Idag fick tusentals svenskar reda på vad de ska syssla med under de kommande åren av sina liv – för några timmar sedan trillade antagningsbeskeden in på antagning.se. Jag hoppas att några av er som läser det här inlägget läser det för att ni, precis som jag, ska bli ingenjörer. Till er vill jag rikta ett extra stort grattis. I höst börjar det första året av de fem år som förhoppningsvis kommer att tillhöra de bästa fem åren i ditt liv.

Innan studiestarten är det en hel del som måste fixas och för att underlätta din vardag något tänker jag i detta inlägg dela med mig av mina bästa tips! Here we go:

  • Bostad – i många städer är det ganska klurigt att få tag i en bostad, särskilt en som en studentplånbok klarar av att betala för. Här har jag skrivit om hur du kan gå tillväga i Lund, och jag är säker på att det fungerar på liknande sätt i andra studentstäder. Mitt råd till dig är att inte vänta för länge för att du vill “vänta på något bättre”. Det är extra högt tryck på bostäder vid terminsstarten, och sannolikheten att du ska hitta ditt drömboende är mycket större en bit inpå terminen. Det går alltid att flytta senare!

    delphi

    Delphi är ett populärt bostadsområde för Lundastudenter.

  • Sök studiemedel – att söka studiemedel är kanske inte prio ett, men det är lätt hänt att det glöms bort bland allt annat som måste fixas. Dessutom är det väldigt skönt att ha allt “förarbete” fixat innan terminsstart, nollning och allt vad det innebär, så att det bara är att skicka in din studieförsäkran när du väl börjat plugga. Studiemedel söker du på CSN.se! Om du inte planerat att jobba parallellt med studierna rekommenderar jag dig att ta fullt lån, oavsett om du har sparat pengar i förhand. För att citera min pappa – “du kommer aldrig kunna låna pengar med så låg ränta som du får när du tar studiemedel”. Får du pengar över i månaden kan du alltid spara dem. Det är dessutom guld värt att slippa oroa sig för huruvida pengarna ska räcka, eller slippa tacka nej till diverse aktiviteter för att du inte vill ta av dina sparade pengar.

    1975657651

    Pengar är alltid bra att ha. Särskilt under de första veckorna som student.

  • Köp begagnad litteratur – om du har möjlighet är det självklart värt att köpa mycket av den litteratur du kan tänkas behöva begagnad. Böcker kostar. Mycket. Och du kommer att behöva lägga en förmögenhet på de böcker du kommer att behöva under din utbildning, särskilt om du ska köpa allt i nyskick. Köp inte på dig allt i förväg utan vänta till du anländer till din studieort. Många kårer/sektioner ordnar försäljning av begagnad litteratur på plats (många studenter räknar dessutom med att sälja vidare böckerna efter avslutad kurs så böckerna är i bra skick), och på LTH har vi dessutom en bokhandel som ägs av studenterna vilket innebär att priserna är extra låga. Du kommer dessutom att få många värdefulla tips av dina phaddrar – vissa böcker som kursansvarig tycker att man bör köpa, klarar man sig ibland utan. I snitt byter man dessutom kurs (och således även kurslitteratur) var åttonde vecka – det blir med andra ord dyrt om allt ska köpas nytt.

    Skärmavbild 2015-07-09 kl. 15.16.38

  • Var med på nollningen – de flesta program erbjuder en eller flera nollningsveckor i början av utbildningen och jag råder dig verkligen att delta i så mycket aktiviteter som möjligt. På LTH är det dessutom ett stort utbud av aktiviteter – långt ifrån alla event som äger rum är alkoholrelaterade. Nollningsveckorna är ett perfekt sätt att lära känna nya människor på, även utanför de phaddergrupper man delas in i. Jag själv umgås inte med någon från min phaddergrupp, utan med människor jag lärde känna under nollningen men även med människor jag har lärt känna tack vare mitt engagemang på sektionen. Här har jag skrivit mer om mitt första år på K-sektionen.

Hoppas att jag har rett ut några frågetecken. Om du har några fler funderingar får du mer än gärna kommentera. Skriv gärna med din mailadress så tar jag kontakt med dig så fort jag bara kan.

Vi ses förhoppningsvis i Lund till hösten!
Kristina

 

 


4 Comments

Sabina · July 9, 2015 at 5:16 pm

Hej Kristina!
Jag påbörjar resan mot ingenjör till hösten (can I hear a woop woop?!) Håller också på att uppdatera teknikutrustningen här hemma och undrar vad du använder för grejer i studierna? Laptop, surplatta, mac, pc, fitbit, 3D-skrivare, tung stationär dator, hologramgenerator, grävmaskin, robot? Vad är bra att satsa på och vad funkar för dig?

Kristina Sturk · July 9, 2015 at 6:14 pm

Hej Sabina!

Kul att höra att du ska plugga till ingenjör! Inom vad? Och vid vilken högskola?

Smart att uppdatera teknikprylarna innan du börjar studera! Det gjorde jag också. Jag beslutade mig faktiskt, efter ett helt liv som PC-användare, att gå över till Mac och det har jag inte ångrat en enda sekund. Anledningen till att jag valde Mac var att jag hört mycket om att deras laptops har bättre hållbarhet – klarar av fler tunga program utan att sega ner sig osv. Nu har jag haft min Macbook Air i två år och den fungerar precis lika bra som när den var ny. Den klarar dessutom av Matlab – ett program vi använder i skolan för att programmera! För mig tog det en dryg månad att välja mig vid mac, så om du är villig att ge det lite tid tycker jag definitivt att du ska skaffa en! Jag är helt fäst – once you go mac, you never go back! Du kan alltid åka till en elektronikaffär och prova lite!

Jag skulle definitivt rekommendera dig att skaffa en laptop. Min skola (LTH) tillhandahåller datorer, men de finns i datorsalar och jag föredrar att kunna sitta på andra platser när jag pluggar/skriver rapporter. På LTH är datorsalarna dessutom fulla ganska ofta, så det underlättar verkligen att ha en egen dator.

Något jag också skaffade efter två månader på min utbildning var en iPad. Detta då jag snabbt upptäckte att många föreläsare (typ alla) har digitaliserat sina anteckningar och delar powerpoints på kurshemsidorna redan innan föreläsningen. Med hjälp av en finurlig app som heter Notability har jag kunnat anteckna direkt i powerpointen, utan att skriva ut något (och räddat flera träds liv). Till min iPad köpte jag en iPad-penna och sånna går att finna i vilken teknikaffär som helst.

Skrivare är inget jag använder hemma, även om jag äger en. På Lunds universitet kan man nämligen ladda på pengar på ett skrivarkonto och på såsätt utnyttja skrivarna där. Detta är något jag har använt väldigt sällan i och med att jag har alla powerpoints i min iPad och i princip alla inlämningar sker digitalt.

Hoppas att det här var svar nog på dina frågor! Du får mer än gärna kontakta mig igen om du undrar över något mer!

Kram
Kristina

Jessika Karlsson · July 11, 2015 at 9:49 am

Jag kör på samma taktik som dig Kristina! Har kvar min gamla 11′ Air sen 2012 (Matlab funkar prima trots åldern!) och kompletterar även med en iPad Air. iPaden ser jag som en pryl som låter mig slippa skriva ut papper. Till exempel lägger jag alla extentor i en Dropbox-mapp så kan jag ha de på iPaden när jag tentapluggar. Mycket av kurslitteraturen på KTH finns även som elektronisk version på vissa mindre etiska hemsidor (ehem piratbukten), där man kan ladda ner dem. Det är egentligen mitt främsta studenttips. Försök hitta kurslitteraturen “gratis” i elektronisk version. Du spara tusenlappar och slipper dessutom släpa runt på böckerna! :) Jag valde istället att lägga mina sparade pengar på en snofsig skolväska haha!

De bästa fem åren i ditt liv – Womengineer · July 12, 2016 at 6:10 pm

[…] en dugga? Många av dessa frågor har jag besvarat i tidigare inlägg som du kan läsa exempelvis här, här eller […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *