Den senaste veckan har jag pluggat massvis och har kommit fram till att jag inte ska välja Data som inriktning nästa år – programmering är inte min grej. Däremot tycker jag att matten och kemin är rolig… Och jag som avskydde kemi under gymnasiet. Det säger ju bara sitt om hur påverkad man kan bli av en bra, respektive dålig lärare. Under de kommande fyra åren hoppas jag innerligt att skolfrågan prioriteras så att alla barn får en lika chans att tycka om skolan, att brinna för något ämne och att hitta viljan att studera vidare. Det skulle minska de socioekonomiska gapen i samhället då en större andel invånare har ökade chanser till att få en fot in på den nationella likväl som den internationella arbetsmarknaden.
Ja, den internationella spelplanen är långt ifrån försumbar. Mångfald föder kreativitet som svårligen kan uppstå i en homogen grupp. Ta till exempel de studentutbyten som genomförs kors och tvärs mellan alla världens stora universitet och högskolor. Utbytena är någonting som nästintill alla vill åka på. Ett långt äventyr i ett främmande land med ett främmande språk och massvis av nya ansikten. KUL! Tänker den äventyrliga studenten, att få lämna lilla Sverige och mötas av någonting nytt. KUL! Tänker den kreativa studenten, att få lösa problem tillsammans med människor med ett annat kulturellt arv i ryggen. KUL! Tänker den ambitiösa studenten, att få bo utomlands och potentiellt kunna söka jobb där. Arbetsmarknaden och den akademiska plattformen växer, allteftersom länderna successivt blir sammanflätade.
Jag har själv bott utomlands i sex år, i Malaysia och i Belgien, eftersom att min pappa jobbar på Ericsson. Sedan tio års ålder har jag gått i skolor som STOLT kan säga att deras elever kommer från över 65 olika länder och att lärarkåren kommer från 20 olika länder. Jag är tacksam över att jag från tidig ålder fick komma till den insikten att alla är vi lika. Ett av mina starkaste minnen av tiden utomlands var att det alltid var kul att få äta lunch med mina kompisar, eftersom de hade med sig så goda matlådor. Det var som att få äta buffé varje dag när ens tjejkompis från Tokyo hade med sig hemmagjord sushi, ens killkompis från Mexiko hade med sig quesedillas, nya tjejen från Sydkorea hade med sig kimchi och så satt jag själv där med en tallrik köttbullar och potatismos. Vi har minst sagt någonting att lära oss av våra grannar, åtminstone vad gäller matlagning… Vilket 13% av Sveriges befolkning svårligen kan hitta motargument för.
5 Comments
Emelie · September 15, 2014 at 9:17 am
Gud vad fint skrivet!
Ellen · September 15, 2014 at 2:47 pm
Instämmer! Bra skrivet
Mia · September 15, 2014 at 4:42 pm
Jag håller med!
Sandra · October 19, 2014 at 9:33 am
Data är ju kul :) :) ;)
Låt inte bristen på grunskoletekniken bli tjejernas fall · September 29, 2014 at 5:02 am
[…] problemet med bristen på behöriga lärare, framförallt tekniklärare. Flera av oss har tidigare skrivit om vikten av att ha en bra lärare och nu visar det sig att 68% av tekniklärarna saknar behörighet. Varför är det så? Är […]