På denna sida har vi samlat tips till er som ska anordna IGEday. Dels finns inspelade “Lunch and Learn” (via YouTube så att du kan dela med kollegor) men även små block med tips. Längst ned har du möjligheten att ställa oss frågor!

För dig som ska anordna IGEday Digitalt
För dig som ska anordna IGEday Fysiskt

Vad gör en ingenjör?

Se till att ni har ett bra svar på frågan!

För varje introduktion av en ny kollega ber ni dem ge sin version av svaret. Till exempel: “En ingenjör är en problemlösare, men kan jobba med inom en mängd olika områden och göra olika saker beroende på inriktning. Ingenjören kan konstruera produkter, bygga hemsidor eller arbeta inom helt andra områden, som sälj, marknadsföring, logistik eller inköp, där de tekniska kunskaperna är en förutsättning.

Seeing is believing

Presentera minst en kvinnlig förebild ni har hos er!

Skicka i förväg ut en summering av hennes/deras profil(er) som deltagarna kan förbereda frågor till, gärna videoklipp. Mycket foton är också tacksamt, liksom bakgrund och utbildning. Hur har de hamnat där de är idag?

Flygande rundtur

Eller: “Såhär ser det ut hos oss!”

Ta med deltagarna på en rundtur, eller om digitalt, ha kameran påslagen när ni tar med datorn på en rundtur i lokalerna eller produktionslinan. Alternativt förinspelad film utan ljud – kommentera medan den spelas upp.

Flygande reporter

Eller: “Det här är vi!”

Ta med deltagarna på en promenad i era lokaler, eller om digitalt, ha kameran påslagen när ni tar med datorn på promenad. Haffa kollegor ni möter i korridoren och fråga vad de gör just nu, vad deras roll innebär och vad de tycker ska bli kul på jobbet nästa vecka. OBS – testkör innan, eller spela in i förväg!

Aktivera

Viktigt vid fysiskt IGEday, och ännu viktigare vid digitalt

Gör en aktivitet på ett tema som är relevant för alla – hållbarhet! Kolla tex in WWFs “Den hemlighetsfulla ön”!

Om digitalt, vad har alla tillgång till hemifrån? Jo, rimligtvis papper och penna. Be deltagarna rita nästa generation av er bästsäljande produkt på 5 min. Alla får presentera sin idé och vinnaren väljs genom omröstning!

Fikapaus

“[fee:ka] – a moment to slow down and appreciate the good things in life”

Avsätt tid för påfyllning av energi och möjlighet att mingla med era ingenjörer. Om digitalt, se till att ingen loggar ut, endast mutar/stänger av kameran. Dela om möjligt in gruppen i mindre grupper, med en kollega i varje.

Frågesport

Istället för företagspresentation?

Gör en Kahoot av de frågor (eller filmklipp) ni skickade ut till deltagarna i förväg och dela ut pris till vinnaren. Bestäm ett tema för frågorna, ex sustainability.

“Experiment-a-long” (digitalt)

Experimentera separat men tillsammans

Vilka slags “verktyg” kan deltagare tänkas ha tillgång till hemma? Alternativt skicka ut experiment-kit i förväg. Designa ett experiment eller övning, antingen för deltagarna att göra i förväg/fota eller att göra under IGEday.

Fokusgrupp

Ställ ERA frågor till deltagarna!

Ta tillvara på den unika demografiska grupp ni nu har framför er – vilka frågor om era produkter/tjänster vill ni ha deras genuina åsikter om?

…och sen då?

Presentera era PRAO/sommarjobb

I slutet av ert IGEday har förhoppningsvis deltagarna nu en fortsatt nyfikenhet för er som företag. Vilka möjligheter till PRAO/sommarjobb brukar ni erbjuda?

Andra bra frågor!

 • Vem är du? (namn, ålder, ort, varför valde du det här företaget, personlig “ice-breaker”-fråga (Vilken är din största rädsla? Bästa tekniska uppfinningen? Vad kan du inte leva utan?)
 • Vad [hos företaget] skulle du vilja lära dig mer om?
 • Vad skulle du vilja fråga? [den/de kvinnliga ingenjörer som deltagarna kommer få träffa – baserat på kort info som skickas ut i förväg; namn, ålder, ort, ice-breaker-fråga, utbildning, roll idag]?
 • [Enkla frågor om företagets produkter/tjänster som kan besvaras genom tillgänglig info på hemsidan]. Även bra som förberedelse till en frågesport!
  • När grundades företaget?
  • Hur många anställda har företaget?
  • Enkel teknisk fråga om en produkt.
  • Nämn en spaning från hemsidan som du tyckte var roligt/intressant/förvånande
  • Fun fact-fråga

Hur ska man disponera tiden?

Till sist har vi tidsuppskattat varje aktivitet och resonerat kring behovet av förberedelser, så att ni själva kan sätta ihop er agenda.

Digital aktivitetTidsåtgångFörberedelser
Vad gör en ingenjör?5 min/persBe alla medverkande kollegor fundera ut ett eget svar som de börjar med att berätta när de ansluter.
Seeing is believing30 minBe minst 1 kvinnlig kollega förbereda en presentation av sig själv, sin bakgrund och sitt arbete idag.
Flygande rundtur15 minDet här kan med fördel spelas in i förväg, så minskar risken för tekniskt strul i skarpt läge.
Flygande reporter15 minDet här kan med fördel spelas in i förväg, så minskar risken för tekniskt strul i skarpt läge.
Aktivera20 minKräver inte mycket förberedelser om ni använda tex protobot. Se länk ovan.
Virtuell fikapaus15 minInga förberedelser.
Frågesport20 minGör frågorna i förväg och tryck bara på “play” när det är dags!
Experiment-a-long30 minKräver lite fundering, förberedelserna beror på omfattning av experimentet. Kolla in vårt tips ovan!

Vill du ställa oss en fråga?

Har du någon idé eller fråga kopplat till ovan. Skriv till oss!