ar är att… Ja, det brukar inte gå så bra haha! Jag tycker att det är svårt att få ett grepp om kursen innan man har gått igenom allt.

Seminarier
Alltså den här formen är inte riktigt “examinationsmoment” i och med att man vanligtvis inte samlar högskolepoäng på seminarier. Du kan däremot samla poäng till tentan eller liknande om du t.ex. lämnar in inlämningsuppgifter eller skriver ett litet skriftligt prov (vanligtvis bara en liten fråga). Seminarier hade vi under envarre, algebra och flervarre och jag tyckte att de hjälpte en att hålla sig i fas, och det var ju betryggande att ha några poäng i ryggen när man gick in i tentasalen!!

Grupparbeten
Säger ju sig självt…

Laborationer
Det här konfunderade mig när jag läste kursöversikterna innan jag började KTH. En labb? Det är ju sånt man gör på kemin eller biologin? Laborationer är väl typ lika med experiment? Och med facit i handen var min gissning inte helt fel… Labbar har vi i programmeringskurserna, dvs hittills har jag haft tre stycken labb-kurser. Labba kan man göra själv eller i grupper om 2-3. Personligen väljer jag att labbs själv eftersom jag lär mig mer på så sätt. Kämpigt ibland, men det är värt det i slutändan! Man skriver ett “litet” datorprogram so ska lösa ett problem. Lättare sagt än gjort eftersom att uppgifterna oftast är väldigt krävande… Men redovisar man en labb i tid så brukar man även här kunna få ett litet bonuspoäng till tentan. Redovisningen sker (vanligtvis) genom muntlig framställning. Ingen presentation framför klassen eller så, men du blir utfrågad av en “asse” = lärarassistent, som kikar på koden osv och som sedan bestämmer om du får godkänt eller inte. Annars lämnar man in någon form av skriftlig rapport för de större labbarna!

Som ni märker… KTH-Studenter <3 Bonuspoäng till tentan

Och min personliga favorit?

Gamla hederliga salstentan <3 Gotta love the pressure!

FullSizeRender

Couples that code together hold together!

FullSizeRender-1

Drömmigaste kvällspromenaden igår för att vädra ur allt surr ur huvudet efter en lång dag


3 Comments

Dont let self-doubt be a roadblock for your dreams – VÅGA · October 7, 2015 at 2:21 pm

[…] med tunga studier (gärna dubbla och på olika universitet). Samtidigt förenklar hon alla konstiga begrepp som hör till universiteten och delar med sig av vilka verktyg som […]

Så topp-presterar du på tentan! · October 24, 2015 at 11:06 am

[…] det första gången du ska skriva en tenta? Här kommer några av mina tips för hur du presterar som bäst när det väl […]

Engineering Management - Womengineer · November 16, 2015 at 3:56 pm

[…] tre (!!) grupparbeten för den här terminen avslutade. På fredag har jag ett sista test, sen drar tentaperioden igång […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *