Jessica Wedmark

Published by Emelie Emanuelsson on

Det är mörkt och regnar ute när jag ringer Jessica Wedmark, civilingenjören från Lund som nu arbetar som konsult på Essiq i Göteborg. Hon är född i Skåne och lugnar mig med att berätta att det är klassiskt “skåneväder” och att solen bör komma till helgen. Vi byter samtalsämne och börjar med hennes intresse för teknik, som alltid funnits där.

“Jag har alltid varit intresserad av teknik” säger Jessica och berättar att hon gillade skolan som liten. Intresset var stort för att ta reda på hur och varför saker fungerar som de gör. Intresset att lära gjorde att hon ville välja en så bred utbildning som möjligt. Valet blev Teknisk Design på LTH i Lund.

“Nya produkter kommer alltid behövas. Vare sig det är krig eller fred. Det gör att jag med min utbildning alltid kommer kunna få ett jobb” säger Jessica och berättar att hon aldrig ångrat sin utbildning. Däremot ångrade hon sin inriktning. Efter drygt 2 år bytte hon därför inriktning från Teknisk Design till Maskinteknik. Bytet innebar att Jessica för första gången lärde sig att programmera. “Hade jag lärt mig det tidigare kanske jag hade valt ett helt annat program” berättar hon. Vi kommer in på ämnet programmering som leder oss till IT-utveckling, spel och Internet.

“När jag var 15 använde jag MSN. Facebook hade inte slagit igenom riktigt ännu. Sedan spelade jag lite Minecraft och ibland PlayStation, men jag var ingen gamer” säger hon och vi diskuterar om det kan vara så att killar i högre utsträckning än tjejer läser Datateknik, just av den anledningen att de också spelar i större utsträckning. “Jag kommer ihåg att många killar spelade spel, och ville sedan utveckla spel, men varför fler killar än tjejer spelar vet jag inte.”

Jessica läste i Lund och beskriver staden som fantastiskt rolig. “Jag älskar den där lilla bubblan som blir när alla är studenter. Man kan alltid hitta ett sammanhang”. Jessica blir lätt nostalgisk när hon tänker tillbaka på tiden i Lund, speciellt på hennes engagemang i Maskinsektionen på LTH.

“Det sitter kvar i hjärtat” säger hon och börjar beskriva en sak som gör henne stolt. Under åren som aktiv var Jessica med och ändrade första veckan för nya studenter. Tidigare hade veckan mest inneburit mycket festande med stora mängder alkohol. Tyvärr kunde det ibland leda till oönskade konsekvenser. Jessica och några vänner valde att peppa andra att skapa lära känna varandra övningar innan festandet började. “Först var det mycket uppror men nu har det blivit väldigt uppskattat” säger Jessica.

Om Jessica skulle få träffa sig själv som 15-åring hade hon sagt att det är viktigare att plugga för livet än till proven. “Jag hade sagt till mig själv att lägga energin på att lära mig för livet istället för att bara plugga till prov. Allt kommer bli bra. Man blir tryggare ju äldre man blir och jag älskar att bli äldre”. Det håller vi på Womengineer med om!

Tack Jessica för att vi fick chansen att träffa dig.


1 Comment

ESSIQ hjälper till att locka fler kvinnliga ingenjörer genom IGEday 2020 – ESSIQ · December 19, 2019 at 1:39 pm

[…] En av våra fantastiska medarbetare som varit minst sagt engagerad för att göra just detta är Jessica Wedmark som arbetar som Design Engineer. Jessica var med under IGEday 2019 på ESSIQ och berättade för besökarna om hur det är att vara ingenjör. Hon har alltid varit tekniskt intresserad och i en intervju med Womengineer säger hon “Nya produkter kommer alltid behövas. Vare sig det är krig eller fred. Det gör att jag med min utbildning alltid kommer kunna få ett jobb”. Läs hela intervjun med Jessica här. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *