Exjobb. Det är det jag gör om dagarna. Jag skulle önska att jag kunde vara mer specifik än så. Men i stort har det handlat om att göra geler, extrahera DNA, ta gasprover och försöka förstå vad jag gör.

Annars har jag gått på arbetsintervjuer. Väldigt trevligt, alltihop. Och lite nervöst. Jag menar, jag har inte varit på alltför många arbetsintervjuer förut. Så jag förberedde mig genom att läsa på om företagen (mer än när jag sökte jobben) och  skrev ned deras värderingar, arbetssätt, olika projekt, m.m. i worddokument. För att veta vad jag ska fråga om på intervjun.

Alldeles för sent insåg jag att jag även borde ha några slags intervjukläder. Kläder som jag både skulle känna mig bekväm och “säljande” i. Morgonen inför första intervjun provade jag kavaj och skjorta. Kände mig alldeles för uppklädd. (Ja, jag kommer att behöva ha en så småningom, men då vill jag köpa en som jag verkligen känner mig bekväm i. Jag ville inte ha min gamla kavaj på en intervju bara för att det är något jag “borde” ha).  Samtidigt ville jag inte vara nedklädd heller. Till slut blev det något som liknande kombinationen nedan.

intervjuklädsel

En kofta från MQ (bild lånad från chashback eftersom det var ett tag sen min köptes), grå kostymbyxor (bild från Tiger, även om mina byxor inte var det), ett par bekväma mockapumps (ovan från Tamaris) och en lös topp i orange siden från Tiger (vårens bästa köp. Den här, fast inte samma mönster). Löst sittande kläder som var både bekväma och, visade det, i perfekt nivå med de som intervjuade mig. Alltså, tips: utgå från de kläder du känner dig bekväm i vid en intervju, sätt inte på dig en kostym om du inte vet att det är standardklädsel på kontoret.

Något jag så här i efterhand insett att jag borde jobba på är min 30 sekunderspresentation. Ni vet, när intervjuaren säger “Berätta om dig själv” så ska man på 30 sekunder lyckas sälja in sig. Jag tror jag ska utgå från Business Insider tips och fila lite från det.

Önska mig lycka till!

/Tove

10a74ef

Visst ser jag trevlig och anställbar ut?


6 Comments

Engineerinpink · April 6, 2015 at 4:41 pm

Lycka till! Tycker den klädkombinationen såg väldigt bra ut. Jag köpte en grå kostym till ex-jobbsredovisningen 2005, den anväde jag sedan vid jobbintervjun på företaget där jag fortfarande jobbar samt vid två tillfällen på jobbet, sen blev den för liten och jag har inte saknat att ha kostym. Självklart beror det på vilket jobb man har men tror många ingenjörer klarar sig bra på nivån “snygga långbyxor och skjorta/blus”.

Johanna Öjeling · April 6, 2015 at 6:27 pm

Ser snyggt ut. Håller tummarna för att det går vägen!

tovdah · April 8, 2015 at 5:35 pm

Tack, Johanna! :D

tovdah · April 8, 2015 at 5:37 pm

Du har rätt! Jag tror att ett för snabbt kostymköp är något många studenter gör. För att det ska vara någon markering att det är dags för vuxenlivet :)

Kristina Sturk · April 9, 2015 at 8:20 pm

Hoppas att det gick bra! :)

Måste jag välja? · June 17, 2015 at 4:44 pm

[…] på tal om arbetsintervjuer (Tove), så fick jag en gång frågan om vad jag är mest stolt över i mitt liv. En fråga som är värd […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *