Hej på er, nu har det gått ett tag sen mitt senaste blogginlägg. Trots att det har ekat tomt här så har ämnet ändå varit on top of my mind. Jag har fortsatt ta del av information och historier samtidigt som jag har reflekterat över hur jag kan bidra. Jag har samtidigt fått större förståelse för att det finns fler än ett sätt att angripa detta problem. Vad menar jag med detta tänker ni nu? Jo, de två första veckorna i juni när #BLM-protesterna fyllde flödena i sociala medier så hade jag semester vilket gav mig mycket tid att dyka ner i inlägg och trådar. Nästan hela mitt liv cirkulerade kring det och till en början förstod jag inte hur andra inte var mer upprörda och delaktiga, baserat på vad jag såg på Instagram. Efter detta började jag jobba och hade mindre tid att lägga på sociala medier och automatiskt sprack bubblan. Detta ledde till att jag återigen fick påminnas om att Instagram endast är en liten glimt av verkligheten.

Det kan vara lätt att glömma verkligheten när den inte ges utrymme på sociala medier. Än pågår protesterna på gatorna i USA. (Foto: Chris HenryUnsplash)

Vi kan lära oss mycket av att lyssna

Ytterligare en insikt jag har kommit till under sommaren är att hålla öron och ögon öppna. Att lyssna in andras åsikter, speciellt om de skiljer sig från ens egna, och att faktiskt stanna kvar och titta på det där avsnittet eller nyhetsartikeln. Jag uppmuntrar ingen till att svälja allt med hull och hår, men att exponeras för andras åsikter och perspektiv tror jag är lärorikt för oss alla. Men hur ska detta gå till? Det som har fungerat för mig är att utöka mina vanliga plattformar som jag använder med fler röster. Exempelvis har jag börjat lyssna kontinuerligt på poddarna Raseriet – podden med Amie & Fanna och Brita & Parisa. Dessutom har jag några avsnitt på lager av poddarna The Power Meeting Podcast och Kan vi prata om vithet, de avsnitt jag hunnit lyssna på har varit intressanta. För att ytterligare komma ur min filterbubbla har jag sett till att mitt Instagramflöde är mer diversifierat. Jag tar mig även tiden att stanna till vid nyhetsartiklar som jag förut inte läste, innerst inne vet jag ju att jag har den där minuten extra av min dag att lägga på det.

Poddtips från mig! (Foto: från poddarna själva)

Var öppen med dina åsikter

En annan sak som har fastnat hos mig, som självklart inte är hela svaret, men en del av lösningen, är att vi måste vara mer öppna med våra åsikter. Sverige är ju generellt sett ett land där folk är försiktiga med att dela med oss av våra politiska åsikter, vilket jag respekterar fullt ut. Däremot är exempelvis feminism och rasism inte partipolitiskt kopplade utan tillhör snarare grundläggande mänskliga rättigheter. Detta görs tydligt eftersom de är del av FN:s globala mål och DO:s diskrimineringsgrunder. Huruvida du vill sammankoppla dig med just begreppen är en helt annan diskussion, men prata åtminstone om värderingarna. Jag tror nämligen det är bra att vi är mer öppna både så att ens närhet känner att det finns ett stöd, men även så att utomstående får tar del av det. Det är så himla lätt att själv tro att alla förstår att du är en allierad, men det är inte alltid så självklart, och ibland känner i alla fall jag mig lite ensam om att aktivt vilja se förändring.

På senaste tiden har jag känt mig just det – ensam – eftersom jag har fått uppleva en del motstånd som jag inte är van vid. Jag är nämligen Chalmers jämlikhetskommittés nya ordförande vilket självklart är jättekul. Men vi har tyvärr stött på den del mindre roliga saker. Ett flertal gånger när vi kommit till vårt föreningsrum har vi mötts av högerextrema klistermärken på den. Jag har tidigare levt i en idé, vad som måste vara fantasivärld, om att Chalmers är en trygg plats där det bara sprids kärlek. En bild som raserats, och när jag möter studenter nu undrar jag ifall det är den personen som satt upp klistermärkena. Den bästa medicinen har varit att få höra kompisar och andra personer komma med just uppmuntringar och stöd i att det är viktiga frågor.

Citat från Desmond Tutu, läs hela HÄR (foto: eget).

På tal om mitt engagemang i JämK vill jag även presentera en liten nyhet för er! Eftersom sommaren är över nu och det är tillbaka till rutiner så kommer mitt bloggande kunna dra igång igen. Tanken är dock att jag framöver kommer ha en mer personlig blogg där ni kan ta del av mina studier, studentlivet och annat kul, självklart med en touch av jämlikhet fortfarande eftersom mycket i min vardag cirkulerar kring det. Så detta var allt för tillfället så hörs vi framöver!

Minnen från Stockholm Pride i somras (foto: privat).

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *