fyrisån-1

Sista april varje år är det Valborg. Innan jag flyttade till Uppsala förknippade jag Valborg med en stor majbrasa, som vi skolungdomar hade krattat ihop löv till i flera veckor. Jag minns att vi ändå tyckte det var ganska trevligt eftersom vi fick vara utomhus istället för att sitta inomhus i skolan, och ju mer vi krattade desto större blev brasan. På själva valborgsaftonen brukade vi klä oss varmt och gå till Björkudden, en liten udde vid havet där hela Gryt samlades och lyssnade på den lokala kören och det var ett perfekt tillfälle att spana in den snyggaste killen i skolan.

I Uppsala betyder Valborg något helt annat. Här är Valborg synonymt med Forsränningen, vilket är en stor festival som arrangeras av teknologer. Forsränningen består av en hel vecka full med fester, lekar, aktiviteter och såklart en stor byggplats för alla flottar. Flottarna (som är gjorda i frigolit) åker sedan ner för Fyrisån på sista april medan hela Uppsala har picknick vid ån. Efteråt följer tal av rektorn, champagnegalopp, sillunch på nationerna och grillning i en park hela natten. Här kan ni läsa om allt som finns att göra på Valborg i Uppsala.

Första året jag kom till Uppsala byggde vi en egen flotte som vi åkte på nedför Fyrisån med och det var verkligen jätteroligt. Du hinner inte gå i skolan under en vecka och det är iskallt i vattnet, men det är en otroligt häftig upplevelse. Men i år är det översvämningar i Uppsala. Det är kaos i tågtrafiken och restauranger precis vid ån riskerar att svämmas över. Det har varit på nyheterna på SVT och Dagens Nyheter har skrivit om det. Det är otroligt högt vattenstånd och som nuläget är så är det inte säkert att åka nedför ån, men förhoppningsvis hinner vattnet sjunka undan till sista april.

Jag längtar otroligt mycket till Valborg. Inte bara för att det är kul att titta på flottarna eller för att det inte är skola den dagen, utan för att det hör våren till. Hela Uppsala går ut i en stor fest och förhoppningsvis är det sol också. Och oavsett vad som händer så kommer det bli en jättebra dag.

Foto: Jon Nyström

Foto: Jon Nyström


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *