Sverige anses vara ett utav de mest jämställda länderna i världen och rankas högt vid olika beräkningar av jämställdhet. Trots detta är endast 19 procent av representanterna i styrelser för svenska bolag kvinnor (Almi, 2019). En väldigt förvånande siffra då en ökad mångfald i styrelserummet visar på både ökade vinstchanser för företaget och mer avvägt risktagande.

deb. (Diverse Executive Boards) är en utbildning som är specifikt framtagen för att förse sveriges bolagsstyrelser med oslagbar kompetens. Det ska inte längre vara möjligt att säga ‘mångfald är svårt att hitta på dessa positioner’.

Image.jpeg

Påtryck från investerare ökar efterfrågan på ökad jämställdhet i styrelserummet 

En studie av Alliance for Board Diversity (2018) visar på att skiftande demografi, påtryck från investerare och ett ökat erkännande av den positiva effekt som kan uppnås av inkluderande ledarskap driver efterfrågan på mer jämställda styrelser.

Mångfald i styrelsen ökar sannolikhet för vinst och mer avvägt risktagande

McKinsey & Company (2018) rapporterar att företag med mest mångfald i styrelsen globalt har 43 % högre sannolikhet att uppnå vinst. Harvard Business Review (2019) visar på att kvinnliga representanter i en styrelse kan resultera i: Bättre beslut inför investeringar och förvärv, ett mer avvägt risktagande (vilket ger fördelar för aktieägarna), samt förbättrat strategiskt beslutsfattande.

deb. förser marknaden med oslagbar kompetens

Syftet med initiativet är att hjälpa organisationer öka mångfalden av kompetens i styrelser och på alla styrelseposter. deb. lyfter kvinnor till styrelserummet genom att tillhandahålla utbildning och praktik inom styrelsearbete med fokus på teknik och mångfald. Utöver att initiativet är helt rätt i tiden är det riktigt inspirerande kvinnor som grundat det.

Grundarna av deb. (Diverse Executive Boards) Hanna Moisander, Sara Almgren och Emelie Meurk Demerud

deb. består av 4 moduler och sträcker sig över 1 års tid

Deb. är en forskningsbaserad utbildning med utgångspunkt i svensk lagstiftning och internationell forskning inom Corporate Governance. Som deltagare får man möjlighet att ta en traineeplats i en styrelse. Att vara styrelseledamot eller ordförande kräver sin kvinna, utbildningen går igenom bl.a. vilka tuffa situationer och beslut man egentligen kan stå inför, hur man hanterar utmaningarna i styrelsearbetet och dynamiken i styrelserummet. 

Jag kommer att söka! Gör det du också!

deb. söker motiverade och engagerade personer som vill vara med och forma vårt framtida samhälle. Jag kommer att söka! Gör det du också! Läs mer här.

Hör av er om ni undrar över något,
/Ellen, stolt styrelsemedlem i Womengineer


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *