3837d402c697a86a6b2182edfd2f79b76c8a7241

I jämförelse med många andra utbildningar får man som civilingenjörsstudent väldigt lite praktik under sin studietid. Tillskillnad från de som studerar till lärare eller läkare, ingår det (mig veterligen) ingen obligatorisk praktik i de 300 högskolepoäng som min utbildning utgörs av.

Avsaknaden av “påtvingad” yrkeserfarenhet är en av de få nackdelar jag ser med min utbildning. Under mina tre avslutade terminer har jag många gånger ifrågasatt om det här verkligen är det jag vill jobba med i framtiden. Kontroll-freaket inom mig skräms ibland av tanken på att jag inte riktigt vet vad jag kommer att syssla med om några år. Samtidigt som att det är lite skrämmande, är det också en av de många fördelar som kommer med ingenjörsyrket – det innebär nämligen en stor valfrihet.

Jag har dock haft en himla tur. Genom att välja Lund som utbildningsort tillkom inte bara ett underbart studentliv och möjligheten att bo i en av Sveriges allra finaste städer, utan även möjligheten att studera på Kemicentrum. Kemicentrum, eller KC i folkmun (om “folk” i folkmun begränsas till lundastudenter), är Nordens största centrum för utbildning och forskning inom kemi. Det finns med andra ord väldigt många inspirerande forskare, professorer och annat folk i denna byggnad.

Några av dessa människor stöter vi på redan i vår grundutbildning. En av dem är professorn vi just nu har i biokemi. Tillskillnad från många av våra andra föreläsare, lägger han en del av undervisningstiden på att inspirera oss studenter. För någon vecka sedan pratade han om fördelarna med att doktorera och i morgon ska han berätta lite om sommarjobb. Idag avvek vi från glukoneogenesen i 15 minuter för att prata om vikten av att känna till andra kulturer.

Då många länder i Asien, särskilt Kina, är på frammarsch inom bioteknik är det viktigt för oss att öka kunskapen dessa kulturer på samma sätt som exempelvis kineser har gjort om den västerländska kulturen. Det här avbrottet på 15 minuter fick mig att inse hur litet Europa, och särskilt Sverige, är och att vi måste se över de europeiska gränserna och blicka bort mot Asien där framtiden ligger.

Behovet av kunskap om andra kulturer fick mig också att bli ännu mer taggad på de möjligheter jag har till utbytesstudier under en begränsad tid av min utbildningsperiod. Tidigare har jag tänkt att om jag väljer att åka blir det nog till något land i Europa vars språk jag talar, men efter idag fick jag verkligen upp ögonen för att studera en eller två terminer i ett land som är mer annorlunda som till exempel Kina.

Att ta de där 15 minuternas paus från vad det nu är föreläsningen kan tänkas handla om är verkligen guld värt. Inte bara för att det är skönt med en extra paus från intaget av ny information, utan också för att det påminner oss om varför vi sitter i den där föreläsningssalen och försöker förstå metabolismens alla steg så gott det bara går.

Till dig som läser detta och funderar på att söka en bioteknikutbildning men inte klurat ut var i vårt avlånga du vill plugga: välj Lund. Inte för det fantastiska studentliv som staden erbjuder, utan för de möjligheter Kemicentrum erbjuder. Som student kommer du att komma i kontakt med så otroligt kunniga och inspirerande människor. Och det är det som gör Lund och Kemicentrum unikt.

Kristina

ps. om du har hittat denna blogg för att du är intresserad av bioteknik på LTH och har frågor får du mer än gärna kommentera detta (eller något annat inlägg) med din mailadress så kontaktar jag dig så fort jag bara kan. ds.


1 Comment

En examen…och sen då? · March 3, 2015 at 10:42 pm

[…] valde att dela upp Kemiteknikprogrammet i Kemiteknik och Bioteknik. Jag har tidigare skrivit om hur inspirationen flödar på Kemicentrum och om hur en av våra nuvarande föreläsare tar avbrott från metabolismens alla […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *