“Man ska inte missa att göra andra saker än att plugga.”

Hej Louise! Berätta lite mer om dig själv, vem du är och vad du tycker om att göra?
Jag gillar att ha många bollar i luften och att lära mig nya saker, vilket har lett till en stor mängd hobbies. Just nu ligger fokus på fotografering som jag bombar mina Instagram-vänner med, att sjunga a capella eller kör och att planera nästa drömresa tillsammans med min lika resetokiga man. Jag är också väldigt intresserad av öl och försöker prova mig igenom världens mikrobryggerier.

Vad var det som gjorde att du började läsa Industriell ekonomiKTH?
Ska jag vara helt ärligt så var det lite av en slump till att börja med. Jag hade ingen aning om vad jag ville bli efter gymnasiet och slukade broschyrer om alla möjliga utbildningar, och i en av dem läste jag om Industriell ekonomi på KTH. Det var nåt som fångade mitt intresse med blandningen mellan ekonomi, teknik och ledarskap så jag sökte på vinst och förlust. Och det är jag väldigt glad för!

Jag gillar bredden man får som ingenjör men att det ändå finns en gedigen kompetens i botten, man är inte bara generalist. Alla vill vara generalister idag så att vara för mycket generalist tror jag är mer farligt på arbetsmarknaden än att vara väldigt spetsat inriktad på något specifikt. Civilingenjör är också en väldigt internationellt gångbar utbildning, vilket passar perfekt för mig som vill göra en internationell karriär. Om du som läser tänker likadant: glöm bara inte att översättningen av Civilingenjör är “Master of Science in Engineering”, inte “Civil engineer” som betyder att du har läst motsvarande Samhällsbyggnad.

Jag var aktiv i flera föreningar och tog en hel del ledarskapsansvar

Finns det något man absolut inte får missa under sin studietid?
Man ska inte missa att göra andra saker än att plugga. Visst, det ser bra ut att ha höga betyg men det finns så mycket mer man kan lära sig under studietiden som man inte lär sig i en föreläsningssal. Själv var jag aktiv i flera föreningar och tog en hel del ledarskapsansvar, vilket verkligen hjälpte mig både när jag fick mitt första jobb som Trainee på Scania och nu när jag går vidare med de nästa stegen i min karriär. Det är ingen som bryr sig om jag fick ett A eller C i Matematik I, men att jag vet hur man hanterar konflikter eller brainstormar idéer i en grupp så att alla faktiskt deltar, det är värdefull kunskap!

Berätta lite mer om Female Leader Engineer och varför du valde att engagera dig i det?
Female Leader Engineer är en utmärkelse för kvinnliga sistaårsstudenter på KTH. Alla deltagare får träffa industriföretagen som är partners till utmärkelsen och utvecklas som personer under resan, och den slutliga vinnaren får ett traineeprogram på flera av företagen. Jag var finalist i den tidigare versionen av Female Leader Engineer år 2011 och tyckte att det var både en fantastiskt utvecklande resa för mig personligen och ett bra sätt att synliggöra kvinnliga ingenjörstalanger. När chansen kom att få engagera mig i en re-branding och vidareutveckling av utmärkelsen kändes det helt självklart att säga ja, och det var otroligt givande och utvecklande att få vara med om den resan också!
Jag är supernöjd med vad vi åstadkom förra året och ser fram emot att förhoppningsvis engagera mig igen i projektet när jag kommer tillbaka från Tyskland. Det har varit så inspirerande att få umgås med alla dessa fantastiska tjejer i projektgruppen och jag har som en bonus fått massor av bra perspektiv på min egen karriär.

Vad inspirerar dig?
Jag inspireras av förbättring och att skapa och tänka nytt. Jag älskar att starta nya projekt och förbättra antingen saker omkring mig eller mig själv. De flesta av mina influenser får jag från mina kompisar, mina kollegor, artiklar och böcker. Jag har tur att vara omgiven av riktigt skarpa och roliga människor både på jobbet och på min fritid, vilket gör att jag både får skratta så att jag kiknar och utvecklas som person.

Just nu jobbar du på MAN Truck & Bus, berätta lite om ditt jobb?
Jag fick erbjudandet via Scania att jobba utomlands på vårt systerbolag MAN i Tyskland i ett år. I och med att MAN och Scania båda numera ägs av Volkswagen har vi många samarbetsprojekt och det är viktigt att de går bra och att vi förstår varandra ordentligt. Det var kanske inte helt uppenbart att tacka ja till den chansen eftersom min sambo inte kunde flytta sitt jobb till München för ett år, vilket skulle innebära ett års distansförhållande samtidigt som vi dessutom skulle gifta oss halvvägs igenom. Men jag fick mycket pepp från de omkring mig och kände att det var en för häftig möjlighet för att tacka nej. Mitt jobb på MAN är också inom strategiskt inköp och en liknande roll som vad jag hade på Scania, men samtidigt skiljer det sig på många sätt.

I skrivande stund har nästan 2/3 av min tid i Tyskland flugit förbi och jag stormtrivs. Tyskland är strukturellt mer olikt Sverige än man först kan tro, men människorna är mer lika svenskar än man kan tro. Det är en väldigt spännande utmaning att jobba i en annan kultur med mer hierarki och ett annat sätt att se på både ansvar och ledarskap. Till exempel är det längre till chefen i Tyskland och det är viktigt att gå “rätt väg” för att kunna få prata med högre chefsled, något som inte alls kännetecknar Scania som är väldigt platt och icke-hierarkiskt. Skillnaderna gör att jag måste ompröva hur jag själv tänker hela tiden och jag utvecklas otroligt mycket av det! Jag har också lärt mig att det jag tycker är “normalt” från hur jag har jobbat förut inte automatiskt är “rätt”, och det hoppas jag kunna bidra med i grupper jag jobbar i under min fortsatta karriär.

Har du några kvinnliga inspiratörer?
Många! Allt från projektgruppen i Female Leader Engineer där flera har visat mig att det bara är att våga, till min mamma som har massor av chefserfarenhet och tycker att det viktigaste är ett gott omdöme, till otroligt framgångsrika Arianna Huffington vars bok Thrive jag läser just nu som inspirerar tanken att success inte ska handla om hur många timmar du jobbar, utan vem du är, hur du mår och att du vårdar dina relationer.

Om du mötte dig själv (igen) när du var 15 år – vad skulle du sagt till dig själv då?
Jag skulle nog be mig själv tagga ner lite, ha roligt och inte vara så orolig, det mesta löser sig på sikt. Men det kanske är det råd mitt 15-åriga jag skulle ge till mig också?

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Jag är väldigt förtjust i post-its, använder dem ofta på jobbet för info och tankar som jag behöver skriva ner snabbt. Gillar därför den här videon, som jag också tittar på ibland när jag behöver påminnas om hur kreativ man kan vara på jobbet.

Åh, och by the way: #ilooklikeanengineer

Tack för din medverkan och lycka till med din fortsatta karriär!

[Intervjun skapades den 9 September, 2015]


1 Comment

Torgny Frykman · October 4, 2015 at 2:19 pm

Noterar en fin start på Scania/MAN, efter KTH. Givet dina härliga attityder är du en viktig förebild för den unga generationen i Europa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *