Skärmavbild 2014-11-05 kl. 08.08.39

Klicka på bilden hittar du dess källa :)

Jag lyssnar sällan på radio. Eller, jo, när jag cyklar till skolan och när jag ska laga mat. När jag lagar mat stänger jag in mig i köket och är där i två timmar (eftersom jag gör både middag och lunch för hela veckan). Och då vill jag ha bra underhållning! Det finns så mycket ute på internet att lyssna på. Men för min del känns mycket av det som hafsverk. “Vi sätter oss ned, några kompisar, snackar skit och gör radio av det” är intrycket jag fått av många program.

Jag vill lyssna på ett program där jag lär mig något samtidigt som det är underhållande. Dessutom är det svårt att hitta program som är så pass långa att jag slipper sätta på ett nytt var 20:e minut. Och är de längre är de ofta ganska… deprimerande. Förstå mig rätt, det är väldigt viktigt att göra dokumentärer (som oftast är långa) men många av dem är rätt tunga att lyssna på.

Gissa om jag blev glad när jag upptäckte Stil! Ett program som kan handla om allt från Angeline Jolie till färgen grön. Programmet lägger upp den röda tråden på ett oerhört snyggt sätt. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men har du en timme över rekommenderar jag att du lyssnar. Du kommer få reda på så många fun facts att du inte vet var du ska göra av dem.

Skärmavbild 2014-11-05 kl. 08.04.36

Eller vad sägs om att lyssna på Stils reportage om Toto Koopman?

Ett annat program, 30 minuter långt, som jag tycker är både underhållande och aktuellt är Det politiska spelet. Eftersom jag är väldigt politiskt intresserad (även om jag knappast är insatt i allt vad partierna har för sig) är det intressant att lyssna på när programledarna kommenterar veckans händelser. Det går inte för djupt och är inte för ytligt. Det håller sig på en alldeles lagom nivå.

Ett 10-minutersprogram, som jag aldrig lyssnat på och antagligen aldrig kommer att göra på grund av den korta tiden men som verkar intressant, är Den gömda koden. Hur ser vi in i framtiden med hjälp av matematiska modeller? Det låter ju precis som det jag har hållit på med av och till i mitt utbildningsprogram!

/Tove


5 Comments

Lina · November 6, 2014 at 9:08 pm

Hej Tove!
Jag har precis börjat läsa igenom typ hela din blogg, hehe inte alls creepy.. Jag letar plugg-inspiration och hittade dig. Jag jobbar just nu på ett kärnkraftverk med mek-teknik och är omgärdad av ingenjörer. Själv har jag påbörjade studier men aldrig läst klart nått ännu. För att kunna komma dit jag vill karriärmässigt och få möjlighet att få göra mer spännande saker på jobbet så måste jag nästan ta ut en civilingenjörsexamen, alternativt jobba gärnet i en himla massa år för att kunna tillgodoräkna mig likvärdig kunskap. Lönen är ingenting jag tänker in i det här, den är redan hög;) det är bara arbetsuppgifterna jag lockas av. Plus att jag lockas mer och mer av tanken på att någon gång forska.
Sååå, jag vill plugga! Teknisk fysik är det program jag är mest lockad av. De flesta jag träffar på jobbet som håller på med sånt jag vill hålla på med har pluggat det. Mitt största orosmoment är väl egentligen hur utanför jag kommer bli, jag är 29 år. Kommer jag ha skittråkigt i 5 år bara för att resten som börjar är tio år yngre än mig? Vet du nått om åldersfördelning på civilingenjörsprogrammen?
Och sen en till fråga. Kommer plugget ta så mycket tid att tanken på extrajobb bara är att lägga ner?

Mvh/Lina

womengineer · November 7, 2014 at 4:07 pm

Hej, Lina! Jag tänkte svara i helgen (ska se om jag kan hitta lite folk som läser teknisk fysik och se vad de säger om arbetsbelastningen först). Härliga Mia, som skriver bloggen H.E.T. på Womengineer, har lovat att hon ska svara på frågan om åldersfrågan.

Och inte alls creepy med läsandet, bloggen är till för att läsas! :)

Ha det gott!

/Tove

womengineer · November 7, 2014 at 5:07 pm

Hej Lina!
Först och främst vill jag säga att det är kul att du hittat till Toves blogg, hon är otroligt duktig :). Jag hoppas det är ok att jag kommer in och svarar på din kommentar. Jag bloggar också här på Womengineer (H.E.T-bloggen) och känner att jag har en del svar. Jag är själv 28 år och har studerat till civilingenjört (hållbar energiteknik) i lite över två år.

Jag är äldst i min klass. Hälften påbörjade utbildningen direkt efter gymnasiet medan andra hälften väntat några år och börjar vara kring 25. När jag ser mig omkring i de andra klasserna verkar det väl vara likadant, många unga, några äldre. Åldern är turligt nog ingenting som märks av, varken när jag och mina klasskamrater studerar eller umgås. Vi har väldigt roligt ihop och jag kan sakna dem väldigt mycket efter ett längre lov. Mina klasskamrater är alla väldigt drivna individer, de är ambitiösa och duktiga. De ha valt att utbilda sig till ingenjörer och det krävs nog en viss mognad (de omogna faller nog bort efter första året). Så NEJ, din ålder kommer inte leda till att du har tråkigt. Alla är nya i början, alla är nervösa och många söker nya vänner. Se bara till att bjuda på dig själv och lägg inte så stor vikt vid en siffra ;)
Jag hoppas du påbörjar din utbildning. Motivationen, fokusen och studiesättet blir lite annorlunda när man har några års erfarenhet. Jag önskar dig lycka till, hur du än väljer!

HET Mia

womengineer · November 8, 2014 at 4:58 pm

Hej igen! Här kommer att mer ordentligt svar (fråga på om det är något som är oklart!)

Först, superkul att du har hittat hit! Och himla kul att du funderar på att plugga till ingenjör. Det låter verkligen som om du har en bra inspirationskälla till att börja plugga: Du har ett tydligt mål med vad du vill använda dina studier till.

Hannah, en av oss på Womengineer (dock ej bloggare), pluggade Teknisk fysik och när jag frågade henne om arbetsbelastning och åldersfördelning sa hon ungefär så här: På Teknisk fysik börjar de flesta direkt efter gymnasiet men det kommer antagligen inte bli ett större problem då du ändå kommer hitta kurskamrater du trivs med. Det viktigaste är inte åldern utan att själva utbildningen känns rätt :) När det gäller extrajobb tyckte hon att extrajobb under sommaren absolut fungerar, men rekommenderas inte resten av året. Plugget tar mycket tid, helt enkelt.

Vad tycker jag då, som har en bakgrund i civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik? Min uppfattning är att många som börjar läsa kommer från gymnasiet eller har haft ett uppehåll på ett eller två år. Jag har klasskompisar som började läsa när de var cirka 27 år och det märkte jag inte av ett dugg- åldersskillnaden spelade ingen roll (då var jag 21 år). En annan studiekamrat till mig, tvåbarnsmamma och lite äldre än de flesta, sa att det första året kände hon sig äldre än de flesta. Detta eftersom hon inte var lika pepp på t.ex. nationsrundor som sina klasskompisar. Men hon hittade folk att hänga med och efter att det första året gått, och de flesta kommit ur vi-har-börjat-universitetet-och-vill-festa-bubblan, så märktes åldersskillnaden knappt alls oavsett vem hon umgicks med.

Vad gäller extrajobb: På mitt program finns det de som har det men själv skulle jag inte fixa det. Jag prioriterar studier och att umgås med vänner och familj. Ett extrajobb skulle innebära att jag bara skulle ha tid till det och studier- inte värt alltså. Men en kompis till mig (som har lättare för studierna) lyckas oftast hålla helgerna pluggfria och skulle säkert ha tid med ett extrajobb. Allt beror nog på hur lätt du själv har för kurserna. Min rekommendation är att inte ha ett extrajobb det första året. Detta då det tar ett tag att komma in i studierna och hitta sin studieteknik. Då är det ganska skönt att inte ha ett extrajobb vid sidan om som måste fixas.

Sammanfattat: Bry dig inte om åldern, jag tror du hittar folk att umgås med :) Som Mia skrev, hon har väldigt roligt tillsammans med sina kursare. Jag tror inte att ett extrajobb är omöjligt, men gå inte in för att du kommer att ha tid med det. Prova och se hur mycket tid du måste lägga ned på studierna först.

Lycka till! Vi på Womengineer håller tummarna för att du bestämmer dig för att läsa till världens roligaste yrke :)

Allt gott!

/Tove

womengineer · November 11, 2014 at 11:09 am

Och en sak till: Om du vill kan du spana in högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik i Uppsala: http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=TKK1Y&lasar=13%2F14. Vill du ha en master (5-årig utbildning) går det säkert att läsa två år extra förutom den treåriga utbildningen :) /Tove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *