Nu är det dags att drömma sig bort till Uppsala med hjälp av lite bilder, som jag tog i helgen. Det blev inte den presentation av Uppsala som studentstad som jag hade tänkt mig. Istället blev det lite blandat. Det kanske inte gör något? Bilderna representerar mitt Uppsala, så som jag ser staden. Det är en härlig stad. En storstad med småstadskänsla, med gröna parker och gamla hus. Jag hoppas att du kommer trivas. Jag gör det verkligen.
Svandammen
Det är till Svandammen du sticker för att mata änderna. Eller för att vila dansfötterna på vägen till Flustret (för de äldre personerna) eller Birger Jarl, två uteställen som ligger precis i närheten. Rätt centralt och bänkar så att det räcker till alla. Perfekt för femminuterspausen.
Stadsparken
Stadsparken är fylld av små oaser, bänkar och gräsplättar där du kan sätta dig, gräva ner tårna i gröngräset och lukta på blommorna.
Det finns till och med ett litet lusthus(?) för den som föredrar skuggan.
Eller varför inte sätta sig under en himmel av klätterväxter? När jag var här senast (i tidig sommar) omgavs den här bänken av klätterrosor om jag inte minns fel.
Eftersom parken ligger precis vid Fyrisån (som rinner rätt genom staden) har staden byggt en träbrygga där man kan sitta och dingla med fötterna en varm sommardag. Jag och en kompis satt faktiskt här och skrev en labrapport en gång. Funkar det med!
Slottet och Botaniska trädgården
Slottet ligger snett ovanför stadsträdgården och nästan direkt ovanför Svandammen. Och på andra sidan slottet ligger Botaniska trädgården. Den är egentligen inget speciellt, enligt mig, om man undantar det Tropiska växthuset som finns där. Men den är trevlig att promenera i.
Slottet, sett från Botaniska trädgården. Vartannat år anordnar studentkåren Uppsala teknolog- och naturvetarkår Naturvetarbalen på slottet. Jag har gått på den en gång. Och ja, det var alldeles, alldeles underbart!
På väg mot Naturvetarbalen! Tyvärr hade jag inga möss som sydde min klänning, den var hembudad från tradera. Fotograf: Niclas Lewisson.
Domkyrkan
En domkyrka är väl som vilken annan kyrka som helst. Nästan. Ett besök här är kanske inte den högsta prioriteten när man kommer hit som inflyttad student men eftersom tornen är så höga att de syns nästan överallt i staden är kyrkan perfekt att ha som riktmärke. Om man skulle råka tappa bort sig.
Ångström och Polacksbacken
10 minuter från centrum, med cykel, ligger Ångströmslaboratoriet/Ångström/Ångan. Det är här och på Polacksbacken som ingenjörsstudenterna håller till mest, i alla fall under sina första år. Jag älskar Ångström. Det är nybyggt, fräscht, har många grupprum och en gräsmatta med träd, kullar och en volleybollplan. Tro mig, det är inte många andra studenter i Uppsala som har det så bra.
På andra sidan vägen, mitt emot Ångström, finns Polacksbacken, eller Polacks, som det också kallas (uttalas Pållax). Även om föreläsningssalarna här kunde vara bättre är gräsmattan utanför trevligare. På höstterminsstarten och vid den senare våren fylls den av studenter som lapar solljus under rasterna.
Uthgård
Uthgård är kårhuset för Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) och ligger nära Polacks och Ångström. Det är ett ganska blygsamt kårhus i jämförelse med många av de andra större teknologkårerna i Sverige, men desto mysigare. Här hittar du mikrovågsugnar, pluggplatser, studiebevakare, ett café och härliga människor att hänga med. Det är gratis att vara med i UTN och du får så mycket tillbaka. Rabatterade priser på evenemang och stöd om något oförutsett skulle hända i studierna. Bilden är lånad från UTN.
Campus 1477
Campus 1477 är gymet för studenterna. Det finns visserligen även Friskis och Svettis i Uppsala (och säkert fler träningsställen) men eftersom 1477 har två anläggningar som ligger ganska nära Ångström föredrar jag 1477. Dessutom är det ganska nyrenoverat.
Döm inte ett gym efter utsidan. Insidan är mer modern!
SLU
Tillhör du någon av dem som ska plugga till civilingenjör i miljö- och vattenteknik eller energisystem? Grattis! Då får du läsa några av dina kurser på Sveriges lantbruksuniversitet ute på Ultuna, ca 25-30 minuter från centrum med cykel. Även om vägen är lång är den vacker om du cyklar längs Fyrisån. SLU har dessutom byggt mycket nytt och renoverat de senaste åren så lokalerna är bra. Men det bästa med SLU är nog omgivningen. Det är härligt grönt där ute, med noggrant planterade blommor som för tillfället vissnar i värmen.
Det här är mark- vatten- och miljöhuset, ett av de nya husen ute på SLU. Där höll jag till mycket i våras när jag läste kurser i vattenresursteknik. På baksidan av huset finns en liten park… Härligt värre!
Det är bara att sätta sig ned…
… och njuta.
GeoCentrum
Låt dig inte luras av GeoCentrums oansenliga yttre. Här inne gömmer sig ett antal lummiga inneträdgårdar och caféet där Sveriges, eller kanske världens, godaste kanelbullar kan köpas för 15 kr. Jag överdriver inte. Här håller många civilingenjörsstudenter i miljö- och vattenteknik till. Byggingenjörerna har varit här förut, men jag har för mig att de kurserna har flyttats till Ångström.
Flogsta
Det finns många fler studentområden än Flogsta och jag kommer inte att skriva om dem här. Några av dem är i alla fall Kantorn, Rackarberget, Gamla studentstaden, Triangeln och Kvarngärdet. Har du frågor om dem ska jag försöka svara!
Det är i Flogsta jag bott nästan hela min studenttid, fram tills dess att jag flyttade nu i juni, till Kvarngärdet. Flogsta är nästan som en egen studentstad. Det finns en ICA-butik och en spelbutik, några få vanliga bostadshus och lägenheter och en himla massa studentlägenheter. Inte ens det nödvändigaste alltså (apotek saknas ju) men med 7 minuter på cykel når du både systembolag och apotek i Stenhagen. På 12 minuter med cykel når du centrum och på ca 15 minuter med samma färdmedel når du Ångström där alla ingenjörer håller till de första åren. Jag erkänner, det låter inte som det bästa läget. Men för mig har det varit det. Matbutiken ICA Väst har väldigt bra priser, 5 minuter därifrån med cykel finns Friskis & Svettis och, det allra bästa, det är nära naturen. Förutom att det finns en stor park där folk brukar hänga på våren när solen tittar fram eller på hösten innan det blivit för kallt, ligger skogen (och Hågadalen) nästan så nära att det bara är ett par steg dit. Det var hit jag gick när jag behövde varva ned. Det är hit många människor kommer på vintern för att åka längdskidor. Det finns öppen jordbruksmark och skogslandskap. För mig har det varit perfekt. (Alla bilder nedan är hämtade från wikipedia, förutom den sista som är från Uppsala studentkårs tidning ergo).
Utsikt över en liten, liten del av Hågadalen.
Flogsta höghus. Här finns både små lägenheter och korridorsrum. Jag har bott i både och. Väldigt trevligt, om du bara hamnar i rätt korridor.
Ett typiskt korridorskök. Hur dessa hålls rena brukar variera från korridor till korridor. Vanligtvis är det veckoansvar som gäller, alltså att någon i korridoren är ansvarig en vecka åt gången.
Flogsta låghus. Här har jag tillbringat den största delen av min tid i Uppsala. Det är lägenheter som gäller här och de är i helt okej skick, om man ser till den låga hyran. Många av de som bor här bor i kollektiv.
Just ja, Flogsta låghus har kolonilotter. När jag bodde där var väl deras skick så där, men det betyder inte att de inte producerar det de ska. God mat till en billig peng!
Om du bor i Flogsta och får problem med cykeln har du tre alternativ.
1. Fixa det själv.
2. Gå till Cykeltoppen, som har lokal i Flogsta höghus.
3. Gå med cykeln till Eriksbergs cykel, ca 15 minuters promenad. Även om de inte har öppet kan du alltid lämna cykeln där. Jag vet faktiskt inte om de är dyrare eller billigare än övriga cykelverkstäder men jag började lämna in cykeln där efter alldeles för många krångligheter med Cykeltoppen. Eriksbergs cykel fixar det snabbt och lätt.
Nationer
En nation är en studentförening som tillhandahåller både mat och husrum (om du har lite tur) till en billig penning. Nationerna fixar även festmiddagar (gasquer), baler och vanliga utekvällar. De är helt enkelt grunden för Uppsalas studentliv.
Det här är min nation, Östgöta Nation, även kallat ÖG. De serverar visserligen världens bästa våffellunch men ska jag vara ärlig rekommenderar jag er att bli medlemmar i V-Dalas nation. Det är i alla fall dit jag oftast har gått, både för att äta och när jag har gått ut. Fast om ni bara är ute efter att ragga är Värmlands nation mycket bättre. Att vara med i en studentnation kostar så klart, men det är värt pengarna. Om inte annat för att du kommer upptäcka att det är väldigt få studenter som inte går på nation när de ska umgås utanför skolan och studentrummen. Och är du inte medlem i en nation kommer du inte in på någon…
Fyrisån
Längs med Fyrisån finns några ställen att vila benen på. Ganska många av dem är träbryggor. Dessa fylls av människor när solen tittar fram. Eller när det är forsränning…
I vänta på de forsrännande flottarna, under Valborg. Ganska mycket folk, eller hur? Fotograf: Per Enström.
Här har du några länkar som jag tycker du borde kolla in:
Det är dags. Jag visste att den här dagen skulle komma, men inte att den skulle komma så snabbt. För lite mer än ett år sedan skrev jag mitt första inlägg. Idag skriver jag mitt Read more…
Det här är ett av de sista inläggen jag skriver på Womengineer. Än så länge har jag inte blivit alltför sentimental över tanken, men det kommer att komma. När jag publicerat mitt sista inlägg i Read more…
Att det går att sova så mycket! Jag tror inte att jag har sovit så mycket som jag gör dessa dagar på evigheter. Så här ser mina dagar ut, nu i semesterveckorna: Vaknar ca 06.30 Read more…
Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse på vår hemsida och för att visa dig relevant information. Läs mer i vår integritetspolicy.
0 Comments